Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αναστέλλονται συντάξεις με εσφαλμένο ΑΦΜ

Στην προσωρινή αναστολή καταβολής 2.734 συντάξεων όλων των ασφαλιστικών φορέων προχωρούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, έπειτα από εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το μέτρο αποφασίστηκε γιατί ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων περίπου 4,5 εκατ. συντάξεων με τη Γενική Γραμματεία Δημoσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι στις συγκεκριμένες συντάξεις οι αναγραφόμενοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου ήταν λάθος.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας θα ακολουθήσει έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής.

Οι συντάξεις αυτές αντιστοιχούν στο 0,06% του συνόλου των συντάξεων ενώ το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή τους είναι συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των συντάξεων με εσφαλμένο ΑΦΜ που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις, οι 750 καταβάλλονται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, 588 από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), 209 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και οι υπόλοιπες από διάφορους ασφαλιστικούς φορείς.

«Εντυπωσιακά μικρό ποσοστό για το μέγεθος του σύνθετου εγχειρήματος της προσυμπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών από πολλές διαφορετικές πηγές», χαρακτήρισε τις αποκλίσεις με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι τον Ιούνιο του 2012, έναν χρόνο πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», δεν γνωρίζαμε ποιος και πόσες συντάξεις παίρνει, ενώ τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1 εκατ., περίπου το 25% των συντάξεων».

«Φέτος, για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε, ότι η ταύτιση συντάξεων και ΑΦΜ έχει επιτύχει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.

«Με εντολή μου, οι διοικήσεις των ταμείων θα διερευνήσουν τάχιστα -εντός δεκαημέρου- την παραπάνω απειροελάχιστη απόκλιση του 0,06% των συντάξεων που διεγράφησαν από τους συνταξιούχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντίστοιχες συντάξεις -συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ- θα ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας», κατέληξε ο κ. Βρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...