Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρύστου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κάρυστο

Στο Δήμο μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, κάποια μάλιστα είναι χρόνια και γνωστά προβλήματα της περιοχής.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Περιφερικού Συμβουλίου στην Κάρυστο θέτουμε σήμερα κάποια ζητήματα που θεωρούμε πολύ βασικά για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας και απαιτούμε την συνδρομή της Περιφέρειας για την
αντιμετώπιση τους.

Α) Υποδομές:

1. Δρόμος Τσακαίοι – Πόρτο Λάφια (τμήμα Επαρχιακής Οδού Κάρυστος - Λέπουρα). Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Απαιτούμε την άμεση έναρξη των εργασιών και την αποπεράτωσή του. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες από τις απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει στο τμήμα Νέα Στύρα - Πολυπόταμος. Επίσης, είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα και με το τμήμα από τη διασταύρωση του Μαρμαρίου ως τα Πόρτο Λάφια όπου σε πολλά σημεία χώματα έχουν υποχωρήσει ως το οδόστρωμα κάνοντας επικίνδυνη τη διέλευση των οχημάτων. 

2. Λιμάνι του Μαρμαρίου. Πρέπει επιτέλους να φτιαχτεί καθώς δημιουργεί προβλήματα και ζημιές στους αλιείς του Μαρμαρίου μιας και είναι εκτεθειμένο στον καιρό. 

3. Βιολογικός Μαρμαρίου. Η κατάσταση στο Μαρμάρι όπου οι κάτοικοι θα κληθούν να πληρώσουν την κατασκευή των διακλαδώσεων (θα επακολουθήσει και η σύνδεση στο κάθε σπίτι όπου θα πληρώσουν και πάλι οι κάτοικοι) είναι απαράδεκτη. Το έργο πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα για να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι που είδη καλούνται να πληρώσουν μια σειρά φόρους και υποχρεώσεις προς το κράτος. 

4. Βιολογικός Νέων Στύρων. Συντόμευση των διαδικασιών και επιχορήγηση για την κατασκευή του. Απαιτούμε οι διακλαδώσεις από τον κεντρικό αγωγό προς το κάθε σπίτι να είναι στο δημοπρατούμενο έργο και όχι να πληρώνουν οι δημότες για την κατασκευή του. Να αποφευχθεί αυτό που γίνεται τώρα στο Μαρμάρι. 

5. Ύδρευση Νέων Στύρων. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. 

6. Δρόμος Καλλιανού - Άγιος Δημήτριος. Αυτό το έργο έχει γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας. Κάθε χειμώνα με την πρώτη σχετικά ισχυρή βροχή έχουμε κατολισθήσεις στο δρόμο με αποτέλεσμα να αποκόπτεται για μέρες η σύνδεση με τους Καλλιανούς και τους γύρω οικισμούς. Απαιτούμε την άμεση κατασκευή του. 

7. Ασφαλτόστρωση εντός των πόλεων Καρύστου Μαρμαρίου και Νέων Στύρων. Η κατάσταση είναι απελπιστική, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο είναι αρκετά επικίνδυνο. Στο Μαρμάρι πρέπει με την αποπεράτωση του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού να γίνει και η ασφαλτόστρωση των οδών. Στα Νέα Στύρα να παρθεί υπόψη και το πρόβλημα με τα νερά της βροχής που λιμνάζουν στον 2ο παραλιακό (κεντρική όδός) της πόλης όποτε βρέχει. 

8. Δυτική παραλία Καρύστου. Μετά την επέκταση του λιμένα στην Κάρυστο έχει δημιουργηθεί πρόβλημα διάβρωσης της δυτικής παραλίας Καρύστου. Πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση της παραλίας και τη στήριξη του παραλιακού δρόμου που κινδυνεύει να πέσει. 

Β) Συγκοινωνία: 

Απαράδεκτη κατάσταση. Εάν δεν έχεις αυτοκίνητο η μετακίνηση προς την Χαλκίδα ή Αθήνα είναι δύσκολη. 

1. Ακτοπλοϊκώς: Το χειμώνα υπάρχουν 2 μόνο δρομολόγια από Μαρμάρι προς Ραφήνα (3 το Σάββατο) με πανάκριβο εισιτήριο (9€ το ατομικό και 21€ το αυτοκίνητο). 

2. Οδικώς: Το ΚΤΕΛ κατάργησε το μεσημεριανό δρομολόγιο προς Χαλκίδα και το δρομολόγιο για Αθήνα. Γίνεται 1 δρομολόγιο το πρωΐ προς Χαλκίδα, και επιστρέφει το μεσημέρι. Για να πάς στην Κύμη που βρίσκεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν υπάρχει λεωφορείο. 

Επίσης τα χωριά της δημοτικής ενότητας Μαρμαρίου καλύπτονται από το ΚΤΕΛ μόνο τις μέρες που λειτουργούν τα σχολεία. Δηλαδή, τις περιόδους των γιορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα) αλλά και για 3 μήνες το Καλοκαίρι δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο. 

Το Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει ανταπόκριση του ΚΤΕΛ ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες του καραβιού που έρχονται Κάρυστο. 

Τέλος είναι απαράδεκτο με λίγο χιόνι να κλείνει ο δρόμος Κάρυστος – Λέπουρα (κυρίως στη διασταύρωση προς Μεσοχώρια και στα Πόρτο Λάφια). Ζητάμε να προμηθεύει η Περιφέρεια στην αρχή του χειμώνα αλάτι και μηχανήματα στο Δήμο.

Γ) Παιδεία - Αθλητισμός: 

1. Παιδικοί σταθμοί. Στην Κάρυστο υπάρχει μόνο ένας δημοτικός παιδικός σταθμός που δεν επαρκεί, ενώ σε Μαρμάρι και Στύρα δεν υπάρχει.

2. ΙΕΚ. Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί το Δημόσιο ΙΕΚ στην Κάρυστο, στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Καρύστου. Έχουν παρατηρηθεί και εδώ τα φαινόμενα που παρατηρούνται και αλλού. Συγκεκριμένα οι σπουδαστές να μην έχουν συγκράματα και οι καθηγητές να αργούν αρκετούς μήνες να πληρωθούν.

3. Γήπεδο Καρύστου. Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο τραυματισμού τους αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται (ΑΟ Καρύστου, ΑΟ Μαρμαρίου, παιδικά τμήματα και ακαδημίες). Ζητούμε την άμεση αντικατάστασή του χλοοτάπητα ως την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. 

Δ) Υγεία-Πρόνοια: 

1. Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου. Βασικό ζήτημα η στελέχωση του ΓΝ Καρύστου με μόνιμο προσωπικό. Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Καρύστου.

Δε θεωρούμε λύση τους συμβασιούχους (επικουρικούς) γιατρούς και νοσηλευτές, απαιτούμε και από την περιφέρεια να πιέσει ώστε να μονιμοποιηθούν καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Το Νοσοκομείο Καρύστου συνεχίζει να λειτουργεί επειδή όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ευσυνειδησία ακόμα και σε δουλειές που δεν είναι τις αρμοδιότητας τους.

Σημαντικό πρόβλημα είναι η άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ πριν θρηνήσουμε θύματα. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ καλύπτει περίπου τις μισές βάρδιες του. Αν αρρωστήσεις όταν δεν υπάρχει βάρδια θα πεθάνεις. 

2. Βοήθεια στο σπίτι. Υπάρχουν προβλήματα στην χρηματοδότηση του και στην πληρωμή του προσωπικού. Πρέπει να βρεθεί λύση για τη συνέχιση του όταν τελειώσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ε) Κτηνοτροφία:

Η περιοχή μας είναι από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο σε αιγοπρόβατα, εκατοντάδες οικογένειες ζουν από τα κοπάδια τους. Για τους κτηνοτρόφους απαραίτητη είναι η δημιουργία και στελέχωση δημόσιου κτηνιατρείου.

ΣΤ) Ανεμογεννήτριες - Ιδιοκτησιακό: 

Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε όμως αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των πηγών ενέργειας και την εκμετάλλευση τους από μονοπωλιακούς ομίλους που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση των κερδών τους.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη πως δε συμβάλουν ώστε να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα φθηνότερο ρεύμα, ενώ δεν πρόκειται να σεβαστούν ούτε τις ιδιοκτησίες, ούτε το περιβάλλον. 

Για τους λόγους αυτούς είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για την εγκατάσταση και άλλων αιολικών πάρκων. Ζητάμε από την περιφέρεια να διασφαλιστεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί επαρκούν και ότι θα τηρηθούν. 

Με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχει ανοίξει και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού στην περιοχή ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών μεταξύ των εταιριών αιολικής ενέργειας. Σκοπό έχουν να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο προβάδισμα η μία έναντι της άλλης στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι στηρίζουμε τους ιδιοκτήτες που έχουν τίτλους από το 1885. Τους εφιστούμε την προσοχή να μην εμπιστεύονται καμιά από τις εταιρίες, όλες κοιτούν τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους τους και όχι να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες.

Στην συνεδρίαση η δημοτική σύμβουλος Κούλα Βρανά έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Αγαπητοί συνάδελφοι της περιφέρειας, αγαπητοί συμπατριώτες,

Θα ‘θελα κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι οι θεσμοί της τοπικής διοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες, έχουν μετατραπεί πλήρως σε όργανα που εφαρμόζουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό όταν προτείνουμε κάποιο έργο ακούμε συνέχεια «δεν υπάρχουν χρήματα», «η κατάσταση είναι δύσκολη» και άλλα παρόμοια. 

Εμείς πιστεύουμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να απαιτούν και να παλεύουν για χρηματοδότηση και για έργα απαραίτητα στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων του τόπου μας και όχι να συμβιβάζονται στις εντολές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σήμερα μάλιστα με την οικονομική κρίση που μαστίζει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό μας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να είναι αυτοί που θα αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική και θα διεκδικούν την ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους τον 21ο αιώνα.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Περιφερικού Συμβουλίου στην Κάρυστο καταθέτουμε σήμερα κάποια ζητήματα που θεωρούμε πολύ βασικά για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.

Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα ζητήματα που αναφέρουμε στο υπόμνημα μας δεν είναι άμεσα στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας όμως θεωρούμε πως το σύνολο των ζητημάτων αυτών πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς αποτελούν άμεσες ανάγκες της περιοχής. Γι αυτό απαιτούμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας για την αντιμετώπισή τους».

Η Κούλα Βρανά παρέδωσε το υπόμνημα που επισυνάπτεται στον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, στην Πρόεδρο κα. Παπαναστασίου και στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κάρυστος, 29 Μάρτη 2016
Κούλα Βρανά Δημοτική Σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...