Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χθές 14 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Προηγήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Ριτσώνα, στο μνημείο των 110 εκτελεσμένων αναπήρων πολέμου από τους γερμανούς ναζί στις 18 Μάη 1944. Στο χώρο του μνημείου διαβάστηκε το χρονικό της εκτέλεσης από τον Κώστα Δελή, Πρόερδο του Παρατήματος Χαλκιδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης- Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στο μνημείο κατέθεσαν λουλούδια ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, H Αλεξάνδρα Παπουλάκη απο το Συμβούλιο Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ και ο Κώστας Δελής μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Χαλκίδας της
ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ.

Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του Εργατικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, προβλήθηκε βίντεο για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικά τραγούδια.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η είσοδος μελών του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ κρατώντας τη σημαία της Αντίστασης.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Μάκη Μακρή, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές που πολέμησαν το φασιστικό- ναζιστικό ιμπεριαλιστικό άξονα, που δεν υπολόγισαν θυσίες, κόπο, που δώσανε και την ίδια τους τη ζωή στην υπόθεση της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Τιμάμε τα εκατομμύρια νεκρών κομμουνιστών του Κόκκινου Στρατού, αμάχων σοβιετικών εργαζομένων, αγωνιστών των αντικατοχικών κινημάτων. Τους μαχητές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΟΠΛΑ, της ΕΠΟΝ που στα πλαίσια του Β Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν τη μάχη με τον ναζισμό – φασισμό, που δεν υποτάχθηκαν στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, που πάλεψαν ηρωικά για το τσάκισμα του φασισμού ενάντια στην ξένη κατοχή, στην πάλη για μια λεύτερη Ελλάδα των ανθρώπων του μόχθου. Τους μαχητές του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Ο κατάλογος της θυσίας είναι μεγάλος και εδώ στην περιοχή μας. Έχει σπουδαία σημασία να τιμάμε σήμερα αυτή την επέτειο. Γιατί η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί χρέος για τους κομμουνιστές, πηγή δύναμης και διδαγμάτων για τον αγώνα μας σήμερα. Και η αλήθεια είναι μία: το φασισμό τον νίκησε ο Κόκκινος Στρατός, η ηρωική αντίσταση των λαών, με καθοδηγητή τα ΚΚ. 

Η ιστορία έχει γραφτεί με το αίμα των λαών και κανένας δε μπορεί να το σβήσει με βρώμικο μελάνι όσο και αν προσπαθεί.

Η σημασία να αποτυπωθούν τα γεγονότα ως έχουν δεν αφορά απλά την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας. 

Πολύ περισσότερο αφορά τα επίκαιρα διδάγματα που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γνώση και όπλο στα χέρια του επαναστατικού, του εργατικού- λαϊκού κινήματος για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στις σημερινές συνθήκες.

Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της επίθεσης του κεφαλαίου στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα.









Αυτά τα δικαιώματα, οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν είναι και δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους εταίρους της. Και αυτό γιατί το επίδικο της διαπραγμάτευσης δεν είναι η πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την αντιλαϊκή λαίλαπα..

Είναι μια διαπραγμάτευση στην οποία αντιπαρατίθενται μεγάλα συμφέροντα και εκφράζονται πραγματικές αντιθέσεις αστικών τάξεων και καπιταλιστικών κρατών.

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και δεν πρόκειται να σταματήσουν κι όταν υπάρξει συμφωνία. Η ανισόμετρη ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας έχει τη δική της δυναμική, οδηγεί σε όξυνση τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, καθιστώντας σχετικό και εύθραυστο τον όποιο συμβιβασμό, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο συνολικής αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, παραμένουν άλυτες μια σειρά αντιθέσεις και διενέξεις για τον καθορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το παραπάνω κουβάρι των αντιθέσεων δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να λυθεί με συμβιβασμούς και συμφωνίες. Το αντίθετο. Συνιστούν κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως στον Α και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στους μετέπειτα περιφερειακούς πολέμους, έτσι και τώρα αναδεικνύεται ότι οι γενικότερες ανακατατάξεις στο διεθνή συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη σχετικά με τον έλεγχο των πηγών και δρόμων ενέργειας, το κυνήγι του κέρδους, τελικά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα αποτελούν την μήτρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στο φόντο αυτών των αντιθέσεων η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά. Στο όνομα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στο διεθνή ανταγωνισμό παίζοντας σε πολλά ταμπλό. Όντας μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να υπογράψει συμφωνία, διακηρύσσοντας την επιλογή της για παραμονή στην ευρωζώνη. 

Την ίδια στιγμή, καλοβλέπει την αμερικάνικη πολιτική και ταυτόχρονα επιχειρεί να ενισχύσει τις σχέσεις με την Κινά και να αναλάβει ρόλο γέφυρας με τη Ρωσία.

Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί. Με τέτοια πολιτική εμπλέκεται ο ελληνικός λαός όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων για τον έλεγχο και το μοίρασμα των αγορών στην ευρύτερη περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κράτη.

Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες διδασκόμαστε από την ιστορία μας ότι το καθήκον των κομμουνιστών απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό της χώρας τους είναι να ξεχωρίσουν τα συμφέροντα τους από αυτά των εκμεταλλευτών τους.

Καθήκον των κομμουνιστών σε συνθήκες που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι να δείξουν στην εργατική τάξη ότι δεν πρέπει να πάει με κανέναν ιμπεριαλιστή. Ντόπιο και ξένο. Να μην διαλέξει κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Να προετοιμαστεί για να οργανώσει την δική της ανεξάρτητη πάλη για έξοδο από το πόλεμο με προοπτική την εργατική – λαϊκή εξουσία που είναι η μόνη πραγματική διέξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και την ιμπεριαλιστική ειρήνη που προηγείται ή έπεται ενός πολέμου. Αυτό για μας είναι το πατριωτικό καθήκον.

Πολύτιμα συμπεράσματα για το σήμερα βγαίνουν και από τη μελέτη της πείρας σχετικά με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και την αντιμετώπισή του.

Τιμώντας τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να καταδικάσουν και να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τους πολιτικούς απόγονους των ναζιστών εγκληματιών.

Να απομονώσουν τους υμνητές του Χίτλερ, των φασιστικών καθεστώτων που ματοκύλισαν τους λαούς και την ανθρωπότητα, των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ακριβώς γιατί είναι ναζιστική, εγκληματεί σε βάρος μεταναστών, εργατών συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών.

Οι συλλήψεις και οι δίκες στελεχών της Χρυσής Αυγής για τις δολοφονικές επιθέσεις δεν πρέπει να εφησυχάσουν το λαό και το κίνημα. Η απομόνωση της Χρυσής Αυγής μπορεί να επιτευχθεί από τον ίδιο το λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα, δυναμώνοντας την πάλη για ρήξη με το σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει.

Ο φασισμός- ναζισμός δεν αντιμετωπίζεται με νόμους του αστικού κράτους γιατί είναι παιδί του. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με θολά αντιφασιστικά μέτωπα υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, ούτε με περιθωριακές δραστηριότητες.

Μόνο η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορεί να αντιπαλέψει τον ναζισμό στην πράξη κόβοντας του τον αέρα, κόβοντας του τις επαφές με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ανέργους, να τον πετάξει έξω από τις εργατικές λαϊκές γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τους μαζικούς φορείς, τις λαϊκές δραστηριότητες.

Εντείνουμε την προσπάθεια για να σπάσει το κλίμα αναμονής, να ανέβει η μαχητικότητα και απαιτητικότητα του ελληνικού λαού, για να μπει στο επίκεντρο της πάλης η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανακτηθούν οι απώλειες της περιόδου της κρίσης.

Γι' αυτό στο κάλπικο δίλημμα: Συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ; Προβάλλουμε τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, με οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών αστικών πολιτικών, τη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ.

Καμιά αλλαγή νομίσματος, καμιά αλλαγή επιλογής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, καμιά αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, δεν μπορεί να μεταβάλει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μας διδάσκει πως ο συσχετισμός δε μένει αναλλοίωτος. Στη χώρα μας οι λαϊκές δυνάμεις με μπροστάρη το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ, πήραν στο κατόπι και εξόντωσαν τις γερμανικές ορδές, όταν λίγους μήνες πριν κάτι τέτοιο φάνταζε ακατόρθωτο.

Πιάνουμε το νήμα, των ηρωικών αγώνων των ταξικών μας προγόνων και δεσμευόμαστε ότι θα τους δικαιώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...