Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Τσιρότο για τη γάγγραινα

Η πληγή του ΕΝΦΙΑ δεν κλείνει, παρά τις προσπάθειες. Οι μικροδιορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, ελάχιστη ανακούφιση προσφέρουν στους οργισμένους φορολογούμενους.
Και οι βουλευτές κυρίως της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να πιέζουν, ευρισκόμενοι σε δύσκολη θέση απέναντι στους ψηφοφόρους τους. Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» επιμένουν πως πρέπει να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος και να εξαιρεθούν τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Μουρμουρίζουν, δε, ότι ο ΕΝΦΙΑ υπερέβη τον αρχικό σχεδιασμό κατά 500 εκατ. ευρώ και συνεπώς περιθώρια ριζικότερων αλλαγών υπάρχουν. Περιμένουν συνεπώς να δουν εάν και πότε θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για έκπτωση 25% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. -με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη- στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, που συναντήθηκε εκ νέου χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση εις Παρισίους, άφησε προχθές ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε διορθώσεις για το συγκεκριμένο θέμα αργότερα. Αυτό όμως εξαρτάται από το εάν την ερχόμενη εβδομάδα, και ενώ ο κ. Χαρδούβελης θα ηγείται των προπαρασκευαστικών επαφών με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα, οι μετρήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείξουν πως η επίπτωση θα είναι σημαντικά μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ και κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης αυτής, χθες κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες τροπολογία για παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες διορθώσεις θα έλθουν μάλλον από εβδομάδα και αναμένεται να ανακοινωθούν διά στόματος του ίδιου του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Τυχόν περαιτέρω παρεμβάσεις για την επόμενη χρονιά δεν αποκλείεται να έλθουν με νόμο πριν από το τέλος του χρόνου, λίγο δηλαδή πριν από την προεδρική εκλογή, με την ελπίδα ότι αυτή η «καλή είδηση» θα συμβάλει στη δύσκολη προσπάθεια διασφάλισης των 180 ψήφων -παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι ο έκτακτος φόρος ακινήτων παραμένει μέχρι νεωτέρας.

Εν τω μεταξύ όμως η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να προσθέσει νέα προβλήματα στους κυβερνητικούς πονοκεφάλους. Ο βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος εκτίμησε ότι εάν δεν διορθωθεί ο φόρος θα υπάρξει ζήτημα με το ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ έχει τεράστιο πρόβλημα συνταγματικότητας. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει καταρρακώσει την κοινωνία και έχει κλονίσει την κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να είναι μόνιμος και είναι αδιανόητο να παραμείνει έστω και τον επόμενο χρόνο», δήλωσε επίσης ο κ. Παυλόπουλος στον Real FM.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε στο Mega την προσδοκία για επιπλέον αλλαγές, χαρακτηρίζοντας τα ξενοίκιαστα ακίνητα σημαντικό θέμα και θέτοντας και ζήτημα επανεξέτασης των επιβαρύνσεων για τα διατηρητέα.
enet.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...