Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Εκλογές αιρετών αντιπροσώπ​ων καθηγητών της Εύβοιας από την Κίνηση "Καθηγητές εν Δράσει"

Καθηγήτριες-Καθηγητές εν Δράσει Ενωτική κίνηση - Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις, συνεπικουρούμενες από το ΔΝΤ και την ΕΕ, έχουν εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μια επίθεση που έχει ως συνέπειες απόγνωση, πρωτοφανή φτώχεια, ακόμα και αυτοκτονίες. Στην Ευρώπη, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν ακραία λιτότητα και αποψίλωση του «κοινωνικού κράτους». Παρά τα σημάδια ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν αποδέχονται αυτήν την πολιτική, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν έχει ακόμα  ηττηθεί. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναγνώσουμε και την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. Το μνημονιακό μπλοκ, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, έχει αφήσει πίσω του συντρίμμια. Στην εκπαίδευση, οι ενεργοί εκπαιδευτικοί μειώθηκαν κατά 25%, οι υποστηρικτικές δομές εγκαταλείφθηκαν, σχολεία καταργήθηκαν, συνάδελφοί μας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η μισή σχεδόν Τεχνική Εκπαίδευση έκλεισε και οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν πάνω από 50%. Παράλληλα, η εργασιακή πραγματικότητα για τους μάχιμους εκπαιδευτικούς χειροτέρευσε: αύξηση ωραρίου στη ΔΕ, περιορισμός μεταθέσεων-αποσπάσεων, αδιαφανείς συνθήκες υπηρεσιακών μεταβολών (μετατάξεις πέρσι), δεκάδες χιλιάδες στην αδιοριστία. Κάτω από την ταμπέλα «Πρώτα ο μαθητής», χιλιάδες παιδιά στοιβάχτηκαν σε συγχωνευμένα σχολεία και συμπτυγμένα τμήματα των 27+, με τους εκπαιδευτικούς πιο κακοπληρωμένους από ποτέ (μείωση έως 40% στις αποδοχές μας). 
Όσον αφορά το ΠΥΣΔΕ του νομού Εύβοιας, τα προβλήματα της λειτουργίας του, που διαπιστώνονται ολοένα και συχνότερα τους τελευταίους μήνες (συνεχείς ανακοινοποιήσεις αποφάσεων και μεγάλος αριθμός ενστάσεων), μπορούν μεν να αιτιολογηθούν μερικώς εξαιτίας της υποστελέχωσης της Β/θμιας, αλλά, σε συνάρτηση με τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές επιλογές του ΥΠΑΙΘ και τις ιδιαιτερότητες του νομού μας (δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και κακό οδικό δίκτυο), έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση τόσο στα σχολεία, όσο και στις οικογένειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Σ’ αυτό το περιβάλλον διάλυσης της δημόσιας παιδείας, της εργασιακής ανασφάλειας, του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας μέσα από τις διαδικασίες επιστρατεύσεων, πειθαρχικών διώξεων και απειλητικών αξιολογήσεων, στις 5 Νοεμβρίου 2014, ο κλάδος καλείται σε εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων του στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ). 

Οι Καθηγήτριες-Καθηγητές εν Δράσει»
Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός σχολείου που ενδιαφέρεται για την ουσιαστική μόρφωση και όχι την αποστήθιση, ένα σχολείο όπου ο εκπαιδευτικός θα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως παιδαγωγός και όχι ως πειραματόζωο σε πρόχειρες "μεταρρυθμίσεις".
Υπερασπιζόμαστε τη  δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και  το ενιαίο, υποχρεωτικό  12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Ζητάμε διορισμούς για την άμεση κάλυψη των κενών σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών συναδέλφων μας.

Στις εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων μας διεκδικούμε τη στήριξή και την ψήφο σας, επιμένοντας στα αρχικά μας αιτήματα.

Δεν μπαίνουμε σε λογικές συνδιαχείρισης-συνδιοίκησης κι εξυπηρέτησης, αλλά λειτουργούμε ως το μάτι και το αυτί της βάσης με στόχο τον έλεγχο των αποφάσεων της διοίκησης, ως προς την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, με γνώμονα την ισονομία και την ισότητα. 
Κρίνουμε απαραίτητη τη συνεργασία αιρετών-σωματείου-βάσης μέσω τακτικού ενημερωτικού φυλλαδίου και παρουσία των εκλεγμένων μελών μας στις γενικές συνελεύσεις, καθώς και στενή συνεργασία τόσο με το Δ.Σ. όσο και με την ολομέλεια της ομάδας στήριξης. 
Θεωρούμε θεμελιώδους σημασίας την ύπαρξη οργανωμένου δικτύου συναδέλφων στα σχολεία και ομάδας τεκμηρίωσης από τη βάση, σε διαρκή συνεργασία με τα εκλεγμένα μέλη μας στο ΠΥΣΔΕ. 
Θεωρούμε απαραίτητη τη μεταφορά της φωνής του κλάδου μες στο ΠΥΣΔΕ, με δεδομένη τη συμμόρφωση του αιρετού σε όλες τις αποφάσεις του κλάδου, έτσι όπως διατυπώνονται στα συλλογικά του όργανα (ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ).
Απαιτούμε τη δημοσιοποίηση των κενών και των μορίων σε ό,τι αφορά μεταθέσεις, υπεραριθμίες και αποσπάσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Εναλλασσόμαστε κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μας προς αποφυγή της ενσωμάτωσης στην παθογένεια του πολιτικού συστήματος.
Αξιοποιούμε την παρουσία μας στα υπηρεσιακά συμβούλια, ασκώντας αυστηρό  έλεγχο στις κρίσεις στελεχών. Υποψήφια στελέχη που αποδεδειγμένα δε σέβονται τους συναδέλφους και τις αποφάσεις του κλάδου είναι φυσικό, ότι θα τύχουν της αυστηρής κριτικής μας.
Είμαστε αντίθετοι στο να λαμβάνουν οι αιρετοί μόρια εξαιτίας της θητείας τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κρίσεις για διευθυντικές  ή άλλες θέσεις στελεχών, αν και εφόσον είναι υποψήφιοι/ες, γι’ αυτές.  Οι αιρετοί είναι και αυτοί συνδικαλιστές και η προσφορά τους στο κίνημα, στους συναδέλφους και στον κλάδο οφείλει να είναι ανιδιοτελής. 

     Είναι βαθειά μας πεποίθηση πως την επιχειρούμενη ισοπέδωση της ζωής μας, καθώς και την απαξίωση και αποδόμηση του δημόσιου σχολείου μπορούμε να τα ανακόψουμε και να τα αποτρέψουμε μόνο με τη δυναμική και ηχηρή παρουσία όλων μας στο κίνημα. Σας καλούμε να μη σιωπήσετε, να μην παραιτηθείτε, αλλά να συμπαραταχθείτε μαζί μας στους αγώνες. 

Σας καλούμε σε κοινή συστράτευση για:

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...