Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πλήγμα στις περιοχές η εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών στον Αλμυροπόταμο όσο και στο Πόρτο Μπούφαλο.

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής, στην Ολομέλεια της Βουλής,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών».
Ο βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του αντικρούοντας τα βασικά επιχειρήματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που αφορούσαν στην δήθεν απλοποίηση αδειοδότησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Αναφερόμενος στη γραφειοκρατία τόνισε πως το παρόν νομοσχέδιο απαιτεί δεκατέσσερις κανονιστικές πράξεις για να εφαρμοστεί και παράλληλα εμπλέκει τις αρμοδιότητες επτά Υπουργείων, γεγονός που αναμφίβολα δημιουργεί περισσότερη γραφειοκρατία και φυσικά δεν απλοποιεί τις διαδικασίες.
Στηλίτευσε τη λογική του νομοσχεδίου, που παραδίδει ολοκληρωτικά την υπόθεση των υδατοκαλλιεργειών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποκλείοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού από τον χειρισμό των συγκεκριμένων θεμάτων, παρότι η Αυτοδιοίκηση διαθέτει τις δομές, τη γνώση και την εμπειρία να τις διεκπεραιώνει ταχύτατα και με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής οικονομίας.
Ανέφερε παραδειγματικά ότι σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο, πιθανός επενδυτής του κλάδου που εδρεύει στην Κάρυστο, πρέπει να απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Λάρισα, για αδειοδότηση της επιχείρησης, χωρίς μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διαθέτει τη διοικητική επάρκεια επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κλάδο.
Ο βουλευτής αναγνώρισε πως το νομοσχέδιο διαθέτει και θετικές διατάξεις, οι οποίες όμως έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη. 
Ανάφερε παραδειγματικά πως οι υδατοκαλλιέργειες μπορεί να επιφέρουν πλήγμα σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτύξει τον τριτογενή τομέα και συνακόλουθα οι επενδύσεις αυτές δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, αφού θα στερούνται της νομιμοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή του Αργυρού στην Εύβοια όπου η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει αντιθέσεις για την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών τόσο στον Αλμυροπόταμο όσο και στο Πόρτο Μπούφαλο.
Η Δημοκρατική Αριστερά, δήλωσε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο, γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να παρουσιάσει  ένα σύγχρονο, κωδικοποιημένο πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που θα στήριζε την ανάπτυξη, θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα της επένδυσης και θα σεβόταν  τόσο το περιβάλλον όσο  και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...