Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η Θέμις μοιράζει... χρήμα

Το «τσουνάμι» των ειδικών μισθολογίων απειλεί να «πνίξει» την κυβέρνηση στον ωκεανό 1 δισ. ευρώ, που είναι το ποσόν που θα κοστίσει η... ολική επαναφορά στις αποδοχές του 2012 όχι μόνον των ενστόλων και των δικαστικών, αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς όχι μόνον ανατρέπει αιφνίδια και την πιο κρίσιμη στιγμή για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη δημοσιονομική πολιτική της, αλλά δημιουργεί και μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό και κυρίως στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας στο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό το λόγο θα συζητηθεί με τα στελέχη της τρόικας που φτάνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσει και ως «πρόβλημα» στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup.

Κι αυτό γιατί οι σχετικές αποφάσεις που δικαίωσαν σε ανώτατο βαθμό τόσο τους δικαστικούς όσο και τους ενστόλους είναι σίγουρο ότι θα γενικεύσουν τις αντίστοιχες διεκδικήσεις από τις ομάδες υπαλλήλων των λοιπών ειδικών μισθολογίων. Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς αποτελούν τον προθάλαμο για τους πανεπιστημιακούς, τους διπλωμάτες και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ηδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση... ολικής επαναφοράς στα ειδικά μισθολόγια στα επίπεδα που ίσχυαν το 2012 -όταν επιβλήθηκαν οι μειώσεις- το κόστος για τα αναδρομικά κυμαίνεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ για εκείνη τη χρονιά και περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ για το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ηδη το κόστος για τους δικαστικούς έχει υπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ για την απόδοση των αναδρομικών και γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του προηγούμενου καθεστώτος στα μισθολόγια κάθε χρόνο. Τα ποσά αυτά αναφέρει η ίδια η έκθεση που συνόδευσε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους δικαστικούς, σχετικά με τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου. Οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το ποσόν θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους ενστόλους, εφ' όσον ακολουθηθεί η ίδια τακτική της πλήρους συμμόρφωσης στην απόφαση του δικαστηρίου. Μόνο για τα αναδρομικά των ενστόλων έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν 420 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος για τους εν ενεργεία ενστόλους θα φτάσει τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (διπλωματικοί, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ) υπολογίζονται άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εφάπαξ του Δημοσίου.

Αγωγές για αποζημιώσεις έχουν κατατεθεί από χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς η λιτότητα που επιβλήθηκε τόσο βίαια από την τρόικα αφορά τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ενεργούς πολίτες και ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του 31% του ελληνικού πληθυσμού και τους 1,5 εκατ. ανέργους (27% ορίζουν οι επίσημοι δείκτες), χωρίς να υπολογίζονται οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...