Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Απομένουν άλλα 60 χρόνια αγροτικών καλλιεργειών

Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί υποβάθμισης του εδάφους η υψηλή ποιότητα για καλλιέργεια αναμένεται να εξαντληθεί μέσα στα επόμενα 60 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσαν αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τη Μαρία-Ελένα Σεμέδο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περίπου το ένα τρίτο του εδάφους του πλανήτη έχει ήδη υποβαθμιστεί, ενώ η παραγωγή τριών εκατοστών ποιοτικού εδάφους μπορεί να διαρκέσει έως και
1.000 χρόνια.


Εάν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, η συνολική έκταση καλλιεργήσιμης και παραγωγικής γης το 2050 θα είναι τρεις φορές μικρότερη από τα επίπεδα του 1960, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO που λαμβάνουν υπ’όψιν τους τις τάσεις αύξησης του πληθυσμού και της διάβρωσης του εδάφους. 

Άλλα στοιχεία από περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν πως κάθε λεπτό χάνονται εκτάσεις ισοδύναμες με τριάντα γήπεδα ποδοσφαίρου, κυρίως χάρις στην εντατική καλλιέργεια.

Εξάλλου το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση άνθρακα και το φιλτράρισμα του νερού. Όσο περισσότερο έδαφος καταστρέφεται, τόσο λιγότερος άνθρακας απορροφάται, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να γίνεται πιο θερμός και να επιδεινώνεται η κατάσταση του εδάφους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...