Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ερώτηση απηύθυνε ο Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κρίσιμες υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το ΣΔΟΕ, στελεχώνονται από υπαλλήλους που αμείβονται πενιχρά και δεν στηρίζονται υπηρεσιακά στο δύσκολο έργο τους, πράγμα που φυσικά υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. 

Ο Συμεών Κεδίκογλου ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των διενεργούμενων ελέγχων και προτείνει μέτρα για την έμπρακτη στήριξη των υπαλλήλων των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου καθώς και την ενίσχυση της απόδοσής τους. 
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

*****

Κύριε Υπουργέ,

Η ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης συνιστά έναν πυλώνα-κλειδί της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η απόκλιση από τον στόχο της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων, είχε –δυστυχώς- σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων, που κατά κοινή ομολογία δεν κατένειμαν πάντα με τον δικαιότερο τρόπο το οικονομικό βάρος στους πολίτες.

Από την αρχή αυτής της κρίσης, η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση είναι η αποτελεσματικότερη είσπραξη φορολογικών εσόδων σε άμεση συνάρτηση με τη δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών στους πολίτες.  

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης δημοσίων εσόδων του κράτους και ο πίνακας διοριστέων 1Κ/2013. Η πλειονότητα των επιτυχόντων της προκήρυξης 1Κ/2013 έχει τοποθετηθεί σε ελεγκτικές υπηρεσίες υψηλής σπουδαιότητας, όπως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το ΣΔΟΕ. 

Οι νεοδιορισθέντες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, επιφορτισμένοι με το κυνήγι φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων επιχειρήσεων, υπαγόμενοι στο νόμο περί ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011), λαμβάνουν καθαρή αμοιβή που ανέρχεται περίπου στα 689€ (850€ με αναγνώριση συναφούς μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου και 770€ με αναγνώριση συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου). Σημειώνεται ότι η προκήρυξη 1Κ/2013 βάσει της οποίας διορίσθηκαν προϋπέθετε την ύπαρξη αυξημένων προσόντων και πράγματι πολλοί από αυτούς διαθέτουν, μεταξύ άλλων, διδακτορικό τίτλο και ένα ή δύο μεταπτυχιακά. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 188 του ν. 4261/2014, όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων και όσων μετατάσσονται σε αυτό από άλλα Υπουργεία, ανεξάρτητα από το χρόνο τοποθέτησής τους στο Υπουργείο Οικονομικών, δικαιούνται την υπερβάλλουσα μείωση. Από τη διάταξη αυτή και τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας μείωσης εξαιρούνται οι εν λόγω διορισθέντες. Ακόμα δηλαδή και από αυτή τη ρύθμιση που ήρθε να βελτιώσει τη μισθολογική κατάσταση όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, η εν λόγω κατηγορία με τα αυξημένα προσόντα στις καίριες αυτές θέσεις εξαιρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...