Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αποστόλου: ''Δεν παραλάβαμε καμμένη γη, φωτιά παραλάβαμε''

Στα 2,5 δισ. ευρώ τα βεβαιωμένα πρόστιμα της ΕΕ και οι καταλογισμοί.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.Βαγγέλης Αποστόλου, σε άτυπη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης
με δημοσιογράφους, το διάστημα 9 με 11 Μαρτίου θα δοθούν στους αγρότες 192 εκατ. ευρώ σε ενιαίες και ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι.

Από τις 15 ως τις 31 Μαρτίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις που εκκρεμούν  από την περίοδο 2010 - 2011, σε διάφορους τομείς και το διάστημα 1 με 9 Μαρτίου θα δοθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα για ελαιόλαδο, βοοειδή κ.ά.

Τα υπόλοιπα για την ενιαία ενίσχυση του 2012 θα καταβληθούν τον Μάιο. Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου έως τον Μάιο θα δοθούν 273 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα καταβληθούν αποζημιώσεις 113 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές σε αγρότες.

Συγκεκριμένα:
  • Εως τις 17 Μαρτίου θα δοθούν 25 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν έως την Άνοιξη του 2014.
  • Εως τις αρχές Απριλίου, θα καταβληθούν 35 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκλήθηκαν έως το περασμένο φθινόπωρο.
  • Εως τον Μάιο θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ για ζημιές σε Θεσσαλία, ¨Ήπειρο, Στερεά κ.ά. από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
  • Εως τέλη Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν 13 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2014 στο ζωικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν από ασθένειες (λύσσα, ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, γιατί δεν θα μας βγάλει. Είχαμε πολλές ζημιές το τελευταίο έτος. Αν οι κακές καιρικές συνθήκες συνεχιστούν και όλο το 2015 θα πρέπει να ζητήσουμε τα ποσά να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του 2012 και 2013, οι οποίες αφορούν τις βιολογικές καλλιέργειες.

«Φωτιά παραλάβαμε»

Έναν φάκελο με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,3 δις ευρώ και καταλογισμούς περίπου 1,2 δις, δηλαδή σύνολο 2,5 δις ευρώ, παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ήδη στις αρχές του 2015 καταβλήθηκαν για τα βεβαιωμένα πρόστιμα  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 215 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 398 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2016.

«Για τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια θα προσπαθήσουμε, με νέες προσφυγές και συζητήσεις με την Ευρώπη να τα απομειώσουμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «φωτιά παραλάβαμε και αυτό οι αγρότες πρέπει να το καταλάβουν».

Εκτός από τα βεβαιωμένα πρόστιμα, υπάρχουν και οι καταλογισμοί ύψους 1,2 ευρώ για πέντε υποθέσεις, για τις οποίες ζητείται η ανάκτηση των ποσών από τους αγρότες εντόκως. Οι τρεις σημαντικότερες είναι:
  • Το πακέτο Χατζηγάκη με 327 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να ανακτηθεί έντοκα από αγρότες.
  • 465 εκατ. ευρώ από διάφορους καταλογισμούς σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών το διάστημα 1982 - 1989
  • Το πακέτο Κοντού από το 2008. Αναζητείται ανάκληση 150 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη κλείσει.

Η νέα πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει να μην καταβάλλει ετησίως για πρόστιμα και καταλογισμούς, ποσό που θα ξεπερνά το 10% των εισροών τον χρόνο, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάντως, ο κ. Αποστόλου, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά συμψηφισμό με τις επιδοτήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι, σύντομα θα ετοιμαστεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι  οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.

Για τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η κίνηση της κυβέρνησης παρερμηνεύτηκε. Αυτά τα 230 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, είχαν δοθεί ως προκαταβολή το 2007 για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και παρέμεναν έως τον Οκτώβριο του 2014 άτοκα,  ενώ από τον Οκτώβρη του 2014 έως προχθές με επιτόκιο 0,3% με 0,4%.

Όπως τόνισε, «για το συμφέρον του αγροτικού χώρου, με σύννομες διαδικασίες, θα αξιοποιηθούν σε έντοκους λογαριασμούς με επιτόκιο 2,3% με 2,4%». 

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με έμφαση την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κατά κλάδο και τις ομάδες παραγωγών ανά προϊόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...