Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία η Εκδήλωση της Κ.Ο Εύβοιας του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αλύγιστους αγωνιστές που εκτελέστηκαν την περίοδο 1947-1949 με απόφαση του Στρατοδικείου της Χαλκίδας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, Μάκης Μακρής, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από το Στέφανο Λουκά, μέλοςτης ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε αφιέρωμα με βίντεο, αφήγηση χρονικού και
τραγούδια.

Ο Μάκης Μακρής ευχαρίστησε εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης, τους απογόνους των εκτελεσθέντων για την παρουσία τους στην εκδήλωση καθώς και για την πολύτιμη συμβολή τους με στοιχεία, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό. Επίσης, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που βοήθησαν στην συγκέντρωση των στοιχείων. Ο γραμματέας της Τ.Ε Εύβοιας του ΚΚΕ ανέφερε μέσα σε άλλα :

«Στη σημερινή μας εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 97 χρόνων του ΚΚΕ, τιμάμε τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου Χαλκίδας την περίοδο 1947-1949. Ταυτόχρονα, τιμάμε όσους και όσες έπεσαν στα πεδία των μαχών, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στάθηκαν όρθιοι στις φυλακές και τις εξορίες, στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης, μα ταυτόχρονα μεγάλου ενδιαφέροντος εργασίας και ενασχόλησης αρκετών μηνών. Ξεκινήσαμε με εφόδιο τα ντοκουμέντα που υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ και αφορούσαν κύρια τη μεγάλη δίκη του 1949. Αξιοποιήθηκε μια ευρύτερη βιβλιογραφία. Βιβλία που έχουν γραφτεί για τα έκτακτα στρατοδικεία σε όλη τη χώρα. Βιβλία που αφορούν τον αγώνα του ΔΣΕ στην Εύβοια. 

Η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Έπεσαν για τη ζωή». Ο τοπικός τύπος της εποχής καθώς ο Ριζοσπάστης δεν κυκλοφορούσε γιατί ήταν εκτός νόμου του αστικού κράτους. Έγινε έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου βρέθηκαν οι περισσότερες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των εκτελεσμένων αγωνιστών. Επίσης, στη βιβλιοθήκη της Χαλκίδας.

Κάθε νέο στοιχείο που βρίσκαμε, επιβεβαίωνε ή ακύρωνε προηγούμενα, απαιτούσε διασταύρωση, άνοιγε δρόμους για περαιτέρω ψάξιμο. Δε θεωρούμε ότι αυτή η δουλειά έφτασε στο τέλος της με τη σημερινή παρουσίαση που θα γίνει. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες κατατίθονταν μαρτυρίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έφτασαν στα χέρια μας τις τελευταίες μέρες τα πρακτικά της δίκης του 1949.

Θεωρούμε πως οι ήρωες νεκροί αγωνιστές επιβάλλεται να έχουν το δικό τους μνημείο στον τόπο της εκτέλεσής τους, στο νεκροταφείο του Αη Γιάννη. Ήδη έχουμε κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης από το Δήμο Χαλκιδέων για την ανέγερση μνημείου αντάξιου του αγώνα και της θυσίας των αγωνιστών του λαού μας.

Βαδίζοντας προς τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ το 2018, θα ακολουθήσουν και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες. Η πρώτη από αυτές είναι την επόμενηΠαρασκευή, 4 Δεκέμβρη, στις 8.30 το βράδυ, εδώ, στο Θέατρο Παπαδημητρίου, με τη θεατρική παράσταση του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Κάτω απ’ τον ίσκιο των κυπαρισσιών» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ»

Ο Στέφανος Λουκάς στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών αναδεικνύει μεγάλες αξίες και ιδανικά, που εμπνέουν τους τωρινούς και μελλοντικούς αγώνες για τη δικαίωση των θυσιών που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στην ιστορία του Κόμματός μας και του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Αυτές οι θυσίες των δείχνουν ότι οι αστοί είναι αδίστακτοι στη διεξαγωγή της ταξικής πάλης και οι κομμουνιστές ήρωες της εργατικής τάξης.

Όλη η ιστορία των κοινωνιών είναι ιστορία της ταξικής πάλης. Πάλη δύο κόσμων αντίθετων. Πάλη ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν τα πάντα, παράγουν όλο τον πλούτο της γης και σε αυτούς που τον κλέβουν και μάλιστα νόμιμα γιατί οι δικοί τους νόμοι είναι αυτοί που καθιερώνουν ως ιερό και όσιο των ταξικών κοινωνιών την κλοπή του πλούτου από τους παραγωγούς του. Έτσι και στον καπιταλισμό. 

Μια ισχνή μειοψηφία απλοί ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, δεν κάνουν τίποτα από το να κλέβουν τον πλούτο που παράγει η τεράστια πλειοψηφία, εργατική τάξη, γι' αυτό και είναι πια αχρείαστοι, παράσιτα.

Τα στρατοδικεία, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, οι τόποι εξορίας και οι φυλακές αναδεικνύουν κάποιες από τις ηρωικότερες στιγμές της σχεδόν 100χρονης πορείας του ΚΚΕ. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με την προσωπική τους θυσία.

Είναι περίοδος που το ΚΚΕ έδωσε βαρύ φόρο αίματος στα εκτελεστικά αποσπάσματα με απίστευτες αντοχές ηρωισμού. Τόσο πάνω στο Βουνό με το όπλο στο χέρι, όσο και μέσα στις πόλεις και στα χωριά, όπου οι αγωνιστές είχαν την ίδια ηρωική συμβολή αναλαμβάνοντας τον εφοδιασμό του Δημοκρατικού Στρατού, το δυνάμωμά του με εφεδρείες, πληροφορώντας τον για τις κινήσεις του εχθρού. 

Ο αντίπαλος με τις φυλακές, τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις προσπάθησε να τσακίσει αφενός αυτό το μηχανισμό, αφετέρου το ηθικό των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών. Μέσα σ' αυτή την ταξική πολιτική αναμέτρηση, οι αστοί οργάνωσαν και το στρατοδικείο στη Χαλκίδα. Αυτές τις στιγμές της ιστορίας μας, δεν τις αναδεικνύουμε ως σύμβολα του παρελθόντος, αλλά ως στοιχείο της υλικής δύναμης στην πάλη του σήμερα και του αύριο.

Συνολικά στο έκτακτο στρατοδικείο Θήβας (τμήμα του οποίου ήταν αυτό της Χαλκίδας) εκδικάστηκαν 1245 υποθέσεις. Επιβλήθησαν 137 θανατικές καταδίκες, 114 σε ισόβια, 78 φυλακίσεις έως 10 έτη, 113 φυλακίσεις άνω των 10 ετών. 

Ο συνολικός χρόνος φυλακίσεων των καταδικασμένων ήταν 3845 χρόνια! Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Στρατοδικείο Χαλκίδας και εκτελέστηκαν 51 αγωνιστές.

Ποιο ήταν το έγκλημά τους; Η υπεράσπιση του λαού, η πάλη με το ΚΚΕ για το δίκιο του. Και βεβαίως στη συγκεκριμένη περίοδο που λειτούργησε το στρατοδικείο στη Χαλκίδα, ο λαός με το όπλο στο χέρι, έδινε τη μάχη για την ανατροπή των αστών από την εξουσία, για την απελευθέρωσή του από τα δεσμά τους με τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ήταν αγωνιστές που τα έβαλαν όχι μόνο με την αστική τάξη της Ελλάδας αλλά και με τους Άγγλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Τιμή και δόξα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Το Κόμμα μας άντεξε στην πορεία του χρόνου παρά το εξοντωτικό, δολοφονικό όργιο ενάντιά του από τους αστούς, αλλά και τις προσπάθειες υπονόμευσης του χαρακτήρα του, της ίδιας της ύπαρξής του από τους οπορτουνιστές.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να δρα με την ίδια αταλάντευτη πίστη τώρα και στο μέλλον, γιατί είναι στηριγμένο στην επιστημονική κοσμοθεωρία, στο μαρξισμό-λενινισμό, εκφράζοντας με τη σύγχρονη στρατηγική του, ό,τι πιο νέο μπορεί να εκφράσει την κοινωνική εξέλιξη που είναι η προοπτική του κομμουνισμού.

Και μαζί με αυτά τα ανίκητα όπλα, είναι η αφοσίωση στην εργατική τάξη, που έκανε χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες. Η ύπαρξη και η δράση του ΚΚΕ, είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της εργατικής τάξης. Είναι η τάξη που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, γιατί η εργασία παράγει τον πλούτο.

Απ' αυτά απορρέει και δύναμη της αντοχής των κομμουνιστών. Δύναμη που αναδεικνύει τις αξίες του αγώνα, της ανιδιοτέλειας στην καθημερινή ακατάπαυστη προσφορά τους, με μόνο αντάλλαγμα τη δικαίωση της εκπλήρωσης του καθήκοντος, για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Τα διλήμματα που έβαζαν οι αστοί, οι κρατικοί μηχανισμοί τους, στην επιλογή κάθε κομμουνιστή, κάθε κομμουνίστριας ήταν πιεστικά, ήταν μια δοκιμασία. Γιατί συνδέονταν με την ίδια τη ζωή τους. Αλλά οι κομμουνιστές επέλεγαν. Όχι τη ζωή που τους έταζαν οι αστοί. Όχι τη ζωή με το στίγμα της απάρνησης της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ. Γιατί ήταν ανυπότακτοι στο σύστημα. Και ως τέτοιοι με το θάνατό τους πέρασαν στην αθανασία.

Οι σύγχρονες συνθήκες, μπορεί να μην μοιάζουν μ' αυτές που ιστορικά έδωσαν πράξεις ηρωισμού στα στρατοδικεία στις φυλακές στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αλλά έχουν το δικό τους ηρωισμό. Παίρνουμε δύναμη από την αδιάλλακτη απάντηση των συντρόφων μας στους κρατικούς μηχανισμούς «δεν κάνω δήλωση». Αυτή η αταλάντευτη στάση έχει ανυπολόγιστη διαχρονική αξία στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική σκλαβιά.

Σήμερα η κομμουνιστική δράση απαιτεί επίσης θυσίες σε μια δύσκολη ζωή και σε συνθήκες που η ταξική πάλη είναι σε μεγάλη υποχώρηση. Σήμερα δεν αναμετριέσαι με τον αντίπαλο με το όπλο στο χέρι, δεν φαίνεται ανοιχτά το ποιος-ποιον.

Σήμερα προβάλλεται από όλους τους πόρους του συστήματος ο τρόπος ζωής της καπιταλιστικής καθημερινότητας, που πασχίζει να επιβάλει ως πραγματικότητα ατομικά πρότυπα και αξίες, ξένες στο λαό. Δημιουργεί πολλαπλές δυσκολίες στη ζωή έτσι που να μην μπορεί να τα φέρει βόλτα η εργατική, η λαϊκή οικογένεια, και να ορθώνονται εμπόδια στην οργανωμένη δράση.

Βάζει διλήμματα που ωθούν στην εξατομικευμένη αναζήτηση καλύτερων όρων ζωής. Και προβάλλει ως διέξοδο αξίες και πρότυπα που στοχεύουν στη χειραγώγηση της συνείδησης, ιδιαίτερα της νέας γενιάς αλλά και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων που σηκώνουν όλα τα δυσβάστακτα βάρη της ανυπαρξίας κοινωνικών παροχών. Ακόμη χειρότερα, προβάλλει εναλλακτικές λύσεις και επιλογές των μειωμένων απαιτήσεων και της έκπτωσης αναγκών και αξιών. Ηχούν πολύβουα οι σειρήνες του συστήματος που καλούν σε βόλεμα μέσα στον καπιταλισμό.

Εμείς οπλιζόμαστε με την ίδια αυτή δύναμη της πίστης στο Κόμμα και στη νίκη στις σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες δυσκολίες, όπως οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας που θυσιάστηκαν. Ξέρουμε ότι η σπορά μένει και θα καρπίσει.

Η αντεπανάσταση, η προσωρινή ήττα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος έχει πολλαπλασιάσει τις δυσκολίες απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Η προοπτική του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, δεν είναι άμεσα ορατή. Η δράση δεν φέρνει πάντα άμεσα ορατά αποτελέσματα. 

Αλλά δε μας απογοητεύουν οι δυσκολίες. Αντίθετα, μας ατσαλώνουν. Γιατί ξέρουμε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, είναι και ρεαλιστική και επίκαιρη αφού μόνο με την εφαρμογή της μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αναπτύσσονται όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας και όχι μόνο αυτοί που φέρνουν μεγάλα κέρδη. 

Μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες, να υπάρχει λαϊκή ευημερία, αφού όλ' αυτά θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία, θα αναπτύσσονται από τους εργαζόμενους για τους ίδιους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...