Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Καρύστου με αφορμή δημοσίευμα για την κατάσταση του νοσοκομείου

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου , με αφορμή το δημοσίευμα του περιοδικού ‘ΗΧΩ’ , θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του Δήμου Καρύστου για την πραγματική κατάσταση του νοσοκομείου μας.

Σαν πρώτη απάντηση στο δημοσίευμα , θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κανένας διοικητής δεν ‘πέτυχε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ του προσωπικού’ , αφού εδώ και χρόνια , για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο , δουλεύουμε με απόλυτη συνεργασία , εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα , ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται κατά καιρούς από την έλλειψη προσωπικού . 

Η επιβράβευση αυτών των προσπαθειών μας , είναι η μείωση των μισθών και η διαθεσιμότητα (οδηγών – νυχτοφυλάκων ).

Πρώτοι εμείς αναγνωρίσαμε τις εργασίες που έγιναν στο κτίριο : νέα βορινή πόρτα , βάψιμο πρόσοψης ( έγινε αφιλοκερδώς από υπαλλήλους του νοσοκομείου ) , νέος υπέρηχος ( προήλθε από χρήματα του ΕΣΠΑ ) , ακτινολογικό μηχάνημα για το οδοντιατρικό ιατρείο ( προήλθε από δωρεά ).

Όλοι καταλαβαίνουμε , όμως , ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά , χρειάζεται έμψυχο υλικό . Πότε έγιναν προσλήψεις , έστω για την αναπλήρωση κενών θέσεων , που δημιουργήθηκαν από τις συνταξιοδοτήσεις , αποσπάσεις ή παραιτήσεις προσωπικού ; Η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό έγινε το 2010 . 

Από τότε εκκρεμούν οι προσλήψεις του οφθαλμιάτρου , αναισθησιολόγου και τραυματιοφορέα , οι οποίοι ακόμα ‘έρχονται’. Από αυτούς , πιθανόν να μην έρθει τελικά ο οφθαλμίατρος . Όσο για το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας , που έχει μειωθεί δραματικά και επικίνδυνα , δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και από ότι φαίνεται , δεν πρόκειται να γίνει στο κοντινό μέλλον . Αυτό έχει ως ριψοκίνδυνο για όλους αποτέλεσμα , κατά τις απογευματινές – νυχτερινές βάρδιες και τις περισσότερες αργίες , να υπάρχει μόνο ένας-μια νοσηλευτής-τρια , που φέρει την ευθύνη των νοσηλευόμενων και των επειγόντων περιστατικών . 

Το Νοσηλευτικό Τμήμα δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια , με υπερωρίες που καθυστερούν να εξοφληθούν ή δεν εξοφλούνται ποτέ , χωρίς ρεπό , πολλές φορές και άδειες , και αυτό , φυσικά , εγκυμονεί κινδύνους , για τους οποίους οι αρμόδιοι αδιαφορούν.

Εμείς δε θεωρούμε προσλήψεις του νοσοκομείου τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρίας , που απασχολούνται στο Γραφείο Κινήσεως και στην Υπηρεσία Καθαριότητας . Το νοσοκομείο πληρώνει περισσότερα στις εταιρίες αυτές για να μας ‘προμηθεύσει’ με προσωπικό , από ότι θα στοίχιζε στο κράτος ένας μόνιμος υπάλληλος.

Η Ιατρική Υπηρεσία , επίσης , έχει αποδυναμωθεί και θα πρέπει να ξεχάσουμε προς το παρόν την πρόσληψη των εξής : παιδιάτρου , ΩΡΛ , γυναικολόγου , μικροβιολόγου , χειρουργού , οφθαλμιάτρου ( εκτός αν ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα μόνιμη πρόσληψη ) . Σημειώνεται , ότι καλύφθηκε η μια θέση χειρουργού , με σύμβαση ενός έτους.

Το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό της κουζίνας ( πολλές βάρδιες καλύπτει η συνταξιοδοτηθείσα μαγείρισσα εθελοντικά ) , της καθαριότητας , του μικροβιολογικού εργαστηρίου , του διοικητικού.

Όσον αφορά στο θέμα του ΕΚΑΒ , θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι αν είχε δημιουργηθεί ‘Τομέας ΕΚΑΒ’ στην πόλη μας . Στην πραγματικότητα , δεν υπάρχει στελέχωση με οδηγούς – τραυματιοφορείς – ιατρούς . Υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο , λόγω έλλειψης προσωπικού . 

Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ απαιτεί, μάλιστα , όταν κινείται το ασθενοφόρο , να συνοδεύεται από ιατρούς και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου μας , με φυσικό επακόλουθο να μένει πίσω στη βάρδια ένας νοσηλευτής-τρια μόνο . Πόσο ασφαλές είναι , λοιπόν , το Νοσοκομείο μας , αν και έχει καινούρια πόρτα ; 

Άλλη μια ‘δουλειά του ποδαριού’ , που θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα νοσηλευόμενων και εργαζομένων . Ο αναπληρωτής διοικητής κ.Μίχας , μας διαβεβαιώνει , ότι μετά από πίεση δική του , το ΕΚΑΒ θα στείλει δυο οδηγούς από 20/7/2014 έως τέλος Σεπτεμβρίου 2014 . Μετά ; Στο σημείο αυτό ,θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση που έχετε ανάγκη ασθενοφόρου , να καλείτε το 166 .

Το Νοσοκομείο μας , εν κατακλείδι , υποβαθμίζεται και δεν αναβαθμίζεται , όπως μας υποσχέθηκαν οι βουλευτές του Νομού μας και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας . Χωρίς ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και ένα ΕΚΑΒ , που το αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο , νοσοκομείο δε λειτουργεί !

Αγαπητοί συμπολίτες , πιστεύουμε ότι με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε όλοι μαζί , καθώς και με τη στήριξη των Καρυστινών δωρητών της Αμερικής , καταφέραμε να μη χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο μας ‘ Κέντρο Υγείας’ , αλλά να παραμείνει ‘Νοσοκομείο’. Τώρα όμως , πρέπει να αγωνιστούμε ξανά , για να λειτουργήσει και κατ’ ουσία σαν νοσοκομείο .

Η υγεία είναι αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όποιον την έχει ανάγκη . Καθόλου δε μας ενδιαφέρει εάν το Νοσοκομείο μας είναι κερδοφόρο . Μας έχουν στερήσει πολλά . Ας απαιτήσουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα . Τηνλειτουργία ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στην Νότια Καρυστία .


Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

1 σχόλιο:

  1. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κάρυστο,το νοσοκομείο,αντί να αποτελεί "δευτεροβάθμια" παροχή φροντίδας,αναγκαστικά έχει επωμιστεί και τον ρόλο της πρωτοβάθμιας,χωρίς όμως "'οπλα"(εξοπλισμό,ανθρώπινο δυναμικό,πιστώσεις κλπ) Ο ρόλος του κράτους περιορίζεται μόνο στην πανελή αδιαφορία,όλα λειτουργούν από το ΦΙΛΟΤΙΜΟ των εργαζομένων, με τελκή επιβράβευση την "απαξίωση" του ιατροκοινωνικού έργου του προσωπικού!Η μαγική αυτή λέξη "φιλότιμο" είναι αυτή που τελικά καταφέρνει να στηρίξει το Νοσοκομείο και να λειτουργεί !!!Είναι κρίμα , αφού κρατήθηκε το Νοσοκομείο Καρύστου, αντί να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, να μην στελεχωθεί,και να καταρρεύσει λόγω έλλειψης προσωπικού..Αυτό δυστυχώς δεν καλύπτεται,όσο φιλότιμο και όση ανθρώπινη αντοχή-ανοχή-ανθρωπιά νάχει ο εγαζόμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...