Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ανοικτή Επιστολή Συλλόγων των Στύρων, στον Υπουργό Υγείας για την διαφαινόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου

ΣΤΥΡΑ 20/7/2013
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΞΙΟΤΙΜΟ Κ. ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Κύριε Υπουργέ,
γνωρίζω πολύ καλά ότι είστε γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας αλλά και της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής. Άλλωστε γνωρίζεται ότι έχουμε κάνει τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας ιατρικά μοτ βιβλία που έχουν σχέση με την υγεία αλλά και με την Αρχαία Ιατρική. (παρουσίαση του βιβλίου «Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια του άνδρα» Εκδόσεις Αλκυών και «Η Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα» εκδόσεις Γραφίδα.
Εδώ και 43 ολόκληρα χρόνια τα καλοκαίρια διαμένω στην εξοχική μου κατοικία στα Νέα Στύρα Ευβοίας (περιοχή Κεφάλα). Έμαθα από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους τοπικούς συλλόγους ότι πρόκειται να υποβαθμίσετε το Νοσοκομείο Καρύστου σε κέντρο Υγείας περιφερικού τύπου.
Κύριε Υπουργέ Υγείας θα είναι τεράστιο και ολέθριο λάθος η υποβάθμιση του Νοσοκομείου γιατί εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων παραθαλάσσιων και τουριστικών περιοχών όπως είναι τα Ν. Στύρα, το Μαρμάρι, ο Αλμυροπόταμος, η Κάρυστος, τα χωριά του Κάβο Ντόρο και της Ορεινής Καρυστίας. Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί το χειμώνα γύρω στις 50.000 κατοίκους και το καλοκαίρι γύρω στις 200.000 κατοίκους. Άλλωστε πολλά τουριστικά ξενοδοχεία φιλοξενούν πολλούς Γερμανούς και Ρώσους τουρίστες. Το Νοσοκομείο προς το παρόν καλύπτει παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά και καρδιολογικά περιστατικά.
Πολλές φορές έχω μεταφέρει παραθεριστές στο Νοσοκομείο Καρύστου και έχουν αντιμετωπιστεί άριστα με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό.
Το Νοσοκομείο χρειάζεται αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση με ειδικότητες επείγουσας Ιατρικής όπως π.χ. Νευροχειρούργο, Οφθαλμίατρο, Ω.Ρ.Λ. κ. α.
Ο λαός της Καρυστίας είναι συνδεδεμένος με το υπάρχον Νοσοκομείο και η υποβάθμιση του θα φέρει μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές ακόμη και πολιτικές αναταραχές. Γι’ αυτό έγκαιρα θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.
Για την ιστορία σας αναφέρω ότι στην περιοχή των Στύρων υπήρχε Ασκληπιείον (βλ. βιβλίο μου σχετικό εκδόσεις Γραφίδα) άλλωστε το μαρτυρούν και αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου.
Άλλωστε τον 4ο αιώνα π.χ. στην Κάρυστο είχε δημιουργηθεί Ιατρική σχολή από τον Διοκλή τον Καρύστιο (αναφέρεται στο βιβλίο μου αλλά και από άλλους συγγραφείς) που
τον αποκαλούσαν «ο άλλος Ιπποκράτης». Έγραφε πολλά βιβλία στην αττική γλώσσα (περί ανατομής, ριζοτομικόν, περί ιατρείον, περι γυναικείον κ.α.) και εφεύρε ένα μηχάνημα για την εξαγωγή βελών από το ανθρώπινο σώμα που ονομάστηκε «κναθίσκος του Διοκλέους».
Συμπερασματικά για ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαντολογικούς, τουριστικούς και Ιατρικούς λόγους θα πρέπει να παραμείνει το Νοσοκομείο Καρύστου ως έχει και ή δυνατόν να αναβαθμιστεί.
Με εκτίμηση
Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας
Ιατρός, συγγραφέας, καλλιτέχνης, Λογοτέχνης
τ. Δ/ντης Νος. Παίδων Αγία Σοφία
τ. Πρόεδρος Ελλ. Εταιρείας Παιδοχειρουργών
νυν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου
Παραλίας «Κεφάλα» Νέων Στύρων Ευβοίας

Την επιστολή αυτή συνυπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι της περιοχής Στύρων :

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΥΡΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΨΑΛΩΝ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΜΠΟΡΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΚΑΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Ν. ΣΤΥΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΥΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΡΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΜΕΓ. ΒΡΥΣΗ ΣΤΥΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...