Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας στην Βαμβακοκαλλιέργεια της Π. Ε.Εύβοιας


Η ∆/νση Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Εύβοιας σε συνεργασία µε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, κατάρτισε το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων (∆ΓΠ) στο πλαίσιο του Προγράµµατος «Ολοκληρωµένης Φυτοπροστασίας στο Βαµβάκι». Απευθύνεται στους βαµβακοκαλλιεργητές,  µε σκοπό την ενηµέρωσή τους για την αποτελεσµατική φυτοπροστασία της βαµβακοκαλλιέργειας.
Αφορά το διάστηµα από την εµφάνιση των πρώτων χτενιών έως την έναρξη τηςανθοφορίας.
Η συστηµατική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρµογή των προτεινόµενων καλλιεργητικών πρακτικών και γενικότερα των επεµβάσεων στο σωστό χρόνο, έχουν σκοπό να συµβάλλουν στην επίτευξη του ανωτέρω σκοπού. 

Β. ∆ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του προγράµµατος και για 5 την καλλιεργητικής περιόδο 2014, η υπηρεσία µας έχει εγκαταστήσει δίκτυο παγίδων σε 21 τοποθεσίες, στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας . 

Οι χαµηλές για την εποχή θερµοκρασίες που επικράτησαν το διάστηµα Μαΐου–Ιουνίου δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των βαµβακόφυτων µε αποτέλεσµα την οψιµότητα της παραγωγής. 
Οι συλλήψεις ακµαίων στο δίκτυο φεροµονικών παγίδων είναι χαµηλές, τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι. 
Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί η υπηρεσία, διαπιστώνονται αυξηµένοι πληθυσµοί ωφέλιµων εντόµων στις βαµβακοκαλλιέργειες, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικοί πληθυσµοί άλλων εντοµολογικών εχθρών. 

Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 
Η υπηρεσία συστήνει στου βαµβακοκαλλιεργητές να εφαρµόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση καθώς και άρδευση. 
Οι παραγωγοί από αυτό το στάδιο της καλλιέργειας και στη συνέχεια, απαιτείται να βρίσκονται σε ετοιµότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα. 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΡΟ∆ΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: 
Οι συλλήψεις ακµαίων (πεταλούδων) στις φεροµονικές παγίδες, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρµογή επέµβασης µε φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, αλλά µέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισµό των περιόδων δραστηριότητας του πράσινου και του ρόδινου
σκουληκιού. 
Κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι µέτρων αντιµετώπισης, είναι µόνο τα αποτελέσµατα των επιτόπιων δειγµατοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια,  άνθη, καρύδια). 
Η επιθεώρηση των βαµβακοκαλλιεργειών πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδοµάδα,  πρωινές ή απογευµατινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας εκατό τυχαία επιλεγµένα φυτά. 
Το κατώτατο όριο επέµβασης στο παρόν στάδιο για το πράσινο σκουλήκι είναι έξι έως οκτώ (6-8) ζωντανές προνύµφες (σκουλήκια µήκους µέχρι 1 εκατοστό )κατά µέσο όρο στα εκατό φυτά.
Όσον αφορά το ρόδινο στο στάδιο της ανθοφορίας, το κατώτατο όριο επέµβασης είναι 20% προσβολή ανθέων (ροζέτα) σε τυχαίο δείγµα εκατό ανθέων.
Προς το παρόν δεν απαιτείται χηµική επέµβαση, αφού η αυξηµένοι πληθυσµοί ωφέλιµων εντόµων που παρατηρούνται είναι σύµµαχοι στη καταπολέµηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. 
Εφόσον απαιτηθεί καταπολέµηση (υπέρβαση ορίων επέµβασης) τότε αυτή πρέπει να γίνεται µε εντοµοκτόνα εκλεκτικής δράσης (π.χ. Bacillus thurigiensis, diflubenzuron, spinosad,  emamectin benzoate) που χαρακτηρίζονται φιλικότερα ως προς τα ωφέλιµα έντοµα και οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται εναλλαγή σκευασµάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης. 
Η επέµβαση είναι αποτελεσµατική όταν γίνεται στο πρώτο ή δεύτερο στάδιο της προνύµφης (µήκους ενός εκατοστού). 
Ο ψεκασµός θα πρέπει να γίνεται µετά τη δύση του ηλίου γιατί τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυµφών, αλλά και για την προστασία των µελισσών. 

∆. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 
Η υπηρεσία ενηµερώνει ότι οι βαµβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και µόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση της συγκεκριµένης κάθε φορά επέµβασης των φυτοφαρµάκων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιµοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς
χειρισµούς που συµβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. 
Σε κάθε περίπτωση ο παραγωγός οφείλει να διαβάζει προσεκτικά την ετικέτα του γεωργικού φαρµάκου και να το χρησιµοποιεί πάντοτε σύµφωνα µε τις οδηγίες. 
Σύµφωνα µε το νόµο 4036/2012, για όποιον χρησιµοποιεί µη εγκεκριµένα γεωργικά φάρµακα προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. 

Οι βαµβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους µελισσοκόµους ώστε να αποµακρύνουν τα µελίσσια τους από την περιοχή ψεκασµού. 
Για οποιοδήποτε πρόβληµα της καλλιέργειας οι βαµβακοπαραγωγοί µπορούν να απευθύνονται στο Τµήµα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονοµικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στο τηλέφωνο 2421066525. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...