Ισοσκελισμένους τουλάχιστον ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες για το 2016. όπως αναφέρεται σε κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
Κατά συνέπεια, η κατάρτιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών θα πρέπει να βασίζεται σε περικοπές και μειώσεις δαπανών, ήτοι «συγκράτηση των δαπανών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα» και όχι στην υπερεκτίμηση των εσόδων ή στην εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, κάτι «που οδηγεί στην κατάρτιση ελλειμματικού, μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, το οποίο απαγορεύεται». Ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν την ύδρευση, την καθαριότητα και τον φωτισμό, ενώ σε περίπτωση ελλειμμάτων, η αύξηση των δημοτικών τελών αποτελεί μονόδρομο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι «έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, χαμηλότερο κόστος στο νέο οικονομικό έτος θα πρέπει να προβλεφθεί για:
– Δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας.
– Δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ. Επίσης, «οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 (επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.) πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια και υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησης αυτών από τις αναμενόμενες εισπράξεις του δήμου».
Τα ιδρύματα και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων, συμπεριλαμβανομένων και των συνδέσμων πρέπει να καταρτίζουν και να ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς τους εντός των προθεσμιών που προβλέπονται και για τους δήμους.
Οι δήμοι απαγορεύεται να συνομολογήσουν δάνειο για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες παρά μόνο για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Ωστόσο επιτρέπεται να λάβουν δάνειο για να κλείσουν τον προϋπολογισμό τους. Σχετική πρόνοια για δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμπεριλαμβάνεται και σε πρόσφατο ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή.
Μας το φέρνουν με τρόπο την τρόικα των Δήμων.
ΑπάντησηΔιαγραφή