Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα"

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα,. 1943-1944" 15 Οκτωβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2015, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αρχείων Ν. Ευβοίας, Κριεζώτειο, Τζαβέλα 5  Χαλκίδα.
Οι επισκέψεις μαθητών πραγματοποιούνται κατά τμήμα. Είναι δυνατή η πραγματοποίηση επισκέψεων και άλλων ομάδων πλην μαθητών.
Για τον προγραμματισμό τους απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με το προσωπικό των Αρχείων στο τηλ. 2221085295.

- Το πρόγραμμα, έντονα βιωματικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει δραστηριότητες με εστίαση στην επεξεργασία αρχειακών τεκμηρίων, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών (ανάλυση εγγράφου, φωτογραφίας, γελοιογραφίας κ.λπ.), καθώς και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στη μεταχείριση των πρωτοτύπων και εξοικείωσης με τη γλώσσα και τη γραφή των τεκμηρίων.

- Το βασικό ερώτημα για τις τάξεις του Δημοτικού είναι τι έτρωγαν τα παιδιά στα Παιδικά Συσσίτια και πώς μπορούμε να το μάθουμε. Στην αρχή του προγράμματος χρησιμοποιείται κρυπτόλεξο, όπου υπάρχουν λέξεις που έχουν σχέση με τη διατροφή: ρύζι, λαχανικά, λάδι, παστίτσιο, παγωτό, φασόλια, γάλα κ.λπ. Αφού βρουν τις λέξεις, τα παιδιά σημειώνουν με ποιες, κατά τη γνώμη τους, από αυτές τις τροφές, τρέφονταν τα παιδιά της Χαλκίδας στα Παιδικά Συσσίτια. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση και οι μαθητές ελέγχουν την ορθότητα των απαντήσεών τους (την υπόθεση εργασίας) με βάση τεκμήρια από το αρχείο του ΠΙΚΠΑ Χαλκίδας (έγγραφο των Λαϊκο-παιδικών Συσσιτίων Χαλκίδας με το οποίο ζητούνταν από την Επιτροπή Βρεφικών Σταθμών και Παιδικών Συσσιτίων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού συγκεκριμένες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων, έγγραφο που αφορά τη διανομή παρασκευασμένου γάλακτος κ.λπ.).
Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται επίσης δελτία εγγραφής σε βρεφικό σταθμό (1943). Τα τεκμήρια αυτά επελέγησαν για τους εξής λόγους:
    
1) Για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στη μεταχείριση των πρωτοτύπων (εν γνώσει του ρίσκου του εγχειρήματος).
    
2) Για να εξοικειωθούν με τη γραφή και τη γλώσσα των τεκμηρίων.
    
3) Για να συνειδητοποιήσουν πόσος λίγος χρόνος μας χωρίζει από αυτή την εποχή (το παιδιά των δελτίων θα μπορούσαν να είναι οι (προ)παππούδες και οι (προ)γιαγιάδες τους).

- Για παιδιά του Γυμνασίου χρησιμοποιούνται 1) τεκμήρια που αφορούν τη διανομή παρασκευασμένου γάλακτος και 2) σελίδες βιβλίου Αποβιώσεων από το αρχείο του Δήμου Χαλκιδέων (Μάρτιος 1940-Μάρτιος 1942). Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, τα παιδιά καταγράφουν σε φύλλο εργασίας την ηλικία και το επάγγελμα των θανόντων, καθώς και την αιτία θανάτου, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος και τις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος του λιμού.

Περισσότερα για το πρόγραμμα: http://gak.eyv.sch.gr/Drast/Ekpaid/Ekpaid_paidsys.html

Προέλευση επισυναπτόμενων εικόνων: Αρχεία και συλλογές Γ.Α.Κ. Ευβοίας. Συγκεκριμένα:

1) Από τις επισκέψεις μαθητών στο Αρχείο: paidsys_06.jpg, paidsys_08.jpg, paidsys_09.jpg.
2) Συλλογή Σωτήρη Παπαστρατή, "Το εστιατόριο του εξαντλημένου παιδιού": paidsys_01.jpg (διακρίνεται ο Σωτήρης Παπαστρατής), paidsys_05.jpg (διακρίνεται ο Μητροπολίτης Γρηγόριος).
3) Συλλογή Κώστα Δημητούλη: paidsys_02.jpg, paidsys_03.jpg, paidsys_04.jpg
3) Αρχείο ΠΙΚΠΑ Χαλκίδας: deltia_eg.jpg (δελτίο εγγραφής σε βρεφικό σταθμό), PIKPA_PA274_AP043.jpg (αίτηση κατοίκων Δοκού για τη διανομή απαρασκεύαστου γάλατος).














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...