Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην ερώτηση Δ.Αναγνωστάκη για την εγκατάσταση και αδειοδότηση του Αιολικού Πάρκου Σκύρου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε στην υπ’ αριθμό 10591 ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Αναγνωστάκη. 

Η ερώτηση αφορούσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει εγκριθεί η δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχές της νήσου Σκύρος με συνολική απόδοση 330ΜW. Το Υπουργείο στην απάντηση του αναφέρει ότι για τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ και ακολούθως για την έκδοση των αδειών παραγωγής, έχουν ληφθεί υπόψη, μεταξύ άλλων, οι γνωμοδοτήσεις επί των
προκαταρτικών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων και επιπτώσεων. 

Αναφορικά με το μέγιστο αριθμό ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο, το Υπουργείο αναφέρει, ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 0.53 τυπικές ανεμογεννήτριες/1000 στρέμματα, ενώ για μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η συνολική ισχύς των σταθμών δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του επιπέδου αιχμής της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαίρεση στο παραπάνω, αποτελούν οι επενδύσεις που περιλαμβάνουν σχεδιασμό διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Παράλληλα αναφέρει ότι με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.3468/2006, έχει προβλεφθεί η απόδοση αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη λειτουργία σταθμών Α.Π.Ε. για τους κατοίκους και τους Ο.Τ.Α. των περιοχών που αυτοί εγκαθίστανται και μάλιστα προσδιορίζει το όφελος αυτό ως ειδικό τέλος 3%, επί του κύκλου εργασιών των σταθμών από το οποίο ένα 1% θα πιστώνεται ως έκπτωση από τον προμηθευτή ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στο όριο των δήμων ή των κοινοτήτων που είναι εγκατεστημένη η επένδυση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...