Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Σύνταξη ανάλογα με την περιουσία

Η κυβέρνηση επαναφέρει το μοντέλο «καγκουρό» που χρησιμοποιεί η Αυστραλία στο ασφαλιστικό μέσω του οποίου η σύνταξη συνδέεται με οικογενειακά αλλά και περιουσιακά στοιχεία και στηρίζεται ελάχιστα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μπει στο μικροσκόπιο από τους ειδικούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας από το περασμένο φθινόπωρο, μετά τις οδηγίες της τρόικας για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών στο κομμάτι των συντάξεων.
Αν και το θέμα δεν είχε διαψευσθεί τότε, επανέρχεται μέσω της μελέτης της Allianz, καθώς η Αυστραλία θεωρείται, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ότι έχει από τα πιο βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο.
Ταυτόχρονα το μοντέλο αυτό συνδέεται και με την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα αρχίσει να αποδίδει το κράτος (στα Ταμεία) των 360 ευρώ από το 2015.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του enet.gr οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσά (π.χ. ανάλογα με την ακίνητη περιουσία), με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο -σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση του ποσού της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια τέθηκε από τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε χθες ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στον υπουργό».

«Οι παροχές δεν θίγονται» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...