Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Νέες ελπίδες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Νέες ελπίδες σε ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, αλλά και καταναλωτές, σχετικά με επικείμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.Συγκεκριμένα, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή της φορολόγησης, ωστόσο δεν
έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα γίνει μια τέτοια αλλαγή. Ο κ. Σταϊκούρας, παραδέχτηκε, πάντως, ότι με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% «δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι διογκώθηκε η φοροδιαφυγή και έκλεισαν επιχειρήσεις, προσθέτοντας νέους ανέργους στον ήδη μακρύ κατάλογο της ανεργίας. Ως προϋπόθεση για τέτοιου είδους αλλαγές, έθεσε ωστόσο την πιστή τήρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και τη θετική εξέλιξη των δεικτών.


Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών καταστημάτων του κλάδου.

Η εκδήλωση είχε θέμα «προκλήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη το 2013» και διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών μια σειρά από θέματα, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η θεσμοθέτηση του συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις και η πληρωμή του υπολοίπου των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταικούρας προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης για ευνοϊκές αλλαγές στην επιστροφή του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, είπε ότι στόχος είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ σε όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς. Όσοι δεν ανταποκρίνονται ωστόσο στις υποχρεώσεις τους, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελέγχους από τις φορολογικές αρχές.

«Πρόθεσή μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Γνωστοποίησε επίσης ότι έχουν υπογραφή ήδη αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ, άνω των 300.000 ευρώ, σε δικαιούχους, ενώ για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ, είπε ότι η διαδικασία ελέγχων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ της χώρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες, επανέλαβε ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του και στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το νέο έτος. Μεταξύ άλλων ανέφερε τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως στους 4 οδικούς άξονες της χώρας, την ορθολογικότερη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.


Αιχμές ΣΒΕΕ για μέτρα και ύφεση

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον υφυπουργό στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νικόλαος Πέντζος, παρατήρησε ότι στην έναρξη της καινούργιας χρονιάς «έχουμε όλοι μας τη γλυκόπικρη γεύση της διάσωσης, έστω και την τελευταία στιγμή, της Ελληνικής οικονομίας» για να προσθέσει ότι αυτή η θετική εξέλιξη θα πρέπει για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας να σηματοδοτήσει μια νέα ευκαιρία.

«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες ξέρουμε καλά, γιατί εμείς είμαστε η πραγματική οικονομία, ότι χωρίς πραγματική βούληση για την ανάπτυξη της χώρας και χωρίς – επιτέλους – μέτρα που θα ενισχύουν την πραγματική οικονομία, ανάταξη δεν θα υπάρξει. Αντίθετα, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος και κάθε φορά θα έχει θύματα μόνον επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», συνέχισε ο κ. Πέντζος και αναρωτήθηκε «πως μέτρα όπως παραδείγματος χάριν η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο (εξίσωση πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης) ή τα τέλη κυκλοφορίας, ή η αύξηση στην ενέργεια, αλλά και πολλά άλλα τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν δημιουργούν κανένα δημοσιονομικό όφελος, τουναντίον δημιουργούν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν». «Αναρωτιόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέντζος, «μήπως οι εταίροι μας θέλουν ανάπτυξη χωρίς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Πως αλλιώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε όλ' αυτά που συμβαίνουν. Απόδειξη η τεράστια ύφεση που βιώνουμε».


«Θα μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος;»

Ο ΣΒΒΕ χαιρέτισε τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για ν' αποφύγει η χώρα την πτώχευση, ενώ ο κ. Πέντζος σημείωσε ότι η πληρωμή ενός μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, που ξεκίνησε, σίγουρα δίνει, και θα δώσει, μια μικρή ανάσα στην αγορά. Αλλά, όπως είπε, από μόνη της δεν φτάνει. «Πρέπει να κερδηθεί πολύ γρήγορα το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ταχύτατης παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Στην πραγματική όμως οικονομία», τόνισε.

Ο κ. Πέντζος έθεσε επίσης στον υφυπουργό και το «μεγάλο» θέμα του χρηματοοικονομικού κόστους. «Θα μειωθεί επιτέλους Κύριε Υπουργέ; Θα μειωθεί τώρα που οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Γιατί τέτοια μηνύματα δεν έχουμε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα.


«Το 2014 θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους»

Ως σημαντικά ζητήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων ο κ. Πέντζος, έθεσε, πέρα από αυτό της ρευστότητας και της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών του κράτους, και τη σταθερότητα ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Δυστυχώς φαίνεται ότι το πρόσφατα ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το 2014 θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερους φόρους απ' όσους το 2013 και το 2012. Η μεταποίηση δυστυχώς είναι στο κόκκινο τα τελευταία τρία χρόνια», παρατήρησε.

Ζήτησε ακόμη τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, «που έχει καταντήσει βρόγχος για τις επιχειρήσεις». Επίσης, χαρακτήρισε «μείζον» το ζήτημα των εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου για τα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν έδρα στις παραμεθόριες περιοχές.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Πέντζος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις για την πραγματική οικονομία, γιατί πρέπει ν' αλλάξει η ψυχολογία όλων μας, πολιτών και επιχειρηματιών». Δεν μπορούμε, τόνισε, ν' ακούμε όλοι την λέξη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, ρευστότητα, και στην πραγματικότητα ότι απόφαση λαμβάνεται, να δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας. «Κουραστήκαμε να παρακαλούμε τις εκάστοτε Κυβερνώντες να πράξουν τα αυτονόητα. Ας γυρίσουμε λοιπόν σελίδα και ας κάνουμε μια νέα αρχή. Απ' εδώ. Απ΄ τη Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...