Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απολογισμός και συμπεράσματα από τη συμμετοχή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην έκθεση WTM

Από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM στο Λονδίνο 2-5/11/2015. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσια της τουριστικής προβολής 2015  συμμετείχε στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM που πραγματοποιήθηκε  στη Λονδίνο  από 2  έως 5 Νοεμβρίου 2015.  
Η Περιφέρεια  μας συμμετείχε με δικό της stand στο περίπτερο του ΕΟΤ και εκπροσωπήθηκε και από τον Αντιπεριφερειάρχη χωροταξίας και περιβάλλοντος  κ. Χαράλαμπο Σανιδά και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Ηλία Μπουρμά.
Το περίπτερο υποστηρίχτηκε από τον Αναπληρωτή  προϊστάμενο του τμήματος Δια Βίου Μάθησης Παιδείας και Απασχόλησης και υπεύθυνο για θέματα τουρισμού  Π.Ε. Εύβοιας Νικόλαο Πέππα.

Παραβρέθηκαν  οι κκ  Σοφία Φλέγγα  ξενοδόχος, μέλος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Καρπενησίου και εκπρόσωπος της ένωσης ξενοδόχων Ευρυτανίας και  Peter Snook ιδιοκτήτης Βιλών στην Εύβοια. 
Στο περίπτερο μας διανεμήθηκαν το θεματικό έντυπο της περιφέρειας, τουριστικοί οδηγοί  και χάρτες των περιφερειακών ενοτήτων και των δήμων και προσπέκτους πολλών ξενοδοχείων και επαγγελματιών στην αγγλική γλώσσα.  
Το περίπτερο επισκέφθηκαν τουριστικoί πράκτορες,  δημοσιογράφοι και κοινό ζητώντας πληροφορίες. Πριν την έκθεση είχαν  σταλεί προσκλήσεις σε tour operators και δημοσιογράφους να επισκεφθούν το περίπτερο μας και να γνωρίσουν το προορισμό μας.  
Κυρίως ενδιαφέρονταν για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών (διαμονή με πρόγραμμα για πεζοπορία, ποδήλατο, θαλάσσια σπόρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ).  Σημαντικότερες ήταν οι επαφές μας κυρίως με τα ταξιδιωτικά γραφεία Explore Holidays, Exodus Travel,  Peter Sommer Travels, που δραστηριοποιούνται στο εναλλακτικό τουρισμό και φέρνουν σημαντικό αριθμό άγγλων επισκεπτών στην περιφέρεια μας, καθώς και το γραφείο Skyros Holistic Holidays που δραστηριοποιείται στον εναλλακτικό τουρισμό και τη Yoga στη Σκύρο. 
Παράλληλα, στο περίπτερο του ΕΟΤ,  πραγματοποιήθηκε και  επίδειξη οινογευσίας  με  κρασιά από την περιφέρεια μας,  σε εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες με αντικείμενο την οινογευσία οργανωμένη  από το  γραφείο τύπου του ΕΟΤ Αγγλίας.   
Στην έκθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της, συμμετείχαν πάνω από 5.000 εκθέτες, 50.000 επαγγελματίες και 3.000 δημοσιογράφοι, καθώς σε αυτή γίνεται ενημέρωση για τις παγκόσμιες τάσεις στο τουριστικό προϊόν. 
 
Ο  αριθμός επισκεπτών, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών ήταν πολύ μεγαλύτερος   από τις προηγούμενες χρονιές. Οι εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων, των ξενοδόχων και άλλων επαγγελματιών  είναι ότι το 2016 θα συνεχιστεί η ανοδική τάση στην προσέλευση Άγγλων επισκεπτών στην Ελλάδα. Οι προκρατήσεις θέσεων έχουν αυξηθεί και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση αφού οι ενδιαφερόμενοι αυτή την εποχή κλείνουν τα πακέτα τους. Η αύξηση οφείλεται στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και το κλίμα ασφάλεια που διαπερνά πλέον τους Άγγλους  αλλά και τους άλλους ευρωπαίους τουρίστες. Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη σε όλους τους επαγγελματίες. Εξάλλου σε σχέση με την ισοτιμία της αγγλικής λίρας με το ευρώ το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι πολύ ελκυστικό για τους άγγλους.  Στα αρνητικά περιλαμβάνονται οι φόβοι για αύξηση της έλευσης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ο έλεγχος των κεφαλαίων και η αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες. 
Σε   συνεργασία που είχαμε  με την προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ στην Αγγλία κα Χριστίνα Καλογερά συζητήσαμε την υποστήριξη της για τη  φιλοξενία από την περιφέρεια μας  ομάδας Άγγλων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων. 
Εκτιμούμε ότι η περιφέρεια μας με τη στοχευμένη και ολοκληρωμένη   τουριστική προβολή της θα ωφεληθεί σημαντικά από την ανοδική τάση στον εισαγόμενο τουρισμό  και θα αυξήσει το ποσοστό της στο τουριστικό μερίδιο της αγγλικής αγοράς. 

Νίκος Πέππας, 
Α/της προϊστάμενος του τμήματος 
Δια Βίου Μάθησης Παιδείας και απασχόλησης Π.Ε. Εύβοιας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...