Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Εθελοντική εργασία Βέλγων προσκόπων στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας

Σε μία χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, σε μία περιοχή που έχει ξεχαστεί από τοπικούς και εθνικούς φορείς νεαρά παιδιά από το εξωτερικό έρχονται και δίνουν ένα χέρι βοήθειας συνδυάζοντας τις διακοπές τους με εργασία και ανακαλύπτοντας τους κρυμμένους θησαυρούς της Βόρειας Εύβοιας.

Φεύγουν με μία βαλίτσα γεμάτη φιλόξενες εικόνες, αναμνήσεις και φιλίες ζωής. Φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ 1-30 Ιουλίου, θα μαζευτούν τριακόσιοι Βέλγοι πρόσκοποι και προσκοπίνες, ηλικίας 16-17 ετών οι οποίοι θα προσφέρουν  εθελοντική εργασία προς όφελος της περιοχής σε συνεργασία με τους ντόπιους. Τα παιδιά αυτά συγκροτούν δεκαεπτά ομάδες οι οποίες θα μοιραστούν σε δώδεκα χωριά.

Τη σελίδα facebook, το blog και την ιστοσελίδα με στόχο την ανάδειξη της περιοχής θα τη φτιάξει μία ομάδα που θα φιλοξενηθεί στο Κοινοτικό γραφείο Κηρίνθου. Στον καθαρισμό της παραλίας της Κρύα Βρύση που βρίσκεται στην περιοχή Μαντουδίου, της Λίμνης και των Καναδάδικων θα προβούν κάποιες άλλες ομάδες. Άλλοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων στους Ωραιούς και στην αρχαία Κήρινθο. Κάποιοι θα βοηθήσουν στο άνοιγμα κρυμμένων μονοπατιών στο Αχλάδι, την Κεράμεια, το Τρούπι, τις Κεχριές, τους Αμέλαντες, τις Ροβιές, τα Ήλια και τις Καματριάδες.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με την πρωτοβουλία του Βέλγου φιλέλληνα Jean-Michel Louel. Κάθε χρόνο βρίσκει και περισσότερη ανταπόκριση τόσο από τα χωριά που θέλουν να φιλοξενήσουν τους Βέλγους πρόσκοπους όσο και από τους προσκόπους των οποίων οι ομάδες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Ένας ξεχασμένος παράδεισος σε απόσταση αναπνοής. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα συγκροτούν ένα απίστευτο φυσικό τοπίο γεμάτο δάση, καταπράσινα βουνά και παραλίες. Η παρουσία των προσκόπων δημιουργεί μία διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. Πέρα από την πρακτική βοήθεια που προσφέρουν στόχος είναι να προωθηθεί η περιοχή και να ανοίξει ο δρόμος για τον εναλλακτικό τουρισμό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...