Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δρομολόγια ρουσφετιών

Πεδίο κομματικών προσλήψεων που εξυπηρετούσαν την εκλογική πελατεία της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελούσε για πολλά χρόνια το Μετρό, που έφτασε να απασχολεί μέχρι και 1.700 άτομα, μοιράζοντας χωρίς προσχήματα παχυλούς μισθούς σε «ημετέρους». Ουδέποτε στην εταιρεία αυτή έγιναν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Η μέθοδος που αρέσκονταν οι διοικήσεις να ακολουθούν επί σειράν ετών για τη στελέχωση της εταιρείας ήταν τα διευθυντικά στελέχη να γνωστοποιούν πόσους εργαζομένους χρειάζονται και οι ενδιαφερόμενοι να το μαθαίνουν από

τα βουλευτικά γραφεία.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, κατά το διάστημα 2004-2009 ο αριθμός των εργαζομένων... εκτροχιάστηκε. Εννέα μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό το 50% των συνολικών προσλήψεων από το 2004. Χαρακτηριστικό μάλιστα του πρωτοφανούς οργίου κομματικών προσλήψεων στην εταιρεία Αττικό Μετρό ήταν ότι σε διάστημα μόλις 23 ημερών, από τις 12 Αυγούστου 2009 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2009, προσελήφθησαν 210 άτομα.

Το πάρτι
Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει ότι οι αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού κυρίως την προεκλογική περίοδο (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009), που επιβάρυναν σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες της ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά η εταιρεία να εμφανίσει το 2009 έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η αναλογία του κόστους μισθοδοσίας προς τα συνολικά έσοδα αυξήθηκε από 48% το 2007 σε 74% το 2009.

Στη διάρκεια του ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τόπος καταγωγής νομοί Λαρίσης και Ροδόπης, εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και γενικών γραμματέων, πολλές φορές η συνέντευξη γινόταν μετά την πρόσληψη, ενώ για αρκετούς εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Οι διαπιστώσεις αυτές καταγράφονται και σε επιστολή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που κατήγγειλε ότι γίνονται «προσλήψεις με άσχετη αιτιολόγηση ενώ κατ' ουσίαν υποκρύπτονται προσωποπαγείς τοποθετήσεις-προαγωγές».

Τα ευρήματα της έκθεσης Ρακιντζή για τον τρόπο προσλήψεων και για τα πρόσωπα που εισήλθαν στο διάστημα αυτό στην επιχείρηση είναι εντυπωσιακά:

Σύμφωνα με το πόρισμα, ένας από τους βασικούς λόγους για τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας, το οποίο το 2009, με έτος βάσης το 2001, αυξήθηκε κατά 700% περίπου, αφού από 1.139 άτομα που απασχολούνταν την 31/3/2004 έφθασαν τα 1.688 άτομα στις 21/10/2009, αύξηση δηλαδή κατά 50%.
Γυναίκα dealer σε καζίνο προσελήφθη ως οδηγός συρμών. Επίσης προσελήφθη άτομο ως οδηγός συρμών χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία.

Μουσικός με μοναδική εργασιακή εμπειρία σε ορχήστρα και στην ομάδα συναυλιών του Θ. Πολυκανδριώτη προσελήφθη ως οδηγός συρμών, ενώ γυναίκα με εμπειρία αποκλειστικά σε αθλητικά κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής προσελήφθη ως υπάλληλος προμηθειών. Στο βιογραφικό της μάλιστα έφερε χειρόγραφη σημείωση «Την είδε ο πρόεδρος».

Απόφοιτος ΤΕΛ, 26 ετών, με επάγγελμα οικοδόμος-πλακάς, προσελήφθη ως υπεύθυνος σταθμού. Φοιτήτρια χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία προσελήφθη ως υπεύθυνη σταθμού.

Κάτοικος Λάρισας χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία προσελήφθη ως υπεύθυνος σταθμού.
Υποψήφιος απορρίπτεται για τεχνικός επειδή υπάρχει σημείωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τεχνική δουλειά. Τελικά προσλαμβάνεται ως υπάλληλος μελετών.

Υποψήφιος προκύπτει από την αξιολόγηση ότι δεν κάνει για τεχνικός. Προτείνεται από τους αξιολογητές να προσληφθεί ως οδηγός συρμών και τελικά προσλαμβάνεται ως πωλητής εισιτηρίων.

Απόφοιτη ΙΕΚ με εμπειρία σε επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων προσελήφθη ως υπάλληλος μελετών.

Φοιτητής, κάτοικος Φαρσάλων, αξιολογείται με την ένδειξη «Καμία τεχνική εμπειρία, δεν κάνει για τεχνίτης» και «Δεν έχει τεχνική εμπειρία ούτε αντίληψη». Παρά ταύτα προσλαμβάνεται ως εκπαιδευόμενος τεχνίτης.

Ανεργος με πρότερη εργασιακή εμπειρία σε τοποθέτηση τεντών και συσκευασία CD προσελήφθη ως υπεύθυνος σταθμών.

Υποψήφια που έφερε σημειώσεις επί του βιογραφικού της «Υπεύθυνη σταθμού τη φοβίζει, δεν είναι σίγουρη και επιθυμεί θέση ελεγκτή εισιτηρίων» προσελήφθη χωρίς να γράψει το σχετικό τεστ ως υπάλληλος ασφαλείας και ελέγχου.

48χρονη(!) που διατηρούσε κατάστημα με παιδικά ενδύματα προσελήφθη ως υπάλληλος ασφαλείας και ελέγχου.

Υποψήφιος προσελήφθη ως πωλητής εισιτηρίων καθώς στο βιογραφικό του έφερε χειρόγραφη σημείωση «Δεν ενδιαφέρεται για οδηγός συρμών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...