Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου για καταστροφή παραγωγής ελαιοκάρπου

Σας γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και από πλευράς μου έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση με αρ. 546/ 9-8-2013, που ασφαλώς αφορά και τη δική σας περιοχή.

Στην απάντηση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει:

«Οι ζημιές από σχινοκαρπία (ακαρπία-κακή καρπόδεση) δύναται να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων (258379/9.04.2008-ΦΕΚ 646/11.04.2008) και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/C 319/ΕΚ), προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ και οι παραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει:

α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,

β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,

γ) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και

δ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών έως και την περίοδο συγκομιδής των εν λόγω καλλιεργειών, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.

Παράλληλα, οι Περιφερειακές Επιτροπές των ΠΕ θα προβούν σε αξιολόγηση ίου ζημιογόνου αιτίου, σύμφωνα με ίο άρθρο 10 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΥΑ 281245/08-04-2008). Ειδικότερα, έργο της Περιφερειακής Επιτροπής είναι να προσδιορίζει, με ακρίβεια, τις ζώνες που επλήγησαν από το έκτακτο περιστατικό, να προβαίνει σε αξιολόγηση των ενδεχόμενων ζημιών, και, στη συνέχεια, να συντάσσει την έκθεσή της, με την οποία προτείνει την ένταξη της ζημιάς σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή την απόρριψή της.

Όσον αφορά στο χρόνο υποβολής των Προγραμμάτων ΚΟΕ στην Ε. Επιτροπή, σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς ο φάκελος που συνοδεύει το αίτημα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένος με όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς, όπως ακριβώς ορίζεται στους ενωσιακούς Κανονισμούς. Η δε διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου δεν δύναται να ολοκληρωθεί πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο φάκελος υποβληθεί νωρίτερα και κατά την επεξεργασία των στοιχείων από την Ε. Επιτροπή, θεωρηθεί ελλιπής, υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του αιτήματος για έγκριση του προγράμματος.

Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από την Ε.Ε. των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων με θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες πυρκαγιές της Χίου και της Βιάννου, για τις οποίες το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ε.Ε. σε σύντομο χρονικό διάστημα και αναμένεται η έναρξη καταβολής των πληρωμών στους δικαιούχους παραγωγούς.».


Χαλκίδα, 30/9/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...