Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Σίμος Κεδίκογλου: Ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να μπορεί να κυβερνήσει

Δριμεία κριτική άσκησε ο Σίμος Κεδίκογλου στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες, λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι μήνες καθυστέρησης έχουν στοιχίσει στην οικονομία χρόνια οπισθοδρόμησης, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, άμεσα, να ζήσουμε φαινόμενα σαν της Κύπρου ή και χειρότερα.

Ο βουλευτής μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην Κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι όσα έλεγαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα για κόκκινες γραμμές ήταν παραμύθια της Χαλιμάς, λέγοντας, παράλληλα, πως αν συνεχίσουν τη ίδια τακτική, δεν θα προλάβουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα εγκαίρως. Όπως είπε: «η συμφωνία δεν μπορεί να ισοσκελίζει έσοδα και δαπάνες μόνο με αύξηση φορολογικών εσόδων, γιατί θα «στραγγαλίσει» ακόμα χειρότερα την οικονομία. Πρέπει να είναι ισοσκελισμένα έσοδα και δαπάνες,  κανένας δεν θα μας δίνει λεφτά για να δημιουργούμε νέο χρέος.  Δυστυχώς το μόνο που έχουμε δει στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησής τους είναι να αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες και όχι με τρόπο ωφέλιμο για την οικονομία. Ας δούνε την πραγματικότητα και ας αφήσουν τις ιδεοληψίες τους».

Ο Σίμος Κεδίκογλου κληθείς να σχολιάσει τις συνιστώσες και τις τάσεις που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε σκληρή απάντηση και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ανικανότητα όσον αφορά στον έλεγχο του κόμματός του, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «ποιος   κυβερνάει αυτόν τον τόπο» για να προσθέσει: «ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να μπορεί να κυβερνήσει».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές της Κυβέρνησης για την ηγεσία της ΕΡΤ, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υποστήριξε ότι δεν  είναι δυνατόν να επαναφέρουν κάποιον, ο οποίος είχε χρεώσει την ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι με το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης εξοικονομήθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έκανε αναφορά και στην «αμαρτωλή»- όπως είπε- συμφωνία για τα δικαιώματα του champions league, η οποία ήταν «επιτυχία» του κ. Ταγματάρχη. Ο Σίμος Κεδίκογλου έθεσε το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα 200 επιπλέον εκ. για την ΕΡΤ, τονίζοντας:  «είναι επιτακτική  ανάγκη να μην δαπανώνται χρήματα χωρίς λόγο, όπως στην περίπτωση των δικαιωμάτων του champions league. Είναι επιτακτική ανάγκη στην Ελλάδα της κρίσης οι δημόσιες δαπάνες να είναι περιορισμένες και όσο πιο λογικές γίνεται, γιατί βγαίνουν από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κλίμα είναι αρνητικό τις τελευταίες ώρες. Είναι τύπου σκωτσέζικο ντους. Δευτέρα είσαι αισιόδοξος, Τρίτη  απαισιόδοξος,, Τετάρτη κάπου στη μέση και ου το καθ’ εξής. Πάμε να δούμε πως αποτυπώνει το κλίμα η αξιωματική αντιπολίτευση με τον βουλευτή της τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας, καλημέρα κ Κεδίκογλου

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα κ. Οικονόμου, καλημέρα και στους ακροατές μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι βλέπετε, τώρα, εσείς σήμερα είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχω σταματήσει να ανησυχώ όλο αυτό το διάστημα, γιατί δυστυχώς δεν βλέπω σοβαρές κινήσεις. Εάν η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας συνοδεύεται με απειλές για στάση πληρωμών, αν αυτό είναι λογική μέθοδος, αν αυτό είναι μέθοδος που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, έχω σοβαρότατες αμφιβολίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετά τη χθεσινή Κεντρική  Επιτροπή θα λέγατε, ότι ισορροπεί το κλίμα, επιδεινώνεται, τι βλέπετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα έλεγα ότι επιδεινώνεται, γιατί ξαφνικά βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ελέγχει το κόμμα του, αυτό είναι το συμπέρασμα. Οι προειδοποιητικές βολές, που  υπενθυμίζω είχαν αρχίσει από το θέμα της επιλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όταν είχαν αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να αλλάξει την πρώτη επιλογή του τώρα εντείνονται και τίθεται ένα ερώτημα, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να  μπορεί να κυβερνήσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι συσχετισμοί στο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστοί και από πριν γίνει Κυβέρνηση το ξέραμε αυτό, ότι υπάρχουν συνιστώσες, υπάρχουν τάσεις είναι καταγεγραμμένες αυτές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα λέγαμε τότε η τάση της ρήξης, η τάση της δραχμής ενισχύθηκε, γιατί θυμάμαι σε προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή ήταν κάτω από το 40% και τώρα πέρασε το 45%

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι ,όντως στο  95%-75% στην πραγματικότητα αυτό ήατν

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Άρα ποσοστιαία είναι 54,5%-45,5%.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς τώρα κρίνετε ότι αυτός ο συσχετισμός αποτυπώνεται ή αντανακλά αυτό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν γνωρίζω πως αντιστοιχούνται οι τάσεις στην ΚΟ, αλλά νομίζω ότι δίνεται η εικόνα, πως μία συμφωνία, έτσι όπως προδιαγράφεται από τον ίδιο τον κ Τσίπρα δεν φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει 151 ψήφους κυβερνητικών βουλευτών. Συνεπώς έχουμε απώλεια δεδηλωμένης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα φοβάστε έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η όποια συμφωνία η οποία δεν θα είναι εύκολη συμφωνία, δεν θα περάσει από την ΚΟ και θα οδηγηθούμε σε εξελίξεις εκλογών πιθανόν;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φοβάμαι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αργούν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, αργούν πάρα πολύ. Αυτοί οι μήνες μάς έχουν στοιχίσει χρόνια οπισθοδρόμησης και ο μεγαλύτερος ακόμα φόβος μου είναι ότι δεν θα προσλάβουνε να προσγειωθούνε εγκαίρως για τη χώρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα, εντάξει θα το δούμε αυτό στην πορεία ελπίζοντας όλοι να γίνει συμφωνία άλλοι λένε ότι είναι θέμα ωρών, ακούω άλλες απόψεις και από τη δική σας παράταξη, άκουσα  την κα Μπακογιάννη   νωρίτερα το πρωί να λέει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο το τριήμερο που έρχεται μπροστά μας ίσως να το ζήσουμε και με κλειστές τράπεζες όπως το ζήσαμε στην Κύπρο αν δεν πάμε σύντομα σε συμφωνία, άλλοι από την κυβερνητική πλευρά να λένε ότι είναι θέμα ωρών.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν δεν είναι θέμα αυτό το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας γρήγορα, είναι θέμα χρόνου. Είναι θέμα χρόνου να ζήσουμε φαινόμενα σαν της Κύπρου ή και χειρότερα. Πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουμε σε μία συμφωνία , πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αλλού είναι η ουσία του προβλήματος και ας ξεχάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις κόκκινες γραμμές του προεκλογικού τους προγράμματος που ουσιαστικά ήταν παραμύθια της Χαλιμάς. Ας καταλάβουν ότι πρώτα απ΄ όλα  θα πρέπει να ισοσκελιστούνε έσοδα και δαπάνες, γιατί μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε δει στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησής τους είναι να αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες και όχι με τρόπο ωφέλιμο για την οικονομία. Από εκεί και πέρα, αν δεν αντιληφθούνε αυτά τα βασικά, δυστυχώς, επίσης και η συμφωνία γιατί βλέπουμε κάτι το ανησυχητικό, ό, τι ακούμε μέχρι τώρα είναι μόνο σε αύξηση φόρων και όχι σε περιορισμό δαπανών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς πάντως κ. Κεδίκογλου θέλετε στη Νέα Δημοκρατία τη συμφωνία, γιατί δεν είστε ξεκάθαροι και εσείς στην επιλογή σας. Να πείτε ότι χρειάζεται απαραίτητα η χώρα μία συμφωνία άμεσα, τώρα, χθες και εμείς θα τη στηρίξουμε. Δεν το λέτε αυτό. Έχετε μία άποψη μία έτσι μία αλλιώς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε ξεκάθαροι, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Από εκεί και πέρα θα μάς επιτρέψετε να μην δεχθούμε ασμένως οποιαδήποτε συμφωνία  και σάς είπα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισοσκελίζει έσοδα και δαπάνες μόνο με αύξηση φορολογικών εσόδων. Θα «στραγγαλίσει» ακόμα χειρότερα την οικονομία. Ξέρω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλεργία με οτιδήποτε αφορά περικοπή δημοσίων δαπανών, αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτή είναι η εξίσωση που πρέπει να πετύχουμε, ό, τι και να γίνει με το χρέος, ό, τι και να γίνει με την εξυπηρέτηση των δόσεων, αφήστε όλα αυτά στην άκρη. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι ισοσκελισμένα έσοδα και δαπάνες, κανένας δεν θα μας δίνει λεφτά για να δημιουργούμε νέο χρέος. Ας το δούνε σωστά επιτέλους, ας δούνε την πραγματικότητα και ας αφήσουν τις ιδεοληψίες τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα, υπάρχει σήμερα  στη Βουλή μία Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα περάσουν οι δύο επιλογές της Κυβέρνησης για την ηγεσία της ΕΡΤ. Εκεί απ’ ότι φαίνεται, θα έχουμε διάφορα προβλήματα είχε εκφραστεί η κα Κωνσταντοπούλου   η οποία είναι και πρόεδρος της Βουλής αρνητικά για το θέμα αυτό. Θα υπάρξει πρόβλημα πιστεύετε, ένα πολιτικό μήνυμα τουλάχιστον γιατί δεν έχει καθοριστικό χαρακτήρα η Επιτροπή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα πρέπει να ομολογήσω, ότι διαφωνώ σε πάρα πολλά με την κα Κωνσταντοπούλου και διαφωνώ κάθετα με το ύφος και το ήθος της εξουσίας, που θέλει να εκπέμπει. Αλλά στο ζήτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου φοβάμαι, ότι  θα πρέπει να συμφωνήσω. Δεν είναι δυνατόν να επαναφέρουν κάποιον, ο οποίος είχε χρεώσει την ΕΡΤ. Σας υπενθυμίζω, ότι πρώτα απ’ όλα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, υπάρχει ένα βασικό στοιχείο, εξοικονομήθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ, θα ήθελα να μάθω από πού θα εξευρεθούν τώρα, εάν σκοπεύουν να  κάνουν όλα όσα λέγανε. Από εκεί και πέρα ένα ζήτημα, στο οποίο κανένας δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει αντίρρηση, είναι ότι την αμαρτωλή συμφωνία των 32 εκατομμυρίων ευρώ για τα δικαιώματα του champions league,  όταν η επόμενη προσφορά ήταν μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορούσαμε να την αλλάξουμε, αλλά με το κλείσιμο της ΕΡΤ η ΝΕΡΙΤ μπόρεσε να κλείσει νέα συμφωνία αντί μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ και αυτή η συμφωνία πραγματικά ποτέ δεν μπόρεσε κάποιος να εξηγήσει, γιατί η ΕΡΤ προσέφερε υπερπενταπλάσιο ποσό από τον επόμενο πλειοδότη. Αυτή η συμφωνία ήταν επιτυχία, σε εισαγωγικά, του κ. Ταγματάρχη . Θα ήθελα να μάθω..

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί και πώς σωστό.

ΚΕΔΙΚΓΟΛΟΥ: Γιατί και πώς και αν μη τι άλλο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέρουν τηλεόραση στην Ελλάδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα προτιμούσατε ένα άλλο πρόσωπο δηλαδή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βασικά θα προτιμούσαμε μία άλλη διαδικασία και φοβάμαι ότι έχουν εκθέσει και τον κ. Τσίπρα , γιατί πρώτα παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά ήρθαν στη Βουλή και αυτό μπορεί και να στοιχίσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λένε και άλλοι αυτό ότι θα έπρεπε να περάσουν πρώτα τα πρόσωπα από την Επιτροπή Θεσμών και να μην πάρει το βάρος αυτό, αλλά η Κυβέρνηση προφανώς θέλει να δείξει ότι έχει αυτές τις επιλογές και τις στηρίζει. Είναι σαφές αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι είναι μία επιλογή που δεν πρέπει να τούς κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπ’  αυτήν την έννοια πάντως μια και το λέτε επειδή ήσασταν υπουργός επί των ημερών του οποίου έκλεισε η ΕΡΤ φαντάζομαι δεν είστε ευτυχής για αυτό. Εγώ δεν λέω ότι ήταν δική σας απόφαση, αλλά βρισκόσασταν στο τιμόνι εκείνο τον καιρό.

ΚΕΔΙΚΓΟΛΟΥ: Εγώ σάς λέω ένα πράγμα, ότι είναι επιτακτική  ανάγκη να μην δαπανώνται χρήματα χωρίς λόγο, όπως στην περίπτωση των δικαιωμάτων του champions league. Είναι επιτακτική ανάγκη στην Ελλάδα της κρίσης να είναι εξορθολογισμένες οι δαπάνες. Σας είπα, ότι με όλα αυτά, τα οποία γίνονται στην ΕΡΤ,  αν ήταν η ανάγκη να εξευρεθούν κοντά 200 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήθελα να μάθω αν σκοπεύουν να αυξήσουν το ανταποδοτικό τέλος του λογαριασμού της ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απ΄ ότι λένε όχι, αλλά θα το δούμε αυτό,  θα το δείξει η ζωή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Τότε έχουμε πάλι το ερώτημα από πού θα βρεθούνε  τα λεφτά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από πού θα βρεθούνε τα λεφτά, γιατί ο κόσμος επιστρέφει στους προηγούμενους αριθμούς όπως ήταν η ΕΡΤ πριν κλείσει δηλαδή. Επομένως όλο αυτό θα έχει ένα κόστος. Αυτό λέτε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά και το ξέρουμε το κόστος και στην Ελλάδα της κρίσης όπου οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να είναι περιορισμένες και όσο πιο λογικές γίνεται, γιατί βγαίνουν από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας και αν προτεραιότητά μας είναι μία Δημόσια Τηλεόραση που να έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο απ’ ότι όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μαζί,  εντάξει, να το αποφασίσουμε ότι ως κοινωνία αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και όχι τα νοσοκομεία  ή τα σχολεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ πολύ κ. Κεδίκογλου καλή σας μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...