Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Το “μεγάλο παραμύθι” με το δημοσίευμα περί “περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων” στην Ελλάδα

Κάποιες φορές είναι να απορεί κανείς με όσα διαβάζει στα ελληνικά ΜΜΕ. Και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Νωρίς το πρωί, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η γερμανική εφημερίδα FAZ έγραψε περί επιθυμίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλλει έλεγχο-περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Φυσικά, τέτοιο δημοσίευμα δεν υπήρχε. Αυτό που έγραφε η FAZ ήταν ότι, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διατυπώθηκε ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες, και μια από τις απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν αυτή της προληπτικής επιβολής ελέγχου στις κινήσεις των κεφαλαίων.

Το δημοσίευμα δεν έλεγε ότι η άποψη αυτή επικράτησε. Γιατί, πολύ απλά… δεν επικράτησε. Στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι να παρατείνει για άλλες δυο εβδομάδες τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, δεν υπήρχε κανένα προαπαιτούμενο. Πολύ περισσότερο κάτι τέτοιο, που θα προκαλούσε σάλο. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχει λεχθεί εντός του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απορρίφτηκε πανηγυρικά και αγνοήθηκε στην τελική απόφαση, που ήταν υπέρ της Ελλάδας.

Ο τίτλος της είδησης ωστόσο, ήταν παραπλανητικός, αν όχι προβοκατόρικος, εφόσον κάποιος δεν διάβαζε το κείμενο. Έστω κι έτσι πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε μέσα σε λιγότερο από μια ώρα από τη στιγμή της δημοσίευσης της είδησης, να διαψεύσει ακόμη και την υποψία σχετικής συζήτησης.

Αυτά τα ολίγα, για να καταλαβαίνουμε πόσο η έλλειψη ψυχραιμίας μπορεί να μας οδηγεί σε μαζική παραπλάνηση. Και φυσικά σε πανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...