Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις εναντίον της εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις εναντίον της εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων σε περιοχές της Ελλάδας.

Η πιο πρόσφατη από αυτές καταγράφεται στηνΚρήτη όπου περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην εγκατάσταση ενός μεγάλου υβριδικού αιολικού-υδροηλεκτρικού σταθμού με αντλησιοταμίευση από θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF.

—Το έργο

Το υδροηλεκτρικό σύστημα
μεαντλησιοταμίευση έχει χωροθετηθεί στα όρια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου και περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα. Οι δύο δεξαμενές θα συνδέονται με αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χλμ.

Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

—Πού εστιάζονται οι αντιδράσεις

Όπως επισημαίνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με αντλησιοταμίευση σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα στο Αζιλακόδασος, ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς και το μοναδικό στην Κρήτη.

Ένα ακόμα επιχείρημα εναντίον του υδροηλεκτρικού σταθμού αφορά στα συνοδά έργα και συγκεκριμένα στο ότι θα γίνουν διανοίξεις μεγάλων δρόμων στο βουνό και θα τοποθετηθούν χιλιόμετρα υπερυψωμένων σωλήνων διαμέτρου 2,5 μέτρων που θα είναι ορατοί από τις αρχαιότητες των Μαλίων.

Επίσης, η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι συνολικά 106 ανεμογεννήτριες, σε Ρέθυμνο και Χανιά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι πιο πολλές πάνω σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με συνέπεια να υποβαθμιστούν οι γεωργικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής χωρίς καν το αντιστάθμισμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει από έναν υπολογιστή).

Αντίστοιχες ενστάσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εκφράζονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λακωνία.

—Τα νερά

Πέρα από τις συνήθεις αντιδράσεις στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών (αλλοίωση φυσικού τοπίου, παρενόχληση της βιοποικιλότητας από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και τη διάνοιξη δρόμων, τις επιπτώσεις από τα συνοδά έργα κλπ) στην Κρήτη υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εποφθαλμιά και τα υπόγεια νερά του νησιού, αφού σαφώς αναφέρεται πως θα χρησιμοποιηθούν (μαζί με τα νερά από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών) για να γεμίζουν οι δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το έργο είναι τέτοιου μεγέθους που θα καταστρέψει το περιβάλλον της περιοχής, αφού θα αντλήσει τεράστιες ποσότητες υπόγειων υδάτων από μια ξηροθερμική περιοχή(εκεί που ένας αγρότης σήμερα απαγορεύεται να κάνει καινούρια γεώτρηση)

Ήδη με δημόσια ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ έχει απευθύνει ερωτήματα προς όλες τις αρχές για το μείζον αυτό θέμα τονίζοντας πως δεν προβλέπεται από κανέναν σχεδιασμό ή χρήση των νερών του νησιού για την παραγωγή ενέργειας (την ώρα μάλιστα που τα νερά της Κρήτης δεν επαρκούν για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης).

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες, “στο σχέδιο που έχει καταθέσει η γαλλική εταιρία EDF προβλέπεται πως η εταιρία θα εξασφαλίζει τις πηγές ύδρευσης και άρδευσης για την τοπική κοινωνία σε περίπτωση έλλειψης αποθεμάτων στο μέλλον, με άλλα λόγια το αν θα υπάρχει στην περιοχή του Βραχασίου, του Κρασίου και των Μαλλίων επαρκές νερό για τους πολίτες και τις καλλιέργειες θα εξαρτάται από τις ορέξεις της συγκεκριμένης εταιρείας”.

—Η στάση της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης

Στους νομούς Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου, που θίγονται περισσότερο από τη συγκεκριμένη παρέμβαση σύλλογοι και πολίτες απευθύνονται σε συμβολαιογράφους υπογράφοντας την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ και στο Ηράκλειο αρκετοί είναι οι επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συνυπογράψουν την προσφυγή.

Σημειώνεται ότι η τοπική κοινότητα Βραχασίου, μία από τις περιοχές που επηρεάζεται άμεσα από το έργο, ψήφισε κατά της επένδυσης συμφωνώντας με την προσφυγή στο ΣτΕ που συνυπόγραψαν φορείς και συλλόγοι του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αντιθέτως, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης βρίσκοντας υποστήριξη και από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.

—Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Όσον αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πήρε το “πράσινο” φως από το ΥΠΕΚΑ, η περιβαλλοντική οργάνωση παραπέμπει στη γνωστή επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στην Κρήτη και την Εύβοια, η οποία κάνει λόγο για ελλιπείς διαδικασίες αδειοδότησης που δεν λαμβάνουν υπόψη τις αθροιστικές επιπτώσεις της λειτουργίας αιολικών πάρκων σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Ειδικότερα για την Κρήτη επισημαίνεται ότι στα 51 ήδη υπάρχοντα και προβλεπόμενα αιολικά πάρκα στο νησί υπάρχουν και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 579 ανεμογεννήτριες συνολικά, εκ των οποίων οι 505 εντός περιοχών Natura 2000.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και ότι η επιστολή της Κομισιόν επικεντρώνεται στην έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης των αθροιστικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων.

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...