Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας

Σήμερα 13/7/2014 στο Ξενοδοχείο Καρύστιον πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας με την παρουσία των παρακάτω μελών και φίλων του Συλλόγου:

Χ.Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Θ. Μπούσουλας, Δ. Γιαννάκος, Γ.Τσολάκης, Γ. Σχίζας, Γ. Καραμπίλας, Β. Βουμβάκης, Μ. Μαρίνος,και οι Β. Κεφαλάς, Π. Πολυχρονίου, Μ. Χουντάση ( Δημοτικοί Σύμβουλοι), Σ.Τσολάκη ( Σύμβουλος Περιφέρειας).

Η Συνέλευση ασχολήθηκε με τα εξής θέματα: αιολικά πάρκα,διαχείριση σκουπιδιών και Καστανόλογγος για τα οποία έγινε μια σύντομη εισήγηση από το Γραμματέα και την Πρόεδρο του Συλλόγου και μετά ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

Αιολικά Πάρκα

Τα πράγματα δείχνουν ότι έχει φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν νέες εγκαταστάσεις ΑΠ. Οι ειδήσεις στον Τύπο λένε ότι το 2014 και 2015θα αναθερμανθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται και οι Τράπεζες αναμένεται να χορηγούν δάνεια για έργα ΑΠΕ. Στον Τύπο επίσης διαβάσαμε ότι η εταιρεία Ενελ-Κοπελούζος βρήκε χρηματοδότηση από Τράπεζα. Εξάλλου τα έργα ΑΠΕ επιδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.

Στην Ν.Εύβοια αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται η γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος-Πλατανιστός στην οποία θα συνδεθούν 20νέα ΑΠ. Αν υποθέσουμε ότι καθένα ΑΠ θα έχει 15 α/γ, θα προστεθούν ακόμη 300 α/γ στη Νότια Καρυστία. Τα ΑΠ της 2ηςγραμμής υψηλής τάσης είναι διαφορετικό έργο από τα ΑΠ της Οχης και του Καβοντόρου, όπου οι εταιρείες Enel- Κοπελουζος ,ΤΕΡΝΑ και RF Energy θα εγκαταστήσουν συνολικά 223 α/γ και θα διανοίξουν 159χμ. δρόμους Τα συνολικά στοιχεία των επεμβάσεων τα συγκεντρώσαμε από τις μελέτες και καλούμε να δώσετε την προσοχή σας ( δείτε συνημμένο). Τα νούμερα φτάνουν για πειστεί και ο πλέον αδαής ότι θα στηθεί ένα τεράστιο εργοτάξιο που θα κατεδαφίσει τη μοναδική φύση του τόπου μαςοριστικά και αμετάκλειτα. Τις προθέσεις των εταιρειών τις διαπιστώσαμε άλλωστε πρόσφατα

από το δρόμο που ήθελαν να φτιάξουν μέσω της κορφής της Οχης που ευτυχώς ακυρώθηκε από το Δασαρχείο Αλιβερίου. Αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής των εταιρειών που δεν θα σεβαστούν τίποτε. Μέχρι σήμερα η περιοχή μας δεν έχει αντιδράσει και ο Δήμος Καρύστου δεν πήρε ποτέ ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα στο σύνολο του.

Στην ύστατη στιγμή που βρισκόμαστε πώς θα δεχθούμε την εισβολή των ΑΠ στη γη μας ως κάτοικοι αυτού του τόπου και ως Δήμος; Θα μείνουμε αδρανείς όπως μέχρι σήμερα ή θα αντισταθούμε;

Στη συζήτηση που ακολούθησε όλοι συμφώνησαν ότι η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει το μέγεθος των έργων της εγκατάστασης των α\γ και ότι οι συνέπειες θα είναι βαθιές και πολύπλευρες π.χ οι εκσκαφές θα επηρεάσουν τα επιφανειακά νερά και θα προκαλέσουν διαβρώσεις και κατολισθήσεις, η αλλοίωση των τοπίων της Οχης θα προκαλέσει την υποβάθμιση της τουριστικής αξίας του τόπου, τη μείωση της αξίας της γης, τη μείωση των βοσκοτόπων και της βλάστησης που στηρίζει τη μελισσοκομία.

Είναι απαραίτητο ο Δήμος Καρύστου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα σε μια ανοιχτή συγκέντρωση και να παρθεί απόφαση ποια στάση θα κρατήσει η περιοχή μας. Σε άλλα μέρη όπως στην Τήνο, τη Σκύρο, την Ευρυτανία, την Μάνη κ.α η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα ΑΠ συγκρούονται με τα συμφέροντα του τόπου τους.

Αντίθετα στην Ν. Εύβοια το ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ στις πραγματικές διαστάσεις του και επικράτησαν οι φωνές των μικροσυμφερόντων. Ο χρόνος για αποφάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένος γιατί οι μπουλντόζες ξεκινούν μόλις αρχίσει να τρέχει η χρηματοδότηση των εταιρειών.

Ειδικότερες απόψεις που ακούστηκαν:

Π. Πολυχρονίου: Αναμένεται νέα ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό που δεν βελτιώνει την θέση των ιδιοκτητών γης αφού και πάλι θα πρέπει να καταφύγουν σε δικαστήρια ώστε να αποδείξουν τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία τους. Επιπλέον η στάση πληρωμών τα τελευταία χρόνια έχει κλονίσει την πεποίθηση των ιδιοκτητών γης ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ενοίκια από τις αιολικές εταιρείες.

Γ. Σχίζας: Στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Τήνο αναπτύσσεται μια ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία κατά των Αιολικών Πάρκων που αφορά μεταξύ άλλων το τοπίο, την απαξίωση των περιουσιών και τη μειωμένη ζήτηση γης από ξένους αγοραστές. Θα μας βοηθήσει αν συνδεθούμε με εκπροσώπους άλλων περιοχών και ακούσουμε πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα.

Γ. Τσολάκης: Η τοπική κοινωνία θα υποδείξει στο Δήμο τι στάση θα κρατήσει αφού όμως πρώτα πειστεί μέσα από ουσιαστική ενημέρωση. Είναι απαραίτητο ο Σύλλογος να μιλήσει με το νέο Δήμαρχο και να δώσει όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει.

Δ. Γιαννάκος: Η Ν. Εύβοια έχει δώσει στη χώρα το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ που της αναλογεί με εγκατεστημένες 347 α/γ.Η υπερφόρτωση της περιοχής μας με περισσότερες α/γ και υποδομές που απαιτούνται θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο τοπικό περιβάλλον.


Διαχείριση σκουπιδιών

Η τελευταία πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι η μελέτη αποκατάστασης και δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης στο χώρο της χωματερής ολοκληρώθηκε και πηγαίνει για τελική έγκριση. Καταρχήν ο χώρος της χωματερής προβλέπεται να αποκατασταθεί και θα λειτουργήσει μια μονάδα[1] κομποστοποίησης και μια μονάδα συμπίεσης των σύμμεικτων σκουπιδιών. Για την κομποστοποίηση θα μοιραστούν θα μοιραστούν 500 ειδικοί κάδοι. Στην μονάδα κομποστοποίησης θα καταλήγουν επίσης τα κλαδέματα και άλλα οργανικά υλικά που θα συλλέγει ο Δήμος. Οι συσκευασίες όπως γυαλί, πλαστικό, χαρτόνι και χαρτί ήδη συλλέγονται στους μπλε κάδους και μεταφέρονται από ειδικό απορριματοφόρο στo Σχηματάρι. Τα υπόλοιπα σκουπίδια, τα σύμμεικτα, θα δεματοποιούνται στη μονάδα συμπίεσης και θα μεταφέρονται σε κάποιο ΧΥΤΥ που ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ίσως της Θήβας ή της Αττικής.

Το σύστημα που έχει προβλεφτεί έχει σημαντικές αδυναμίες π.χ δεν προβλέπεται απόλυτος διαχωρισμός των σκουπιδιών στα νοικοκυριά, για την κομποστοποίηςη δεν προβλέπεται να

συλλέγονται ξεχωριστά τα υπολείμματα από όλα τα νοικοκυριά, έτσι πιθανότερο φαίνεται να καταλήγουν στα σύμμεικτα. Εάν ο όγκος των σύμμεικτων είναι μεγαλύτερος από τα ανακυκλώσιμα τότε θα είναι οικονομικά ασύμφορο να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση στα νοικοκυριά ώστε να ρίχνουν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια και να προτιμούν τα ανακυκλώσιμα και την κομποστοποίηση.

Απόψεις που ακούστηκαν: 

Γ. Τσολακης: η Ε.Ε φέρνει νέα οδηγία με την οποία απαγορεύει τελείως την υγειονομική ταφή σκουπιδών σε ΧΥΤΥ. Τα σκουπίδια πρέπει πλέον να ανακυκλώνονται στο 100% του όγκου τους.Επομένως βάση του συστήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να είναι η διαλογή στο σπίτι. Ο Σύλλογος να προτείνει στο Δήμο να κάνει υποχρεωτική τη διαλογή σκουπιδιών στα νοικοκυριά καθώς και να εφαρμόσει ένα σύστημα ελέγχου τι πέφτει στον κάθε κάδο σκουπιδιών.

Καστανόλογγος

Η μελέτη για τη διάσωση του Καστανόλογγου ολοκληρώθηκε στις αρχες του 2014 και δίνει την ευκαιρία για πρώτη φορά να γίνει επέμβαση σωτηρίας του Καστανόλογγου. Η μελέτη δεν απαγορεύει τη βόσκηση, αλλά προβλέπει την ατομική περίφραξη των νεαρών καστανιών την άνοιξη προτού ανέβουν τα γίδια. Το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Καρύστου που πρέπει να έρθει σε συννενόηση με τους βοσκούς και με το Δασαρχείο Αλιβερίου. Οι περιφράξεις μπορούν να γίνουν από εθελοντές και το κόστος των υλικών δεν θα είναι μεγάλο. Φέτος δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε το Δήμο, θα το επιδιώξουμε για την άνοιξη του 2015.

Απόψεις που ακούστηκαν:

Γ. Καραμπίλας : Χρόνο με το χρόνο βλέπει κανείς λιγότερα άνθη και φύλλα στις γέρικες καστανιές, σημάδι ότι ο Καστανόλογγος αργοπεθαίνει. Εκτός από τις ατομικές περιφράξεις χρειάζονται να γίνουν και μεγαλύτερες ώστε να διευκολύνουμε την αναγέννηση περισσότερων καστανιών. Η τροφή που προσφέρει ο Καστανόλογγος στα γίδια είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογείται η παραμονή τους στο καστανόδασος για τρεις βοσκούς που τον χρησιμοποιούν σήμερα.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας


Αιολικά Πάρκα στην Οχη και τον Καβοντόρο: στοιχεία από τις μελέτες των ΑΠ.

Συγκέντρωση στοιχείων: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας


Εταιρεία: Ενελ – Κοπελούζος  (Άδεια εγκατάστασης  2011)

 8 ΑΠ με 74 α/γ των 2,3 MW=  συνολική ισχύ: 170ΜW
Ύψος πύργου: 63μ.   Μήκος πτερωτής: 71μ

Πλατείες (πλατώματα εγκατάστασης α/γ): εκχέρσωση 2,5 στρέμματα Χ 1μ.
Εκσκαφή θεμελίου: 400κυβ. μέτρα
Επιφάνεια επέμβασης: 185 στρέμματα


Δρόμοι: 36χμ  εσωτερικοί και πρόσβασης
Επιφάνεια επέμβασης: 179 στρέμματα

Σύνολο εκσκαφών (δρόμοι, πλατείες, θεμέλια): 464.600 κυβ. μέτρα

Δίκτυο Μέσης Τάσης: υπόγειο 100χμ σε υφιστάμενους δρόμους και 9,8χμ σε νέα διάνοιξη δρόμων.

Συνολική επιφάνεια επέμβασης (πλατείες, δρόμοι, σκάμμα μέσης τάσης): 387 στρέμ.
Κατάληψη γης (μόνο για πλατείες): 74Χ12 στρεμ.= 888 στρεμ.

Δίκτυο Υψηλής  Τάσης: κοινό με την ΤΕΡΝΑ
25χμ εναέρια γραμμή με 80 ή 90 πυλώνες διπλού κυκλώματος από την Αμυγδαλιά έως τον Μπούρο (θέση Σπηλιά). Υπόγεια θα γίνουν τα τελευταία 500μ ή 296μ.
Κατάληψη γης: 1.017 στρέμματα (20μ εκατέρωθεν της γραμμής και 18,5 στρεμ. για τους πυλώνες)
Δρόμοι πρόσβασης στους πυλώνες: 18χμ
Εκσκαφές δρόμων: 66.529 κυβ. μέτρα.
3 υποσταθμοί: Αμυγδαλιά (16 στρέμ.), Αντιά (22 στρεμ.), Πλατανιστός (19 στρεμ.) = 57 στρεμ.


ΤΕΡΝΑ (Εγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, 2012)

8 ΑΠ με 55 α/γ των 3 MW = συνολική ισχύ: 165MW
Ύψος πύργου: 80μ.   Μήκος πτερωτής: 90μ

Πλατείες (πλατώματα εγκατάστασης α/γ): εκχέρσωση 2,5 στρέμ. για κάθε α/γ Χ 1μ
Εκσκαφή θεμελίου: 400 κυβ. μέτρα
Επιφάνεια επέμβασης: 137 στρέμ.

Δρόμοι: 57χμ εσωτερικοί και πρόσβασης
Επιφάνεια επέμβασης: 288 στρέμ.

Σύνολο εκσκαφών (δρόμοι, πλατείες, θεμέλια): 355.500 κυβ. μέτρα

Δίκτυο Μέσης Τάσης: υπόγειο 99χμ. σε υφιστάμενους δρόμους και 10,3 χμ. σε νέα διάνοιξη δρόμων

Συνολική επιφάνεια επέμβασης: (μόνο για πλατείες και δρόμους) 425 στρέμματα
Κατάληψη γης (μόνο για πλατείες):  660 στρέμματα


Περίσσευμα υλικών εκσκαφής όλου του έργου: 15.859 κυβ. μέτρα



RF Energy (΄Εγκριση Μελέτης Επιπτώσεων 2013)

13 ΑΠ με 94 α/γ των 3 MW  =  συνολική ισχύ 282 MW.
Ύψος πύργου: 63μ.   Μήκος πτερωτής: 71μ.
Υψόμετρο εγκατάστασης: από 28μ έως 1089μ.
Απόσταση από οικισμούς: 500μ. έως 1,5 χμ. Εξαίρεση ο οικισμός Πρινιά: 330 μ.
Ακουστική όχληση: 45 db


Πλατείες (πλατώματα εγκατάστασης α/γ): εκχέρσωση 2,5 στρέμματα Χ 1μ.
Εκσκαφή θεμελίου: 400κυβ. μέτρα
Επιφάνεια επέμβασης: 235 στρέμματα

Δρόμοι: 66χμ εσωτερικοί και πρόσβασης

Δίκτυο Υψηλής Τάσης: 6χμ εναέρια γραμμή με 19 πυλώνες και 13 χμ υπόγεια.
Υπόσταθμοί: 4 σε Σχίζαλη, Ομαλιές, Σταυρό, Ευαγγελισμό με συνολική επιφάνεια 137 στρέμματα.

Σύνολο εκσκαφών: 2.766.500 κυβ. μέτρα
Περίσσευμα υλικών εκσκαφής όλου του έργου: 1.931.800 κυβ. μέτρα
Τα πλεονάζοντα υλικά εκσκαφής θα τοποθετηθούν σε 3 αποθεσιοθαλάμους των 200 στρεμμάτων

Συνολική επιφάνεια επέμβασης (για ΑΠ, δρόμους, γραμμές μεταφοράς, ΥΣ): 1.172 στρέμματα.
Κατάληψη γης (έκταση πολυγώνων): 6.040 στρέμματα


Γενικά σύνολα και για τις τρεις εταιρείες:

Ανεμογεννήτριες: 223
Δρόμοι: 159χμ
Εκσκαφές: 3.653.129 κυβ. μέτρα
Επιφάνεια επέμβασης: 1.986 στρέμματα
Κατάληψη γης: 7.588 στρέμματα
Μήκος εναέριων γραμμών υψηλής τάσης: 31 χμ.
Πυλώνες: 109
Υποσταθμοί: 7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...