Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

H αγροτική παραγωγή στο απόσπασμα

Με απόφαση της διακομματικής επιτροπής οι εκτάσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών μένουν εκτός Φόρου Ακινήτων και οι υπόλοιποι που κατέχουν αγροτεμάχια που εκμεταλλεύονται, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κληθούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των επαγγελματιών αγροτών.


Πρόκειται για μία ακόμη αφελή ως προς τις επιπτώσεις της φορομπηχτική απόφαση, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε αύξηση των τιμών, καθώς πλήττει τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης που την εκμεταλλεύονται χρησιμοποιώντας τοπικούς εργάτες γης (συνήθως με την εκχώρηση του 35% της παραγωγής). Οι άτυποι αυτοί εργοδότες είναι που κρατάνε την αγροτική παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, με κέρδος το λάδι της χρονιάς ή κάποιο μικρό εισόδημα που μάλλον από τις επιδοτήσεις βγαίνει παρά από την τιμή του προϊόντος. Ο διαχωρισμός σε κατ΄ επάγγελμα και μη αγρότες έχει προκαλέσει πολλές αδικίες σε βάρος των δεύτερων και η επικείμενη φορολογία θα αποτελέσει την χαριστική βολή. Δύο λύσεις έχουν: είτε να ξεπουλήσουν όσο όσο, είτε να ανεβάσουν τις τιμές. Και επειδή είναι πολλοί, μπορεί να σπάσουν τον τσαμπουκά των χονδρεμπόρων και των μεσαζόντων. Ήδη, πολλοί από αυτούς συντονίζονται μέσω facebook για να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους πανελλαδικά.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για φόρο για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα κατά μέσο όρο τα 15 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για ακίνητα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές περί τα 20 ευρώ ανά στρέμμα. Η απαλλαγή που αποφασίστηκε αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και ανέρχονται σε 17,3 εκατ. στρέμματα. Στόχος του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι να μαζεύει 3,1 δισ. ευρώ το χρόνο (1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία). Την Ερχόμενη Τρίτη η επιτροπή θα εγκρίνει την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα τα ακίνητα.
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...