Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας: Παρέμβαση για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις


Στον κλάδο ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ στην περιοχή ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ που δραστηριοποιείτε το σωματείο μας βρίσκονται πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. 

Σε αυτές, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα όπως έχει διαπιστωθεί και από τις υπηρεσίες.

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων "ΖΟΥΡΑ", στην περιοχή της ΕΥΒΟΙΑΣ αλλά και της ΒΟΙΩΤΙΑΣ, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο, αγωνίζονται για την υπεράσπιση αυτών των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μπουν εμπόδια σε αυτόν τον αγώνα αξιοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, έγιναν μέχρι και συλλήψεις εργαζομένων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου. Προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αλλά και συνολικά όλης της πτηνοτροφίας και του κλάδου, η εργοδοσία του "ΖΟΥΡΑ" σε αγαστή συνεργασία με τους άλλους βιομηχάνους "ανταγωνιστές" της πτηνοτροφίας, μεταφέρει μέρος της παραγωγής σε άλλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Εύβοια. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί εκεί οι εργαζόμενοι είναι «φτηνότεροι» καθώς δεν μπαίνουν εμπόδια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η επιχειρήσεις στις οποίες μεταφέρεται το μέρος της παραγωγής είναι η ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ και ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ.

Για την ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, έχουμε καταγγείλει στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, τελευταία φορά στις 2 Ιουνίου 2015, την παραβίωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Για την ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, έχει δημοσιευτεί ότι οι εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται από την άνοιξη του 2014.
Για την ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, στις 15 Οκτωβρίου 2010, απευθυνθήκαμε στην τότε Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομού Ευβοίας καταγγέλλοντας ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει για τις άλλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Με την παρούσα παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα και εντός της ημέρας έλεγχο στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με μικτό κλιμάκιο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Εύβοιας, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εύβοιας. Επίσης, παρακαλούμε όπως πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχοι έλεγχοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας

Επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα,
1. Καταγγελία στην τότε Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομού Ευβοίας.
2. Ανακοίνωση καταγγελία του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας, 2 Ιουνίου 2015.


---------------------------------------------------------------------------


'' Όργιο καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος εξελίσσεται εδώ και χρόνια στο πτηνοσφαγείο της Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ που δραστηριοποιείται στην αγορά με την εμπορική ονομασία «ΒΟΚΤΑΣ» και «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ». Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και τις 28/06/2013 εφαρμόζονταν 4ήμερα ενώ από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα 3ήμερα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η «εκ περιτροπή απασχόληση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τούς 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος»!!!

Οι λιγότερες ημέρες εργασίας έγιναν με την πρόφαση ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοφληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές που οφείλονταν τότε και οι οποίες έφταναν τους 2 μήνες το 2012. Σήμερα οφείλονται σε άλλους συναδέλφους 4μήνες, σε άλλους 5μήνες και σε άλλους πάνω από 6μήνες, ενώ δεν πληρώνονται υπερωρίες. Δηλαδή πολύ απλά, όπως λέει και ο λαός, όσο τρως σου ανοίγει η όρεξη!!! Τις 3 τελευταίες Παρασκευές η όρεξη της εργοδοσίας άνοιξε τόσο που κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλέψουν 4η ημέρα χωρίς όμως αυτή να δηλώνεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, δηλαδή κινδυνεύοντας να μην παίρνουν ούτε το ένσημο.
Καλούμε τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν την μέχρι σήμερα εμπειρία που έχουν. Όσο περισσότερο πλάτη βάζουν, τόσο περισσότερο χαμένοι θα είναι. Τώρα είναι ανάγκη να μπει φρένο σε αυτούς τους σχεδιασμούς που επωφελείς είναι μόνο για την τσέπη της εργοδοσίας. Συσπειρωμένοι στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση όπως άλλωστε το έχουμε ξανακάνει και στο παρελθόν. Να διεκδικήσουμε την καταβολή όλων όσων οφείλονται, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών για το χρονικό διάστημα που η εργοδοσία απαγορεύονταν να κάνει 3ήμερα.
Την ίδια στιγμή είναι ανάγκη να δώσουμε τη μάχη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που παλεύει η Ομοσπονδία μας, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ. Να συμμετέχουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στις 19:30 στην πλατεία αγοράς στη Χαλκίδα καταδικάζοντας τα όσα ζούμε και ως προετοιμασία για απεργία. Αυτή να είναι η απάντηση στα όσα σχεδιάζονται από τους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις τους και την Ε.Ε.

---------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣ: 1. ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
2. ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το σωματείο μας έχει διαπιστώσει ότι στο σφαγείο της Κελαϊδίτης ΕΠΕ, το οποίο σφάζει κοτόπουλα που διατίθενται στην αγορά με τις επωνυμίες ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ, ΒΟΚΤΑΣ και ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Ε.Π.Ε. έχει αυξηθεί η ταχύτητα της αλυσίδας σφαγής πολλές φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας (χειροτέρευση συνθηκών εργασίας) που αντανακλά στη διασφάλιση των κανόνων δημόσιας υγείας.
Ζητούμε να μας γνωστοποιήσετε σχετικά με την άδεια λειτουργίας που έχει χορηγήσει η υπηρεσία σας στην Κελαϊδίτης Ε.Π.Ε..
Πόσα πουλιά προβλέπονται να σφάζονται ανά ώρα.
Πόσα πουλιά προβλέπονται να σφάζονται ανά ημέρα.
Πόσα πουλιά προβλέπονται να σφάζονται ανά εβδομάδα.
Αν προβλέπεται ελάχιστος αριθμό εργαζομένων που πρέπει να απασχολεί η επιχείρηση ώστε να καλύψει αυτές τις σφαγές.
Αν η επιχείρηση έχει καταθέσει καινούργια ΜΠΕ και τι προβλέπει αυτή.

Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε τα παραπάνω καθώς και το τι ενέργειες θα κάνει η υπηρεσία σας για να τα διασφαλίσει, ώστε να προστατέψει τη δημόσια υγεία με προτεραιότητα την υγεία των ίδιων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...