Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

«Aπογοήτευση, κακοδιαχείριση, κίνδυνος να χαθούν έργα εκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο έτος διοίκησης Ραβιόλου»

Ετήσιο απολογισμό για τον πρώτο χρόνο διοίκησης Ραβιόλου κάνει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Καρύστου Νίκος Μανώλης

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η διοίκηση Ραβιόλου, κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να κρίνεται  κατά τον πρώτο χρόνο διοίκησης, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες. Αναφέρεται στο κίνδυνο να χαθούν δημοπρατημένα έργα εκατομμυρίων ευρώ, και μιλά για παρατυπίες, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση της διοίκησης ονοματίζονταν κάποιες από αυτές. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

''Ετήσιος απολογισμός δημοτικής αρχής Καρύστου: απογοήτευση, κακοδιαχείριση και κίνδυνος να χαθούν ενταγμένα έργα εκατομμυρίων ευρώ

Τα αποτελέσματα, κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, της διοίκησης Ραβιόλου στο Δήμο Καρύστου είναι απογοητευτικά. Παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας, και εγώ προσωπικά, ήμασταν υποβοηθητικοί στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής - εν αντιθέσει με την στάση που κράτησε ο κ. Ραβιόλος όσο ήταν στην αντιπολίτευση – βαθμολογείται αρνητικά. Παρά το γεγονός ότι τους αφήσαμε δημοπρατημένα και ενταγμένα, μικρά και μεγάλα, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η επίδοση της δημοτικής αρχής αφενός, στην υλοποίηση όσων είχαν δρομολογηθεί και αφετέρου, στην ολοκλήρωση όσων είχαν ήδη ξεκινήσει είναι αρνητική. Αδιαφορία, απειρία και έλλειψη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων συνθέτουν, μέχρι στιγμής, την προσφορά της δημαρχίας Ραβιόλου. Και επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, ας εξετάσουμε ενδεικτικά τα κάτωθι:

• Δεν προχώρησαν τα μικρά δημοπρατημένα έργα που παρέλαβαν πριν 1 χρόνο όπως:
1. Αποκατάσταση – πλακόστρωση πεζοδρομίων Καρύστου. 
2. Ανάπλαση και αποκατάσταση παιδικών χαρών Αγίου Νικολάου.
3. Καλλιέργεια πηγής Αγίας Άννας και μεταφορά ύδατος δεξαμενής Στυραίων.
4. Οι τσιμεντοστρώσεις και τα τεχνικά έργα Κομήτου – Ευαγγελισμού – Αντιά, όπως είχαν εγκριθεί στο παραδοτέο τεχνικό πρόγραμμα. 
5. Η φωταγώγηση του δρόμου προς Αλμυροπόταμο (εγκεκριμένη μελέτη). 
6. Γενικά δεν έχει προχωρήσει κανένα μικρό έργο, σε καμία Δημοτική Ενότητα του Δήμου Καρύστου, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα που παρέλαβαν, αλλά και με βάση αυτό που διαμόρφωσαν οι ίδιοι. Το μόνο που έχουμε σε υπερπροσφορά είναι οι διαρκείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού για απευθείας αναθέσεις μελετών σε άγνωστους μελετητές.   

•Πρόγραμμα Μπαλτατζή: 
1. Βελτίωση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενης οδού Πλατανιστός – Ποτάμι: από τη στιγμή που ανέλαβε η διοίκηση Ραβιόλου, δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση στον ανάδοχο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο (έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και μήνες). 
2. Την αδιαφορία της και την έλλειψη πίεσης προς τον ανάδοχο επιδεικνύει η δημοτική αρχή και στην περίπτωση του έργου οδοστρωσίας και ασφαλτικών Κάψαλα – Νημποριό. 

• Ενταγμένα έργα ΕΣΠΑ: 
1. Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης οικισμού Αγίας Μαρίνας Μαρμαρίου (προϋπολογισμός 810.017 ευρώ – ΑΠΟΦ./ΗΜ.ΕΝΤΑΞΗΣ: ΕΠΠΕΡΑΑ 116833/1.3.2012): ενώ για το συγκεκριμένο έργο – συμπληρωματικό ως προς το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης Μαρμαρίου – υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και έχει δεσμευτεί το ποσό των 810.017 ευρώ, η δημοτική αρχή Καρύστου δεν στάθηκε ικανή, εδώ και 1 χρόνο, να το δημοπρατήσει. Και αυτό παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις μας και τις επισημάνσεις μας ότι το συγκεκριμένο έργο κινδυνεύει να χαθεί. Πλέον, κατόπιν και των νέων δεδομένων και προβλημάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το συγκεκριμένο έργο εκτός απροόπτου χάνεται. Απώλεια που προέρχεται αποκλειστικά από την αδιαφορία και την ολιγωρία της διοίκησης Ραβιόλου. 
2. Αποχέτευση Ακαθάρτων & ΕΕΛ οικισμών Ν. Στύρων & Στύρων (προϋπολογισμός: 6.487.802 ευρώ, ΑΠΟΦ./ΗΜ. ΕΝΤΑΞΗΣ: ΕΠΠΕΡΑΑ 173396/9.11.2011): με απορία ακούσαμε πριν μερικούς μήνες τον κ. Ραβιόλο, κατά την επίσκεψη του κ. Μπακογιάννη στην Κάρυστο, να ζητάει από την Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα. Προφανώς αγνοούσε ο κ. Ραβιόλος ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ώριμο και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Εδώ και 1 χρόνο δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να προχωρήσουν τη διαδικασία, με κίνδυνο να χαθούν τα 6.487.802 ευρώ που εξασφαλίσαμε με την αποφ. ΕΠΠΕΡΑΑ 173396/9.11.2011. Ενδεχόμενη απώλεια του συγκεκριμένου έργου, που θα καταδικάσει τα Στύρα και τα Νέα Στύρα να ζουν με το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης, θα βαραίνει απόλυτα τον κ. Ραβιόλο και τους τοπικούς συνεργάτες του, πρώην δημοτικούς άρχοντες Στυραίων, που άφησαν τον τόπο στην ανυποληψία.
3. Συνολική βελτίωση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του οικισμού Αετού του Δήμου Καρύστου στο ρυμοτομικό σχέδιο του παραθεριστικού οικοδομικού συνεταιρισμού οπλιτών και πολιτικών υπαλλήλων χωροφυλακής (Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ Α.Ε. – προϋπολογισμός: 910.200 ευρώ): η δημοτική αρχή ουδέποτε ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο έργο, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση να χαθούν.
4. Απομακρυσμένη βοήθεια ηλικιωμένων και ανάπτυξη ενιαίου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση – προϋπολογισμός: 298.760 ευρώ): Δυστυχώς, η αδράνεια της διοίκησης Ραβιόλου οδήγησε στην απένταξη του έργου Απομακρυσμένη Βοήθεια Ηλικιωμένων (298.760) και παρά το ότι ήταν ώριμο, είχε δημοπρατηθεί και είχε λάβει την έγκριση της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής (http://www.digitalplan.gov.gr/portal/resource/APOMAKRYSMENH-BOHTHEIA-HLIKIWMENWN-KAI-ANAPTYXH-ENIAIOY-OLOKLHRWMENOY-PLHROFORIAKOY-SYSTHMATOS-YGEIAS-KAI-KOINWNIKHS-ALLHLEGGYHS-9fc2436a-c171-4a37-a79e-37384c0e1a76). Ενώ, επί δύο μήνες, ο αρμόδιος φορέας προσπαθούσε να πείσει τη δημοτική αρχή να στείλει κάποια διευκρινιστικά στοιχεία, αυτή ουδέποτε το έπραξε, καθώς αδιαφορούσε προκλητικά. Φαίνεται ότι οι, σε καθημερινή βάση φωτογραφίσεις, δεν τους αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθούν με τα ουσιώδη.  

• Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρύστου και πολιτική χρήσεων γης:
Επί της διοίκησης μας δουλέψαμε μεθοδικά και με σχέδιο επί του ζητήματος της ολοκλήρωσης του ΓΠΣ Καρύστου, όπως και της ανάδειξης πολιτικής για το σχεδιασμό χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια του Δήμου (ΣΧΟΟΑΠ). Τα προβλήματα που απέρρεαν από το ΓΠΣ έπρεπε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, καθώς συνδέονταν με την αδειοδότηση αρκετών καταστημάτων και τον καθορισμό χρήσεων γης. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διαθέταμε τους οικονομικούς πόρους, προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα άμεσα. Το τεχνικό γραφείο του κ. Θανάση Γκάβαλη, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης και έκκλησης, προσφέρθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παθογένειες. Αφιλοκερδώς, και με μεγάλη προσφορά, βοήθησε και ο συμπατριώτης μας πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Λάφκας. Δυστυχώς, ο συνάδελφος τους μηχανικός και Δήμαρχος Καρύστου, κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, το έχει αφήσει ανενεργό. Θα έχει φαίνεται τους λόγους του που αδιαφορεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΓΠΣ, που συνεπάγεται νομιμοποίηση των μαγαζιών και καθορισμό των υπολοίπων χρήσεων.  

• Παρατυπίες, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση:
1. Το μόνο έργο το οποίο έχει να επιδείξει η διοίκηση Ραβιόλου είναι η διαπλάτυνση του γεφυριού στα Αλαμανέικα. Επί του συγκεκριμένου, βέβαια, πρέπει να ειπωθούν τα εξής: πρώτον, για την εκτέλεση του έργου δεν υπήρξε καμία μελέτη και δεύτερον, η χρηματοδότηση του προήλθε από τη ΔΕΗ σε μορφή αντισταθμιστικών, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση για το κόστος και τον τρόπο κατασκευής.
2. Τον Σεπτέμβριο του 2014, πριν ακριβώς 1 χρόνο, παρανόμως χάλασαν τον δρόμο στον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου Μαρμαρίου, προκειμένου να αντικαταστήσουν μια σωλήνα 5 μέτρων. Ενώ, όμως, προκάλεσαν ζημία στο δρόμο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να πάνε με τα αυτοκίνητα σπίτια τους, δεν φρόντισαν να τον αποκαταστήσουν. Επί της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας και ολιγωρίας, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, καθώς ο κ. Ραβιόλος αδιαφορεί προκλητικά για την αντικατάσταση της ζημιάς.  
3. Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση παρατηρείται και στα καύσιμα. Προειδοποιώ τους αρμόδιους να σταματήσουν άμεσα τις σπάταλες πρακτικές. 
4. Συνεχείς τροποποιήσεις προϋπολογισμού και ανάθεση αμφισβητήσιμου σκοπού μελετών. Είναι απορίας άξιο γιατί εν καιρώ κρίσης πρέπει να σπαταλάμε χρήματα σε ανούσιες μελέτες. Απορίας άξιο είναι, επίσης, το γεγονός γιατί ο κ. Ραβιόλος δεν εμπιστεύεται τους επιστήμονες της περιοχής μας, παρά κάνει απευθείας αναθέσεις σε μελετητές από την Πάτρα, τον Πύργο και αλλού. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και με τους προμηθευτές ηλεκτρολογικού υλικού. 
5. Πριν 1 χρόνο, παραδώσαμε επισήμως στον κ. Ραβιόλο το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον πρώην Δήμο Στυραίων. Που αλήθεια βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Πόσο έχει φτάσει το κόστος από τις περαιτέρω «κρυφές» οφειλές; Πότε σκοπεύει ο κ. Ραβιόλος να μας ενημερώσει; Σε κάθε περίπτωση, εάν επιδιώκουν να αποκρύψουν αυτό το τεράστιο θέμα, να το ξεχάσουν. Τέσσερα χρόνια θα είμαστε εδώ να τους το θυμίζουμε, να τους υπενθυμίζουμε τις πολιτικές κυρίως φιλίες τους και να το παρακολουθούμε στενά.     

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου στον Καφηρέα αποτελεί περιφερειακό έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε επί προεδρίας Γιώργου Χουντάση και η επανεκκίνηση του έγινε κατόπιν των έντονων πιέσεων επί των ημερών μας. Η δημοτική αρχή Ραβιόλου οφείλει να ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το κύκλωμα του Καβοντόρου. Σε αυτό, όπως και σε άλλα που βελτιώνουν τις υποδομές του τόπου μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα είμαστε μαζί. Όσο για την επισκευή – αποκατάσταση του τοιχίου αντιστήριξης στη δυτική παραλία Καρύστου, πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε επί δημαρχίας μου και χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΛΝΕ (προϋπολογισμός: 120.000 ευρώ). 

Από τα παραπάνω ανάγεται το συμπέρασμα ότι η διοίκηση Ραβιόλου, κατά τον πρώτο χρόνο, κάθε άλλο παρά επιτυχημένη κρίνεται. Μπορεί, βέβαια, να είναι ο πιο φωτογραφημένος δήμαρχος στην Εύβοια, αλλά σίγουρα είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός.

Με αίσθημα ευθύνης, 
Νίκος Μανώλης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Πρώην Δήμαρχος Καρύστου 



9 σχόλια:

  1. Για καμιά φωτογράφιση καλοί είναι. Μέχρι και στη γιορτή κρασιού μαντάρα τα έκαναν. Πρώτη φορά δημοτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι σε πείραξαν εσένα τα δημοτικά
      Οι επισκέπτες δεν λογίζονται

      Διαγραφή
    2. Τα λόγια είναι περιττά
      Στις εποχές που ο κοσμάκης νιώθει στο πετσί του την Οικονομική αφαίμαξη
      3.078,00 ευρώ πήρε εν Κορίνθου κ Λάλεζας για τ γιορτή κρασιού. Ποιοι υπογράφουν τέτοια οικονομική ασυδοσία ?
      https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%93%CE%A5%CE%92%CE%9F%CE%9A89-%CE%97%CE%A9%CE%94

      Διαγραφή
  2. Για δεξιώσεις καλοί είναι. Στα άλλα πάσχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χειρότερη μουσική στη γιορτή κρασιού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ........Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΖΟΓΚΛΕΡ ΣΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ.....ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ.....ΕΡΓΑ ΜΗΔΕΝ...ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΑΝΤΑΡΑ.....ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΙΜΑΤΩΝ ΒΡΩΜΑΝΕ...ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ...ΕΥΓΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο λαος λεει αν δεν γνωρισεις το χειροτερο δεν εκτιμας αυτο που εχεις,,,,,εμεις το παθαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτο το χουι που εχει οποιον βρισκει να του χαιδευει το αυτι ειναι εξυπναδα??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...