Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Ερώτηση απηύθυνε ο Συμεών Κεδίκογλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. 

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κύριε Υπουργέ, 

Με πρόσφατη απόφασή του στις 25-09-2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκανε δεκτή την προσφυγή 16 κρατουμένων που διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Ναυπλίου (στενότητα χώρου, ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. Βάσει της απόφασης αυτής μάλιστα, η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει στον καθένα από τους προσφεύγοντες αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000€. 

Το διαπιστωμένο πρόβλημα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές έχει συχνά προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο των κρατουμένων, αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών. Η δε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι παρά μία ακόμα από τις πολλές καταδίκες της χώρας μας για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές της Ελλάδας. 

Εν όψει των ανωτέρω ερωτάσθε:

- Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συνθηκών κράτησης στις φυλακές; 

Ο ερωτών βουλευτής, 
Συμεών Κεδίκογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...