Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ελληνικά μυαλά «ταξιδεύουν» στο διάστημα

Lambda Team με έδρα τη Silicon Valey είναι μια διεθνής ομάδα Ελλήνων επιστημόνων / φοιτητών,  που κατασκεύασε τον πρώτο καθαρά ελληνικό δορυφόρο που πετάει στο διάστημα
Το βράδυ της Δευτέρας εκτοξεύθηκε από τις εγκαταστάσεις της NASA  ο δορυφόρος Λ-Sat (Hellenic Satellite).
Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια), ενώ μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονταν και έξι Έλληνες φοιτητές.
O Λ-Sat αποτελεί έναν δορυφόρο μικρού μεγέθους, που θα διαθέτει ερευνητικό εξοπλισμό, με σκοπό τη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς. Παράλληλα είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους, συμβάλλοντας στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατικές επιδρομές.

Ο δορυφόρος αναμένεται να φθάσει στον  Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα 16 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικα στην ιστοσελίδα της ομάδας, «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι το “Greek Minds at Work” είναι κάτι παραπάνω από μια πεποίθηση. Είναι μία επίδειξη ενός ενωμένου ελληνικού μετώπου. Μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντος επιστημονικού ελληνικού μυαλού. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να κατασκευάσουμε και να στείλουμε στο Διάστημα έναν ελληνικό δορυφόρο».

Το blogspot.gr της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων
και η σελίδα στο facebook
https://www.facebook.com/lambdateam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...