Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση Δ. Αναγνωστάκη για τα "κόκκινα" δάνεια

«Προστασία επισφαλών – κόκκινων δανείων από ξένα συμφέροντα».
Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης με θέμα την προστασία των πολιτών από τις μαζικές πωλήσεις ¨κόκκινων¨ δανείων σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μετά από επεξεργασία των απαντήσεων τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την αποφυγή πώλησης επισφαλών δανείων σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο βουλευτής της Εύβοιας θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, για να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκάζονται να επαναδιαπραγματευθούν την οφειλή με τον πελάτη τους, προτού προχωρήσουν στην πώληση των δανείων σε τρίτους και αν υπάρχει η πρόθεση να ελεγχθεί η διαδικασία αυτή από την Τράπεζας της Ελλάδας μέσω νομοθετικής ρύθμισης. 


Προς τον κ. κ. Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: «Προστασία στα κόκκινα δάνεια » 

Κύριε Υπουργέ, 

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, ανακοινώσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τις δυνατότητες παρέμβασης, που έχουν στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να αποφευχθεί η μαζική πώληση ¨κόκκινων¨ δάνειων από ελληνικές τράπεζες σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαθέτουν εξευτελιστικές τιμές για την απόκτηση των χαρτοφυλακίων των επισφαλών δανείων, που κυμαίνονται από 10 σεντς ανά ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και φτάνουν μέχρι και 30 σεντς ανά ευρώ, για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

Οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ρευστότητα επιχειρούν να πωλήσουν τα δάνεια αυτά, υποθηκεύοντας όμως την κοινωνική δικαιοσύνη, από τη στιγμή που οι νέοι διαχειριστές προφανώς θα ενδιαφέρονται μόνο για το άμεσο χρηματοοικονομικό κέρδος και όχι για τις επιπτώσεις, που θα έχουν οι πιέσεις τους, τόσο στην αγορά όσο και στην ελληνική κοινωνία. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: 

· Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι τράπεζες να αναγκάζονται να διαπραγματεύονται με τους οφειλέτες, προτάσεις για τη ρύθμιση των δανείων σε ποσά υψηλότερα από την τιμή πώλησης προς ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, προτού προχωρήσουν στην πώληση των δανείων; 

· Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί πως η Τράπεζα της Ελλάδας θα ελέγχει τη λειτουργία της παραπάνω πρότασης και θα επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν συναινούν; 

O Ερωτών Βουλευτής 
Δημήτρης Αναγνωστάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...