Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κώστας Χαϊνάς: Πολύ σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες της Περιφέρειας Στερεάς

Ένα πρόβλημα που όπως αποδείχθηκε είναι ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την οικονομική της βιωσιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας, η οποία  έχει εκκρεμότητες που φτάνουν στο ύψος των 41.202.747 ευρώ με πρόσθετους τόκους 3.661 ευρώ για κάθε μέρα που περνάει! 

Μόνο για ένα έργο, τον δρόμο Ραπταίοι – Στύρα, έχει συσσωρευτεί ένα χρεωστικό ποσό για την Περιφέρεια της τάξεως των 33 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στην καλύτερη περίπτωση. 

Το πρόβλημα αυτό των δικαστικών εκκρεμοτήτων δεν είναι τωρινό. Έρχεται από παλιά. Από την εποχή ακόμη των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Ειδικά το συγκεκριμένο έργο του δρόμου Ραπταίοι – Στύρα, ξεκίνησε το 2006 και από τότε έχει περάσει διάφορες φάσεις.

Έχει ενταχθεί και απενταχθεί από διάφορα προγράμματα. Έχουμε εκπτώσεις διαδοχικών αναδόχων του έργου και το σημαντικότερο, έχουμε μια περίεργη ιστορία απαλλοτριώσεων εν εξελίξει (!), με πολλά κεφάλαια που ανέβασε την αρχική αποζημίωση από 2.300.000 ευρώ στο ποσό των 18.685.823 ευρώ.

Και το έργο βέβαια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και για να γίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρειαζόμαστε περισσότερα από το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή 25.000.000 ευρώ ! Διαπιστώνονται όμως και άλλες παρόμοιες υποθέσεις μικρότερης οικονομικής εμβέλειας που ενισχύουν πάντως την αλγεινή εικόνα μίας τουλάχιστον «περίεργης» διαχείρισης.

Η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα ήταν θετική. Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία έκλεισε πριν καν ανοίξει, αφού απορρίφθηκε κάθε πρόταση που καταθέσαμε για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. 

Γιατί ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει νομικό έρεισμα για διεκδίκηση μείωσης των απαιτήσεων, η ουσιαστική εξέταση του θέματος από μια διαπαραταξιακή επιτροπή θα μας βοηθούσε ως Περιφερειακό Συμβούλιο, να ενημερωθούμε πλήρως και σε βάθος ελέγχοντας ζητήματα όπως: Η ανάθεση και η παρακολούθηση των έργων. Η οικονομική παρακολούθηση και ο έλεγχος των δαπανών και των αναπροσαρμογών των προϋπολογισμών των έργων. Η αποτίμηση της πιθανής ευθύνης  των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες δεν μπορούν να αυτονομούνται από την πολιτική ηγεσία. Γιατί σε τελική ανάλυση για όλες τις υποθέσεις –ακόμη και για τις νομικές που συνδέονται με πράξεις και αποφάσεις της Περιφέρειας -  η τελική ευθύνη για τους αναγκαίους χειρισμούς ανήκει στην πολιτική ηγεσία. 

Και ταυτόχρονα εφόσον εντοπίζονται ελλείψεις, παραλείψεις, λανθασμένοι χειρισμοί και κενά των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, θα πρέπει να αναζητούνται και οι ανάλογες ευθύνες.

Και στο σημείο αυτό θεωρούμε τουλάχιστον ακατανόητη την στάση του κου Περιφερειάρχη, ο οποίος προέκρινε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα, εστιάζοντας τις προσπάθειες της περιφέρειας στις ενέργειες που θα κάνει σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος της Περιφέρειας με τις δικαστικές εκκρεμότητες.

Ενεργοί Πολίτες Στερεάς Ελλάδας
Κώστας Χαϊνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...