Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τροπολογία για τη φορολόγηση των ανέργων

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα λύνεται το θέμα που έχει προκύψει με τη φορολόγηση ανέργων, φοιτητών και μικροκαταθετών οι οποίοι έχουν ως έσοδα μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. 

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια όταν αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες άνεργοι που είχαν έσοδα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ (τα οποία είναι αρκετά για να «πιάσουν» το όριο του τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ), θα φορολογούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων. 

Στην τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, θα ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και διαμορφώνεται σε 9.500 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από τα 21.000 ευρώ και πάνω το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, συμβούλευσε τους φορολογούμενους μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...