Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Στο ΣτΕ αντικειμενική αξία ακινήτων και ΕΝΦΙΑ

Το θέμα της συνταγματικότητας ή μη για την οριζόντια -από 21 Μαΐου 2015- αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2016 προσδιορίστηκε να συζητηθεί στη μείζονα σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει προηγηθεί μπαράζ προσφυγών από ιδιοκτήτες ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας που στρέφονται κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΠΟΛ 18-1-16).


Νομικοί κύκλοι θεωρούν σφόδρα πιθανό να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η νέα υπουργική απόφαση, με δεδομένο προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Στις προσφυγές τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση, με την οποία αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, «οδηγεί σε προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ως σημαντικά μεγαλύτερης από την πραγματική, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται φορολογικά κατά τρόπο αναντίστοιχο με την αξία της περιουσίας τους».

Ακόμα επισημαίνουν ότι ο υπουργός «όφειλε να καθορίσει έστω κατά προσέγγιση τις τιμές ζώνης βασισμένες στα ειδικότερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, σεβόμενος και τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν αποφανθεί ότι η αξία κάθε ακινήτου πρέπει να ανταποκρίνεται κατά προσέγγιση στην αγοραία αξία του», έτσι ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη αξίωση των πολιτών «να καταβάλλουν φόρο ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους περιουσία», όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 78).

Μαρία Δήμα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...