Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στο Επιμελητήριο Εύβοιας οι υπόψηφιοι βουλευτές του Νομού

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ευβοίας που πραγματοποιήθηκε στις 19.1.2015 προσκλήθηκαν οι υπόψηφιοι βουλευτές του Νομού μας στους οποίους ετέθησαν από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου τα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Εύβοιας και εν συνεχεία οι ίδιοι ανέπτυξαν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις

Οι υποψήφιοι βουλευτές που παρευρέθηκαν ήταν : ο κος Μαρκόπουλος και ο κος Φωτάκης από τη Ν.Δ., ο κος Πανταζής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σεπετής και ο κος Τάρτης από το ΠΑΣΟΚ, η κα Ρουμελιώτου και ο κος Μαυραγάννης από την ΑΝΕΛ και η κα Μιμίκου από το ΠΟΤΑΜΙ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης αφού καλωσόρισε τους υποψήφιους βουλευτές και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων αναφέρθηκε στην αποδόμηση της ελληνικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη μετατροπή της από παραγωγική σε παρασιτική, την αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων, την μείωση των μισθών και εισοδημάτων. 

Σημείωσε ότι για να βγούμε από αυτό αυτόν τον φαύλο κύκλο χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και μέτρα ανακούφισης, όπως: 

1. Ρεαλιστική ρύθμιση των υφισταμένων οφειλών : στα δάνεια θα πρέπει αν γίνει ένα γενναίο κούρεμα, μακροπρόθεσμη ρύθμιση και περίοδο χάριτος ώστε να αρχίσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώνουν. 

2. Αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας που έγινε εις βάρος των μικρών μεριδιούχων, αλλά και του Επιμελητηρίου. 

3. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων με πάγωμα ωσότου η ελληνική οικονομία μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πληρωμή μόνον των τρεχουσών. Κίνητρα, για εκείνους που μπορούν να πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως διαγραφή προστίμων προσαυξήσεων, κλπ. ή ακόμα και κούρεμα. Μη απαίτηση οφειλών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία δεν είχαν. 

4. Μη εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γιατί ήταν ένα σχέδιο νόμου, που δυστυχώς είναι μονομερώς προσκείμενο προς στις τράπεζες. 

5. Εφαρμογή νέου αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί και ίδρυση Γεωργικού τμήματος στα υφιστάμενα Επιμελητήρια. Δημιουργία νέου οικονομικού περιβάλλοντος, με εφαρμογή ενός απλού, δίκαιου, και μόνιμα σταθερού φορολογικού νομοσχέδιου. Δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης χαρακτηριστικά είπε: «ας επικρατήσει η λογική ότι οι περισσότεροι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, όσο δηλαδή αυξάνεται τη φορολογία, τόσο μειώνουμε τα έσοδα από την φορολογία» 

§ Χωροταξικός σχεδιασμός για τις χρήσης γης - Κατασκευή εγκάρσιου οδικού άξονα στην Εύβοια αλλά και των παρακάμψεων: Χαλκίδας, Βασιλικού, Αμαρύνθου, που θα μπορούσανε με μικρές βελτιώσεις να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο οδικό δίκτυο και να δώσουν καλύτερη πρόσβαση στο λιμάνι της Κύμης. 

§ Λιμενικά έργα - Ολοκλήρωση του ΒΙΟΠΑ της Χαλκίδας- Τακτοποίηση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων.

6. Τέλος ο Τουρισμός μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος για την οικονομία της Εύβοιας, σε συνδυασμό βέβαια και με όλους τους υπόλοιπους τομείς. 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Λιονάκης ο οποίος αναφέρθηκε στον νόμο Ν.4307 για τα κόκκινα δάνεια και τόνισε ότι πρέπει να γίνει δεσμευτικός για τις τράπεζες και να αποσυρθεί η διάταξη της ειδικής μεταχείρισης. Επίσης αναφέρθηκε στην μη εφαρμογή του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στις οφειλές προς το Δημόσιο. Πρότεινε να γίνει αποφορολόγηση της κατανάλωσης. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν έχει σημασία πόσα κέρδισε κάποιος αλλά πόσα κατανάλωσε μέσα στην Ελληνική επικράτεια». Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επιχειρηματίες, πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την ανάπτυξη. 

Ο κ. Μαρκόπουλος υποψήφιος Βουλευτής με την Ν.Δ συμφώνησε με τη δύσκολή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα και είπε ότι είναι ευθύνη όλων μας την επόμενη μέρα των εκλογών, να διευρύνουμε τον παραγωγικό ιστό της και να παράγουμε πλούτο. Νέος πλούτος με χρήμα όχι δανεικό. Αυτό μπορεί να προέλθει από ξένες επενδύσεις, από αποκρατικοποιήσεις με την προοπτική βεβαίως επενδύσεων και από εισαγόμενα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσής τα οποία δεν θα είναι δανεικά. 

Τα αναμενόμενα κεφάλαια την επόμενη τετραετία για την ελληνική οικονομία είναι 54 δις ευρώ (επιδοτήσεις, ενίσχυση πρωτογενούς παραγωγής, ενίσχυση προς τα κράτη μέλη του νότου- πακέτο γιουνγκερ). Σημείωσε ότι πρέπει να ξαναεπανέλθει η κανονική ρευστότητα των τραπεζών, μέσα από την κανονική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Κλείνοντας, ανέφερε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το πολιτικό σύστημα στα μεγάλα ζητήματα ενωμένο, τουλάχιστον σε αυτούς που συνηγορούν ότι η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη σωτηρία. 

Ο κ. Πανταζής, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει παγκόσμιο σχέδιο που οδηγεί στην διάλυση των επιχειρήσεων, συγκέντρωση αυτών σε λίγα χέρια, οδηγώντας όλους μας στο να γίνουμε υπάλληλοι κάποιων μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. 

Σχετικά με την ασφάλεια των τραπεζών είπε ότι οι τράπεζες είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση το δημόσιο χρέος με την ρευστότητα των τραπεζών. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, το εθνικό Σχέδιο για την ανάκτηση εργασίας και η σύσταση ειδικών επιτροπών. Σύσταση ειδικών επιτροπών για εξώδικο διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Άμεση παύση σε ότι αφορά τις ποινικές διώξεις για τις κατασχέσεις. Δωδεκάμηνη αναστολή σε ότι αφορά τα αναγκαστικά μέτρα σε οφειλέτες. Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας. 

Κατάργηση σε ότι αφορά την προκαταβολή 50% βεβαιωθείσας οφειλής και του ΕΝΦΙΑ. Επαναφορά αφορολόγητου σε ότι αφορά τα 12 χιλιάδες ευρώ. Προστασία της κύριας κατοικίας. 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Σεπετής, υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι πρέπει να βρούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας, να κάνουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Σημείωσε ότι η βασική αρχή της αγοράς είναι η εξής, «πες μου τι κίνδυνο έχω να φτιάξω την ανάλογη αποδοτικότητα που ζητάω». Εκείνο που δε θέλουν οι αγορές είναι η αβεβαιότητα. Τόνισε ότι το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι να νιώσει ο κάθε Έλληνας σταθερότητα και βεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Τάρτης υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει να πάψουν να θεωρούν τον εαυτό τους παντογνώστες. Σημείωσε ότι οι πολιτικοί μπορούν να σκιαγραφήσουν έναν γενικό πολιτικό σχεδιασμό με συνεργασία εξειδικευμένων τεχνοκρατών και επιχειρηματιών. Συνολικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικές λύσεις.

Ο κ. Μαυραγάννης υποψήφιος Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι είναι δύσκολο να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα διότι υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν φορολογικούς δείκτες στο 10% και ΦΠΑ στο 11%. Τόνισε ότι αν θέλουμε να προάγουμε την Ελληνική Οικονομία πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα. 

Να συμφωνήσουμε ότι για τα επόμενα 10 έτη τουλάχιστον θα τεθεί ειδική διάταξη η οποία θα προβλέπει φόρο ανώτατο 10% και 11% ΦΠΑ. Επίσης στις ζωοτροφές, λιπάσματα, σπόρους καλλιέργειας, (όχι τα υβρίδια) σπόρους καλλιέργειας, τουρισμός και μεταφορές θα πρέπει να οριστεί ΦΠΑ 5%. 

Να προβλεφθούν ειδικές οικονομικές ζώνες στις μεθοριακές ζώνες της Ελλάδας, ειδικά στις μεθοριακές ζώνες της Ελλάδας με πολύ μειωμένο ΦΠΑ στο 5% και μειωμένο φορολογικό συντελεστή, μόνο για συγκεκριμένα προϊόντα. 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προτάξει την επιβίωση του πληθυσμού της και την ανάταξη της οικονομίας της όπως το έχει κάνει η Γερμανία, μία στον μεσοπόλεμο, μία μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μία το 1990 τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι καταπατώνται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να πληρωθούν οι δανειστές και υπέρ της πληρωμής των δημόσιων χρεών παρόλο που η Ελλάδα το 1984 ψήφισε και ενστερνίστηκε αυτά που σήμερα καταπατώνται. 

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αναστολή πληρωμών προς τις Τράπεζες εφόσον ο δικαιούχος είναι άνεργος ή έχει εισόδημα κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Σχετικά με τις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές πρότεινε να γίνει ένα ενιαίο πακέτο και να υπάρχει ένας εθνικός λογαριασμός που πράγματι δύναται ο κάθε ένας να καταβάλει - εφόσον δεν είναι άνεργος κι εφόσον δεν είναι άπορος- λαμβάνοντας άμεσα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με παράλληλη ένταξη τους στην αγορά. Το ανώτατο ποσό στο οποίο θα καταβάλει στον ασφαλιστικό οργανισμό θα είναι της τάξεως του 20% του εισοδήματός του.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει μείωση φορολογικών συντελεστών και όχι αντικειμενικών αξιών γιατί η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε πλειστηριασμούς με μειωμένες αξίες. Πρέπει επίσης να γίνει τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα. 

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Ρουμελιώτη, υποψήφια Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων η οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να στραφούμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας όπως είναι ο ήλιος μας, η γεωπολιτική θέση και η δημιουργία σαφούς πλαισίου κανόνων στην αγορά. 

Τέλος, η κα Μιμίκου, υπόψηφια Βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ: πρότεινε την σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τα πανεπιστήμια, την διασύνδεση τους με την παραγωγή καθώς και την σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. 

 Σημείωσε ότι πρέπει να αρθούν δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γίνει αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ, να δοθούν εγγυήσεις για εξαγωγές και κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα. 

Το Ποτάμι, όπως ανέφερε πιστεύει σε στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, σε έργα που ενισχύουν την παραγωγή και την ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. 

Εν κατακλείδι, τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα όχι μόνον καταγράφηκαν αλλά και προτάθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Το Επιμελητήριο της Εύβοιας, ως κύριος εκφραστής της επιχειρηματικότητας θα συνεχίσει σθεναρά να παρεμβαίνει πάντα προς όφελος των επιχειρηματιών. 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

φώτο .eviazoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...