Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ

Αναδρομικές περικοπές, προκαλεί η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ.

Αυτό αφορά όσους αποχώρησαν εντός του 2015 και κυρίως μετά την 1η Ιουλίου 2015, με 15ετία στα 62 ή με 20ετία στα 50 ή 55 για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα, αφού μειώνονται τα κατώτατα

όρια συντάξεων.

Διπλά χαμένοι είναι όσοι έφυγαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, καθώς εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού και δεν θα πάρουν καν το πλήρες ποσό του οργανικού τμήματος.


Πρόκειται για περισσότερους από 100.000 νέους συνταξιούχους ΟΑΕΕ και ΙΚΑ που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το περασμένο έτος και πήραν, είτε προσωρινή είτε οριστική σύνταξη και, τώρα κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα, επειδή τα Ταμεία υποχρεώνονται να υπολογίσουν τα ποσά με διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015 με το νόμο 4336/15 για το τρίτο Μνημόνιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος.

Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη εκδώσει σχετική εγκύκλιο, με την οποία ζητά τον επανακαθορισμό των συντάξεων με έναρξη καταβολής από 1/7/2015 είτε πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι αποχώρησαν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη. Για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό θα επανυπολογιστεί και θα χορηγηθεί μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές των ασφαλισμένων.

Όσοι μάλιστα δεν έκλεισαν το 67ο έτος και τους χορηγήθηκε η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, παρότι οι εισφορές τους αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσό, θα παίρνουν μετά τον επανυπολογισμό, μόνο το λεγόμενο «οργανικό ποσό» δηλαδή τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους και όταν κλείσουν το 67ο έτος θα έχουν τα 486 ευρώ (ή όποιο κατώτατο όριο θεσπιστεί με το νέο ασφαλιστικό).

Έτσι, για παράδειγμα, εάν νέος ασφαλισμένος με 15ετή συντάξιμο χρόνο από τα οποία 2 ½ έτη την τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης πενταετία, υπέβαλε συνταξιοδοτικό αίτημα γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου, τον Ιούλιο του 2015, θα λάβει σύνταξη 201,60 ευρώ μηνιαίως, πλην σχετικών
κρατήσεων. Με τη συμπλήρωση του 67ου το ποσό σύνταξης θα αναχθεί στο κατώτατο όριο, μειωμένο κατά 30%, δηλαδή σε 340,40 ευρώ.

Εάν ο ίδιος ασφαλισμένος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/9/2015, επομένως ο υπολογισμός του ποσού εμπίπτει στις διατάξεις ν. 3863/2010, θα λάβει προσωρινή σύνταξη ίση προς το 80% του δικαιούμενου μειωμένου οργανικού ποσού, δηλαδή 201,60 χ 80% = 161,28 ευρώ
μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων.

Σε άλλο παράδειγμα, έστω νέα ασφαλισμένη, μητέρα παιδιού ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία, με 20ετή συντάξιμο χρόνο, υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα γήρατος με τη συμπλήρωση του 55ου, τον 6/2015. 

Από την ημερομηνία που η σύνταξη αρχίζει, δηλαδή από 1/7/2015, θα λάβει το πλήρες οργανικό ποσό σύνταξης, χωρίς μείωση (εξαιρείται της μείωσης 10%), το οποίο, αν προκύψει μικρότερο του κατωτάτου ορίου, θα αναχθεί στο κατώτατο όριο με τη συμπλήρωση του 67ου.

Παρόμοια εγκύκλιος αναμένεται και από το ΙΚΑ, καθώς και εκεί οι συντάξεις βγαίνουν με επιφύλαξη και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις υπολογίζονται με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ, που έπαψε να ισχύει από 1/7/2015 και μετά.

Με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ χτυπά καμπανάκι και για τις συντάξεις του ΙΚΑ, με τους συνταξιούχους να πέφτουν στην παγίδα των συντάξεων με επιφύλαξη που χορηγούν τα Ταμεία. Μέχρι σήμερα κανένα ταμείο δεν εφάρμοζε τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου και επικαλούμενα έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο Εργασίας, υπολόγιζαν τις συντάξεις με τον παλιό τρόπο. 

Οι χορηγούμενες συντάξεις του 2015 και 2016 είχαν τη διατύπωση ότι «είναι με επιφύλαξη» και μάλιστα με την έγγραφη δέσμευση των ασφαλισμένων ότι θα επιστρέψουν τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού.



Πηγή: www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...