Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Το Μεγάλο Σχέδιο


Νίκος Σπανομαρκίδης. ( μέλος Λαϊκής Ενότητας Καρύστου)
''Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες που έχουμε εμείς οι Άνθρωποι είναι ότι εξάγουμε συμπεράσματα στηριζόμενοι σε ελλιπείς πληροφορίες. 
Διαθέτουμε όμως και μία ουσιώδη ικανότητα στο να αποκωδικοποιούμε γεγονότα, ενδείξεις, εικασίες και προαισθήματα, ώστε να παίρνουμε τις περισσότερες φορές τις σωστές αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά όμως, μερικές φορές ξεγελάμε τους εαυτούς μας, όταν οι αποφάσεις παίρνονται περισσότερο με το συναίσθημα παρά την λογική.


Αυτή  η εκλογική αναμέτρηση, τρίτη μέσα σε έναν χρόνο και μετά την αναπόφευκτη διάσπαση του Κυβερνητικού κόμματος, είναι οπωσδήποτε φορτισμένη με θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Για αυτό οφείλουμε προσεχτικά να διαχωρίσουμε τα πραγματικά γεγονότα, από την εικοτολογία και τον συρμό της κατευθυνόμενης αρθογραφίας, και της ωμής προπαγάνδας .

Τα τελευταία λοιπόν πολιτικά γεγονότα, με αποκορύφωση το Δημοψήφισμα και ότι το ακολούθησε, ( συνθηκολόγηση, ψήφιση του 3ου  μνημονίου, παραίτηση της Κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών), κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ήταν εξ’ αρχής μονολιθικά ευθυγραμμισμένη στο μονόδρομο του ‘ με κάθε θυσία στο ευρώ’. Η σύνθεση του  Κυβερνητικού επιτελείου αποτελούμενη από τους Τσίπρα, Δραγασάκη, Φλαμπουραρη, Παππά και Ζήγρα, προϊδέαζε από την αρχή γι’ αυτό που θα ακολουθούσε . Την υπερφίαλη και αντιφατική αυτοπεποίθηση, για κατάργηση του μνημονίου και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παραμένοντας στα πλαίσια του Ευρώ. Τις μεγαλοστομίες και τους παληκαρισμούς διαδέχτηκε ‘ ο έντιμος συμβιβασμός ‘, μία σοφιστεία που προσομοίαζε περισσότερο με ελαστικό μπλουζάκι, ικανό να εφαρμόζει τέλεια, τόσο στο μικρόσωμο Τσακαλώτο όσο και στον πληθωρικό  Φίλη. 

Τελικά χώρεσε το τρίτο μνημόνιο, 222 βουλευτές, συν τον κατά μετανοία ασθενή κ Ακριώτη.
Αυτό όμως που θα μείνει στην ιστορία σαν κομβικό σημείο αυτής της περιόδου, είναι το Δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, που με τον πιο αδιάψευστο τρόπο επιβεβαίωσε ότι η ιστορία στην πραγμάτωσή της εξελίσσεται με αλματικό τρόπο, σπάζοντας προβλέψεις και συμμετρίες, που ζουν στο χώρο των δυνατοτήτων. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι η γραμμική αντίληψη της ιστορίας για το αναπόφευκτο της προόδου μέσα από την ωρίμανση των συνθηκών, είναι στην ουσία πράξη παθητική και ανιστόρητη. Οι σπουδαίες στιγμές της ιστορίας, και οι πολιτικές ευκαιρίες που δίνονται, είναι στιγμιαίες, τυχαίες και σπάνια εμφανίζονται ξανά.

Το 62% στο Δημοψήφισμα της 5ης  του Ιούλη, ήταν μία ανάταση του λαού με ταξικά χαρακτηριστικά, κόντρα στο φόβο και την αβεβαιότητα των capital controls, κόντρα στο Ευρωπαϊκό ιερατείο, το μηντιακό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας, αλλά και κόντρα στις αμφισημίες ορισμένων ηγεσιών.

Αυτό όμως το άλμα της ιστορίας έμεινε μετέωρο, γιατί η ηγεσία που το προκάλεσε δεν το περίμενε, πολλώ δε μάλλον δεν το επιθυμούσε, αφού κατά δήλωση κορυφαίου στελέχους της Κυβέρνησης, το ΟΧΙ ήταν μη διαχειρίσημο  . Δεν χρειάζεται νομίζω, να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να συμπεράνει, ότι ο κ Τσίπρας απλά το έκανε για να το χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογήσει την οβιδιακή του μεταμόρφωση και να υπογράψει την πιο ανέντιμη και αναξιοπρεπή συνθηκολόγηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνομολόγησε και την διάλυση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  μέσω των πρόωρων εκλογών σαν μέρος της λύσης, όπως κυνικά είπε και η ίδια η κ Μέρκελ. Το πιο αριστερό, ριζοσπαστικό, δυναμικό και μαχητικό κομμάτι που συναποτελούσε αυτό το κόμμα, δεν είναι πλέον συμβατό, όπως άλλωστε και η ίδια η Δημοκρατία, με το νεοφιλελεύθερο Γερμανικό imperium, γι’ αυτό έπρεπε να φύγει.
 
Έρχεται σήμερα ο κ Τσίπρας, με περίσσευμα βοναπαρτισμού να μας πει, ότι το ΟΧΙ είναι δικιά του ιδιοκτησία και να το υποβιβάσει, αφού πρώτα το διαστρέβλωσε, σε ένα απλό ‘ γαμώτο’  του αγανακτισμένου λαού. Ξεχνά όμως ότι και ο ίδιος δεν είναι παρά ένα ‘ γαμώτο ‘ αυτού του λαού, που από το 4% τον έκανε πρωθυπουργό.

Καλεί δε εμάς τους υπόλοιπους να πενθήσουμε, την ώρα που ο ίδιος προχωρά προς τον μνημονιακό  του κατήφορο. Η Αριστερά όμως κ Τσίπρα δεν πενθεί, οργανώνεται και παλεύει για τα ίδια ιδανικά που εσύ καπηλεύτηκες και τελικά ευτέλεισες . Για μία ακόμη φορά, η Ριζοσπαστική Αριστερά έρχεται να δώσει την μάχη κατά του Νεοφιλελευθερισμού και των εκπροσώπων του, αλλά τώρα μέσα από τις τάξεις του μετώπου της Λαϊκής Ενότητας.

Εμείς δεν βολευτήκαμε στην ιδιοτελή θαλπωρή της εξουσίας. Μείναμε πιστοί στην εντολή, που δύο φορές μας έδωσε ο Ελληνικός λαός. Καταψηφίσαμε στην Βουλή το πιο καταστροφικό τρίτο μνημόνιο, που σαν μετασεισμός θα ισοπεδώσει ότι έχει μείνει μέχρι τώρα όρθιο. Για τον λόγο αυτό έχουμε και τώρα το ηθικό ανάστημα, να καλέσουμε και πάλι τον λαό να μην κιοτέψει. Όπως ακριβώς τον Ιούλη με θάρρος και αυτοπεποίθηση έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στους λαούς της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, να μην βολευτεί στην σιγουριά της εξαθλίωσης του. Να διαψεύσει την ιστορία και να εμφανιστεί ξανά η ελπίδα. Να τολμήσει την ρήξη για την ανατροπή του σάπιου πολιτικο – οικονομικού συστήματος, που μας έχει καθηλώσει στην φτώχια και την ανεργία. Ιδιαίτερα καλούμε τους νέους να μην απογοητευτούν και αποστασιοποιηθούν πάλι, αλλά να αγωνιστούν πλάι μας, καθώς και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι πλέον δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν αν εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία και θα αφανιστούν σαν οικονομική τάξη.

Οι καιροί ου μενετοί !  διαφορετικά….   Μην αμελήσετε / πάρτε μαζί σας νερό / το μέλλον μας / θα έχει πολύ ξηρασία.  Όπως προφητικά μας λέει ο ποιητής.                     

Νίκος Σπανομαρκίδης.
( μέλος Λαϊκής Ενότητας Καρύστου)                          

1 σχόλιο:

  1. Να μας πείτε από που θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα (χωρίς ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ)..ωραία η θεωρία και οι επαναστάσεις αλλά στην πράξη δεν είναι έτσι τα πράγματα και είμαι σίγουρη ότι ούτε και σεις ο ίδιος δεν θα θέλετε να τα ζήσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...