Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Αφήστε το σύστημα ανοιχτό χωρίς πρόστιμα


Για το θέμα του Ε9 έχει χυθεί πολύ μελάνι μέχρι σήμερα και δεν θέλω να επανέλθω επ΄ αυτού. Έχουν ειπωθεί πολλές φορές οι απόψεις τόσο οι δικές μου όσο και πλειάδας συναδέλφων γύρω από το ζήτημα αυτό, οπότε θεωρώ ότι η επανάληψη αυτών είναι πλεονασμός. Η τελευταία αναφορά -σε προσωπικό επίπεδο- σχετικά με το θέμα της παράτασης του Ε9 έγινε μέσα από το άρθρο μου με τίτλο Η φαιδρότητα της παράτασης του Ε9.


Δε θέλω να μακρηγορήσω, ούτε να πλατειάσω με παράθεση επιχειρημάτων σχετικά με τα λάθη της ηγεσίας γύρω από το θέμα του Ε9, της ταλαιπωρίας που υφιστάμεθα εδώ και χρόνια προκειμένου να το συμπληρώνουμε, αλλά και των αστοχιών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του περιουσιολογίου. Έχουν επισημανθεί πάρα πολλές φορές. 

Την Παρασκευή, 19.12.2014, όπως είναι γνωστό, εκπνέει η προθεσμία για τις διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα είκοσι δύο ημερών (από την ημερομηνία που δόθηκε η παράταση), δεν ήταν φυσικά δυνατόν να υποβληθεί όλος αυτός ο όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση των καταληκτικών ημερομηνιών και των τρεχουσών υποχρεώσεων. 

Σήμερα, δε θα ασκήσω κριτική για το θέμα αυτό, δεν είναι καλό να επαναλαμβανόμαστε άλλωστε, ούτε θα καταγράψω εκ νέου τα δίκαια και εύλογα αιτήματα των συναδέλφων, αλλά θα κάνω μία πρόταση στο υπ. Οικονομικών. Αν τελικά δεν δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων αυτών -κάτι που απεύχομαι-, τότε η ηγεσία ας πράξει το εξής: Ας αφήσει μονίμως ανοιχτό το σύστημα υποβολής των δηλώσεων Ε9, αλλά ταυτόχρονα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Να επιβάλλονται μόνο οι προσαυξήσεις που τυχόν θα προκύψουν σε χρεωστικές δηλώσεις από την εκπρόθεσμη υποβολή  (τόσο στον Φ.Α.Π., όσο και στον ΕΝ.Φ.Ι.Α).  Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, ο μεγάλος όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αφορά στο θέμα των εκπτώσεων για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για την αναστάτωση αυτή και τον επιπλέον όγκο δουλειάς ευθύνεται αποκλειστικά η ηγεσία του υπ. Οικονομικών με τις αστοχίες γύρω από τον άδικο αυτό φόρο.

Μέσω της λύσης αυτής, δεν θα ταλαιπωρούνται οι πολίτες και κυρίως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την υποβολή των δηλώσεων Ε9, αλλά ούτε θα τρέχουμε ασθμαίνοντες να προλάβουμε τις καταληκτικές ημερομηνίες. Πρέπει να αναλογιστούν οι ιθύνοντες ότι, τα ανθρώπινα όρια και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Ας βρεθεί λοιπόν άμεσα ο τρόπος για την αποσυμπίεση αυτής της κατάστασης μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κατατεθούν πάραυτα. Χωρίς να είμαι ειδικός επί των νομοθετικών παρεμβάσεων, σκέφτηκα με τη δική μου λογική, τις παρακάτω νομοτεχνικές διορθώσεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις αυτές. Φυσικά, καθ΄ύλην αρμόδιοι είναι οι άνθρωποι του υπ. Οικ. που έχουν τη δικαιοδοσία να πράξουν κάτι τέτοιο. 

Οι νόμοι που αφορούν στο εν λόγω ζήτημα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν όπως κατωτέρω, αναφορικά με τις επιμέρους διατάξεις που σχετίζονται με το παρόν θέμα. 

-> Άρθρο 23 παρ. 9 του ν. 3427/2005. 


 9. Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται οποτεδήποτε μέχρι και τη 19η Δεκεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013, εκτός εάν προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή. Στην περίπτωση κατά την οποία από τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου προκύπτει, κατά το οικείο έτος, ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή, το ποσό αυτό συμψηφίζεται  με τυχόν χρεωστικά ποσά των επόμενων ετών κι αν δεν υπάρχουν τέτοια, επιστρέφεται στον φορολογούμενο με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ δεν αναζητείται από τη Φορολογική Διοίκηση.


-> Άρθρο 6 παρ. 3β' του ν. 4223/2013


β. Ειδικά για το 2014, ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του, που περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, οποτεδήποτε  εμπρόθεσμα μέχρι και τη 19η Δεκεμβρίου 2014. Εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και τη 19η Δεκεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η μηχανογραφική σύνθεση των δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α., η διαδικασία και ο τρόπος αποκατάστασης λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των σχετικών δηλώσεων και σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, τα έντυπα με τα οποία πραγματοποιούνται διορθώσεις, τα οποία επέχουν θέση τροποποιητικής δήλωσης, τα υποδείγματα χορήγησης απαλλαγών και ο τρόπος υποβολής τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση, και κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το οριζόμενο στο εδάφιο 2 της παρούσας περίπτωσης ποσό μείωσης φόρου, για το οποίο διενεργείται έλεγχος της Φορολογικής Διοίκησης.
Ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α., θεωρούνται ως μη δηλωθέντα.


Ευελπιστώ, να μη ζήσουμε για μία ακόμη φορά το μαρτύριο της σταγόνας, αναφορικά με το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στην υποβολή των δηλώσεων Ε9. Πρέπει να καταστεί σαφές στην ηγεσία του υπ. Οικ. ότι η χρηστή Διοίκηση είναι μία εκ των υποχρεώσεών της και οφείλει να αποδεικνύει εμπράκτως ότι σέβεται τους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δείξει για πολλοστή φορά ότι δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών για τα οποία σε κύριο βαθμό ευθύνεται η ίδια, αφού με την αμετροέπεια και την αλαζονική στάση που συνήθως τηρεί, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες που νυχθημερόν ταλαιπωρούνται για να ασκήσουν με συνέπεια το επάγγελμά τους.  


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...