Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ επιπλέον άμεσοι φόροι το 2014

Περισσότεροι κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ είναι οι άμεσοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν το 2014, μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και οι λοιποί φορολογούμενοι (με πρώτους τους ελεύθερους επαγγελματίες) λόγω των μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί και θα εφαρμοσθούν από τη νέα χρονιά.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 12,4%!

Συγκεκριμένα, οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν τα 19,5 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά, από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Αυτό σημαίνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που για το 2014 θα φθάνουν στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.

Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν:

- Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων.

- Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

- Την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στον τομέα της έμμεσης φορολογίας. Εκεί, προβλέπεται αύξηση εισπράξεων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 24,8 δισ. ευρώ.

Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.

Το θέμα του ενιαίου φόρου, όπως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά θα κλείσουν δια αλληλογραφίας με την τρόικα, δηλαδή με email που θα ανταλλάσσει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...