Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

«Υποβάθμιση του ρόλου και των υπηρεσιών των ειδικευμένων ιατρών εργασίας».

Το πρόβλημα της υποβάθμισης του ρόλου και των υπηρεσιών των ειδικευμένων ιατρών εργασίας επισημαίνουν σε Ερώτησή τους οι βουλευτές Ευβοίας Αναγνωστάκης Δημήτρης, Τρικάλων Κυρίτσης Γιώργος, A΄ Θεσσαλονίκης Ξηροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα, Α΄ Αθήνας Πανούσης Γιάννης, Α΄ Πειραιά Ρεπούση Μαρία.
Όπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3850/2010) στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναζητεί ο ίδιος υπηρεσίες ιατρού εργασίας.
Ωστόσο, το 2010 εκδόθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δυο εγκύκλιοι προς τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση σε ιδιωτικές εταιρείες (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης) να αναζητούν, ως αντιπρόσωποι των εργοδοτών, Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για τη νόμιμη λειτουργία των ΕΞΥΠΠ. Παράλληλα, Υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα αναζητούν υπηρεσίες ιατρού εργασίας με διακηρύξεις μειοδοτικών διαγωνισμών που, ωστόσο, αντιβαίνουν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.  

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους κ. κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων ερωτούν:  

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και όπου κριθεί αναγκαίο η Δικαιοσύνη, προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις στα προβλήματα και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 3850/2010), ώστε: α. να μην καταστρατηγείται το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας, β. να μην απαξιώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας (ΣΕΠΕ) και το κύρος του ιατρού εργασίας, γ. να μην υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους εργαζόμενους;

- Προτίθεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως έχει ζητηθεί από το έτος 2010 από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος και τη ΓΣΕΕ, να αποσύρει τις εγκυκλίους (10041/27.01.2010 και 10057/11.02.2010) προς τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕ.Π.Ε.Κ.) -με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση σε ιδιωτικές εταιρείες να αναζητούν, ως αντιπρόσωποι των εργοδοτών, Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας- ως μη σύννομες;  

1 σχόλιο:

  1. Ρε κρατιστές του κερατά,μέχρι πού θα την φτάσετε την γραφειοκρατεία?Μέχρι να κλείσουν όλοι? Ουστ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...