Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ανατροπές φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Μεγάλες ανατροπές αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το οποίο σύμφωνα με τι ς πληροφορίες θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει μαζί της και μεγάλες αλλαγές στους φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα.


Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία σχεδιάζεται εδώ και μήνες, θα προκύψουν και αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές των κατοικιών, καθώς θα επιδιωχθεί η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις
τιμές της αγοράς όπου σήμερα η «ψαλίδα» μετά την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων έχει ανοίξει σε ποσοστά που υπερβαίνουν ακόμα και το 100%.
Σημειώνεται ότι η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών είναι απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ήδη από τα τέλη του 2012 έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιτροπή έχει παραδώσει το πόρισμα, ωστόσο το υπουργείο δεν είναι σε θέση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, καθώς η επιτροπή εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, στην οποία θα καταγράφονται στοιχεία που θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν.
Η δημιουργία της τράπεζας πληροφοριών είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία και έτσι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συγκροτήσει μια νέα επιτροπή (την Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών), η οποία «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτή ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.
Το πόρισμα της νέας επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί έως τις αρχές Ιουλίου και οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα υποκαταστήσει το χαράτσι από το 2014, καθώς επίσης και το ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, το φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, το φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, την κατάρτιση συμβολαίων και το φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

Για την απεικόνιση των τιμών, θα ληφθούν υπόψη στοιχεία πραγματικών αγοραπωλησιών, όπως καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, τυπογραφεία και συμβολαιογραφεία και έτσι είναι πιθανό να παρατηρηθεί μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακριβές περιοχές και αύξηση στις φθηνότερες.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...