Είναι γνωστό ότι μετά από κάποιες επεμβάσεις που έγιναν παλαιότερα στην Πλατάνα, άλλαξαν τελείως τα δεδομένα στην παραλία, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η αμμουδιά και τα κύματα να διαβρώνουν συνεχώς και να υποσκάπτουν τον δρόμο και να υπάρχουν φόβοι ακόμα και για τα σπίτια.
Μέχρι σήμερα γίνονταν συνεχώς επεμβάσεις για αποκατάσταση των διαβρώσεων του δρόμου που τελικά αποτελούσαν «μπαλώματα » και όχι οριστική λύση.
Έχει αποδειχθεί ότι, δεν μπορούμε να έχουμε οριστική λύση, με τις επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της υποσκαφής του δρόμου.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Νομαρχία από τα προηγούμενα χρόνια, ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την έρευνα του φαινομένου με σκοπό να προτείνει μέτρα ριζικής και μόνιμης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το Πολυτεχνείο έχει ολοκληρώσει την έρευνα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων, την κατασκευή εμποδίων για να σταματά η ορμή και η ταχύτητα των κυμάτων ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα της υποσκαφής και να επανέλθει η αμμουδιά που υπήρχε παλαιότερα και να προστατεύει την παράκτια ζώνη. Για την επαναφορά της αμμουδιάς, μετά την κατασκευή του προβλεπόμενου έργου, θα χρειαστεί πιθανότητα η μεταφορά άμμου από άλλη θαλάσσια περιοχή, όπως έγινε και στην παραλία των Αγ. Αποστόλων Πετριών.
Από το 2010 η Νομαρχία έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της την μελέτη για την κατασκευή των έργων που πρότεινε το πολυτεχνείο.
Λογικά θα έπρεπε η μελέτη να είχε ολοκληρωθεί.
Επειδή όμως οι πιστώσεις δεν διατίθενται πλέον και θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αυτό το πρόγραμμα έχει ουσιαστικά καταργηθεί, για αυτό υποθέτουμε ότι δεν έχει ακόμα ανατεθεί η μελέτη, η οποία επείγει και πρέπει άμεσα να ενταχθεί σε πρόγραμμα που έχει χρηματοδότηση ώστε να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε το σημερινό πρόβλημα της Πλατάνας για το οποίο ο Δήμος είχε ενημερώσει την περιφέρεια, πριν προκύψει το πρόβλημα (16/1/15), όχι μόνο για την Πλατάνα, αλλά και το Στόμιο, που επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα.
Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, η Τεχνική Υπηρεσία συνέταξε «Τεχνική Έκθεση »με την οποία περιέγραψε και ανάμεσα σε άλλα πρότεινε να γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας, πράγμα πολύ δύσκολο έως αδύνατο για μεγάλα φορτηγά και για λεωφορεία.
Αυτές οι προτάσεις μας έκαναν να βιαστούμε και να αποφασίσουμε να επέμβουμε, άμεσα, για να προλάβουμε τα χειρότερα για τα οποία φοβόταν και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η υποσκαφή θα προέκυπταν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα .
Οι φόβοι αυτοί ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν και για αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση ολοκληρωμένης μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο όσο πιο σωστά γίνεται, με διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση.
Με την μελέτη και το έργο, το οποίο θα γίνει το συντομότερο δυνατό (υπολογίζουμε μέσα στο Μάιο), έχουμε στόχο να μη δημιουργηθεί πρόβλημα για 3-5 χρόνια, ελπίζοντας ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα κατασκευαστούν τα έργα για την ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου