Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Επιχειρήσεις: Μαύρος ο Οκτώβρης που έρχεται

Έναν σκληρό Οκτώβρη, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, θα βιώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς όποια κι αν θα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές είναι αδύνατον να άρει ή να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τα αυξημένα φορολογικά βάρη και την κατακρήμνιση των πωλήσεων των περασμένων επτά μηνών.
Οι μειωμένες κατά 50% πωλήσεις, μετά την υποβολή των capitals control, τα «φέσια» και οι αυξημένοι φορολογαριασμοί απειλούν με κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεις. Ο επόμενος μήνας θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων εποχών, σύμφωνα...
με παράγοντες της αγοράς, καθώς ιδίως οι μικρομεσαίοι θα έλθουν αντιμέτωποι με έναν αβάσταχτο λογαριασμό υποχρεώσεων και χωρίς μάλιστα να έχουν καταφέρει από τις αρχές της χρονιάς να γεμίσουν τα ταμεία τους. Αντίθετα, στο πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις ήταν λιγότερες κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και όπως λέει κι ο λαός «ήταν το κλήμα στραβό...» και ήλθαν και τα capital controls που έριξαν πάνω από 50% τις πωλήσεις.

Η «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» απευθύνθηκε σε τρεις εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι περιγράφουν το... φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα της αγοράς. Οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Β. Κορκίδης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Χατζηθεοδοσίου συνοψίζουν στους ακόλουθους αριθμούς τη... μαύρη εικόνα της αγοράς:
  • Επιπρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις 4 δισ. ευρώ, που φουσκώνουν τους λογαριασμούς προς το Δημόσιο στα 11 δισ. ευρώ.
  • Εναν εκτιμώμενο αριθμό ακάλυπτων επιταγών αξίας κοντά στα 130 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
  • Δυσοίωνες προβλέψεις ακόμη και για 100.000 «λουκέτα» επιχειρήσεων έως το τέλος του χρόνου.
  • Περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αναρριχηθεί στο 44% του συνόλου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ απαριθμεί σειρά φορολογικών υποχρεώσεων και δυσκολιών που έχουν οι επιχειρήσεις από τον Οκτώβρη: «Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί δόση της φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και τον Οκτώβριο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη. Με δεδομένη τη μεγάλη ύφεση της κατανάλωσης, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν».
Η λίστα όμως μεγαλώνει και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης προσθέτει και σειρά αναδρομικών φορολογικών μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ: «Ο λογαριασμός μέχρι το τέλος του 2015 θα φτάσει από τα 7 δισ. στα 11 δισ. λόγω της "μαύρης τρύπας" των 4 δισ. που δημιουργούν οι πρόωρες εκλογές και αφορά κατά κύριο λόγο:
  • την εισφορά στις συντάξεις υπέρ υγείας
  • την αύξηση του ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • την αναδρομική αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων
  • την αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης
  • την αναδρομική αύξηση στην προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων
  • την εκκαθάριση των καθυστερουμένων οφειλών στο Δημόσιο
  • τα έσοδα από την πρόσβαση φοροελεγκτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς 10ετίας
  • τα έσοδα από το νέο ποινολόγιο της Εφορίας και την έκδοση αντίστοιχης εγκυκλίου εφαρμογής».
ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...