Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Λουκέτο και χαμός στα νοσοκομεία

Αλαλούμ στα μεγάλα νοσοκομεία φέρνει το σχέδιο «Δικομήδης» του υπουργείου Υγείας για τα λουκέτα σε μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα και κλινικές! Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εφημεριών του ΕΣΥ αλλά και των κλινικών στα μεγάλα νοσοκομεία αρχίζουν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.


Η επιχείρηση του υπουργού Υγείας για συγχωνεύσεις και περιστολή των δαπανών όπως όλα δείχνουν γίνεται άρον άρον και χωρίς σχέδιο, με συνέπεια πολλά νοσοκομεία να βλέπουν ήδη κρεβάτια να κλείνουν και κάποια άλλα να αναγκάζονται να... δανείζονται ακόμη και εργαζόμενους για να λειτουργήσουν. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς το φόρτο εργασίας καλούνται τώρα να καλύψουν τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΔΥ που επωμίζονται και την κίνηση των ασθενών που είχαν τα μικρά που έκλεισαν.

Ενδεικτική η περίπτωση της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», όπου οι εργαζόμενοι είδαν χθες έκπληκτοι να διπλασιάζονται τα ασθενοφόρα που κατέφθαναν με επείγοντα περιστατικά χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

«Χωρίς να έχουμε καν γενική εφημερία αλλά μόνο πρωινή, είδαμε να φθάνουν τουλάχιστον 45 ασθενοφόρα με έκτακτα περιστατικά, ενώ υπό άλλες συνθήκες να δεχόμασταν το πολύ 20 με 22. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πλέον έπαψαν να λειτουργούν 7 κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εξαιτίας της διαθεσιμότητας στην οποία μπήκε το προσωπικό που είχε προέλθει από το ΙΚΑ», περιγράφει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας και συνεχίζει: «Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί στον υπουργό Υγείας αλλά πλέον αποφεύγει να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων».

Και σε άλλα νοσοκομεία, όμως, οι εργαζόμενοι άρχισαν να καταγράφουν προβλήματα στο σύστημα των εφημεριών, καθώς τα... κουκιά δεν βγαίνουν. Είναι ενδεικτικό ότι σε εφημερία του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» (ΓΟΝΚ) χρειάστηκε να φέρουν άρον άρον εργαζόμενους από το νοσοκομείο Πατησίων για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οπως σημειώνει το σωματείο των εργαζομένων: «Για τις ανάγκες της μερικής εφημερίας του ΓΟΝΚ μετέβησαν εκτάκτως εργαζόμενοι από το ΓΝ Πατησίων για να κάνουν βάρδια 3 μεσημέρι με 11 βράδυ, 1 τραυματιοφορέας και 2 νοσηλεύτριες, μετά το τέλος της πρωινής τους εργασίας στο ΓΝ Πατησίων. Εργάστηκαν δηλαδή για 16 συνεχείς ώρες, κάτι πρωτοφανές για τα εργασιακά δεδομένα των νοσηλευτών του ΕΣΥ».

Και μέσα σε όλα αυτά προβλήματα αρχίζουν και παρουσιάζουν και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, καθώς η ροή των ασθενών που φθάνουν ως έκτακτα περιστατικά είναι τέτοια που αρχίζουν να καλύπτονται με αναρίθμητα ράντζα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...