Μετά το πλαφόν στον αριθμό των επισκέψεων ανά συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, όριο θα μπει και στις δαπάνες για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Δ. Κοντού, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, οι γιατροί θα πρέπει να χορηγούν 20% λιγότερα παραπεμπτικά σε σχέση την περσινή χρονιά, ενώ το επιτρεπόμενο όριο θα καθορίζεται με βάση το 80% όσων είχαν χορηγήσει το 2013. Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι του
ΕΟΠΥΥ, εκτός ότι θα πρέπει να βρίσκουν γιατρό που να μην έχει συμπληρώσει τις επισκέψεις (400 ραντεβού ανά γιατρό) και να μην έχει υπερβεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα πρέπει επιπλέον να ρωτούν εάν έχει ξεπεράσει το όριο για τα παραπεμπτικά που δύναται να εκδώσει.
Όπως ορίζεται στο νόμο 3457/14.1.2014 με τον οποίο «σφραγίστηκε» η μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, τα όρια θα αφορούν δαπάνες για συνταγογράφηση συγκεκριμένων διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή το σύνολο της συνταγογράφησης του κάθε ιατρού. Όπως προβλέπεται μάλιστα τα όρια αυτά θα μπορούν να επαναπροσδιορίζονται κατά την διάρκεια του έτους, ανάλογα με την πορεία των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται επίσης να καθοριστούν προϋπολογισμοί δαπανών ανά διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και κλινική για το σύνολο ή μέρος των εξετάσεων υπηρεσιών που παρέχουν σε ασφαλισμένους του Οργανισμού. Ο εκάστοτε προϋπολογισμός για το σύνολο των παρόχων θα αντιστοιχεί στη δαπάνη για το 2013, μειωμένη όμως κατά την αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών για το2014.
Η τήρηση των ορίων για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις δεν θα μείνει χωρίς παρακολούθηση. Αν μια κλινική ή ένα διαγνωστικό κέντρο υπερβεί τα επιτρεπτά όρια συνταγογράφησης, τότε θα κληθούν να καλύψουν οι ίδιοι το ποσό της διαφοράς.
Στην κατεύθυνση αυτή επίσης, με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή «ανάπτυξης και εφαρμογής εργαστηριακών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων» με αντικείμενο: α) την επιλογή των εξετάσεων και καταστάσεων για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (διαγνωστικά). β) τον καθορισμό ενός πλαισίου και την παρακολούθηση ενός μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των πρωτοκόλλων και γ) την πρόταση μέτρων προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σε τυχόν υπερβάσεις και υπερσυνταγογράφησης. Τα πρωτόκολλα θα ενσωματωθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης εξετάσεων και θα συνδεθούν με τα στοιχεία και την διάγνωση τους ασθενούς, ώστε να μπει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση και την άσκοπη χρήση εξετάσεων και υπηρεσιών.
Η επιβολή πλαφόν και στα παραπεμπτικά έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών. Σήμερα το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτριο Κοντό με θέμα το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα φάρμακα.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου