Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Καταρροϊκός Πυρετός στην Εύβοια


Τοποθέτηση Γ.Ακριώτη για τον Καταρροϊκό Πυρετό στην Εύβοια
''Συμμετέχοντας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διοίκησης Εύβοιας με θέμα την ενημέρωση των κτηνοτρόφων του νομού για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων και τα μέτρα που η Διοίκηση προτείνει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα των θανάτων των κοπαδιών τους, και σε συνέχεια των προηγούμενων επισημάνσεων που ο επικεφαλής της παράταξης είχε διατυπώσει, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ακριώτης προέβη στην ανακοίνωση των κάτωθι διαπιστώσεων:


1) Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απο την εικόνα που είχε η υπηρεσία της Περ. Διοίκησης.

2) Υπήρξε ουσιαστική καθυστέρηση στην ενημέρωση αφού το πρόβλημα είχε ξεκινήσει και διαπιστωθεί από τον Μάη.

3) Δεν υλοποιήθηκαν προληπτικά μέτρα – δεδομένης αντικειμενικά της έλλειψης φαρμάκων (αντιβιοτικά και εμβόλια) όσον αφορά την ποσότητα αυτών - προς αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

4) Δεν αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά με τους ενδεδειγμένους ψεκασμούς οι εστίες ανάπτυξης των εντόμων –φορέων της μόλυνσης των ζώων ( κουνούπια – σκνίπες).

5) Οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν που εναποτίθενται τα ψόφια ζώα, αν γίνεται υγειονομική ταφή ή καίγονται σε πιστοποιημένους κλίβανους, γεγονός που ενέχει κινδύνους για δημιουργία παράπλευρων προβλημάτων που μπορούν να συσχετισθούν με θέματα βιοασφάλειας του πληθυσμού.

6) Υπάρχει αδήριτη ανάγκη συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τις υπηρεσίες της περιφέρειας για να δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο τα κρούσματα της ασθένειας των ζώων και όχι να αποκρύπτονται τα περιστατικά , ώστε να ανοίξει ο δρόμος διεκδίκησης αποζημιώσεων των παραγωγών για τις βλάβες που θα υποστούν. Στην κατεύθυνση αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και τους συλλογικούς φορείς των κτηνοτρόφων πρέπει να επιμείνουν στην ενημέρωση μέχρι και τον τελευταίο κτηνοτρόφο.

7) Οι υγιεινομικές υπηρεσίες του Νομού να πράξουν τα δέοντα για τα ψόφια αιγοπρόβατα ώς εστία μόλυνσης και κινδύνου για την υγιεία των ανθρώπων.

8) Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να εξαγγείλει ουσιαστική βοήθεια για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους καθώς και να φροντίσει για την επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ακριώτης Γιώργος
Αντ/ρος Περ. Συμβουλίου
Στερεάς Ελλάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...