Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Κύριο αίτημα η προώθηση ενός δικαιότερου φορολογικού κώδικα»

Κατά τη διάρκεια της μονής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, για τη ψήφιση του νομοσχεδίου: ¨Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις¨, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής. 
Δήλωσε αρχικά ότι κοινός στόχος για όλους, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και κάτω από αυτό το κριτήριο κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως το παρόν νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου όμως υπονομεύονται από το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, με τον οποίο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για ψήφιση.
Διαπίστωσε, ότι πολλά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ανακρίβειες και φανερώνουν την προχειρότητα κάτω από την οποία συντάχθηκε, γεγονός που δε συνάδει με την προσδοκώμενη ημερομηνία εφαρμογής του που είναι η 01/01/2014.
Συνέχισε τονίζοντας ότι το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πρόδηλο, αφού εξισώνονται αυτοί, που κατά συνείδηση και επάγγελμα, φοροδιαφεύγουν, με τους πολίτες που βρέθηκαν σε αδυναμία, λόγω της παρούσας κατάστασης.
Σχολίασε αρνητικά τον αυξημένο ρόλο, που δίνεται στο Γενικό Γραμματέα Εσόδων μέσω του νομοσχεδίου, καθώς είναι παρακινδυνευμένο ένα μονοπρόσωπο όργανο να συγκεντρώνει τόσες εξουσίες χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. 
Στην αναφορά του επί των άρθρων, ο βουλευτής της Εύβοιας, στάθηκε περισσότερο στα άρθρα 42 και 48, άρθρα για τα οποία η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε τροπολογίες, αποσκοπώντας σε ένα δικαιότερο κώδικα, που θα εξαιρεί περιπτώσεις από την αναγκαστική εκτέλεση, αλλά και θα θεωρεί τον πολίτη ίσο με την πολιτεία, εξασφαλίζοντάς του, το δικαίωμα να συμψηφίζει και αυτός τα χρέη του με το δημόσιο και όχι μόνο το ανάποδο.
Τόνισε πως σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός απορρίψει μετ’ επαίνων τις συγκεκριμένες τροπολογίες, τότε η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εν λόγω άρθρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...