Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πεθαίνοντας για λίγη ζεστασιά

Η κρίση στην Ελλάδα δεν αύξησε μόνο τις αυτοκτονίες· αύξησε και τον κατάλογο εκείνων που βρήκαν βασανιστικό θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.
Και δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο... Αλλά 17 οι άνθρωποι που έσβησαν στις φλόγες το 2012 διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζεστασιά.
Εκεί που τα αποκαΐδια και οι στάχτες προκαλούν θρήνο και οργή... Εκεί που οι δικογραφίες κλείνουν με αιτία την «αμέλεια», το θλιβερό ρεκόρ -που απέκτησε η χώρα μας στην περίοδο της κρίσης- μαρτυρά πως
δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από ένα «έγκλημα διαρκείας» με θύματα, θύτες, αλλά και ηθικούς αυτουργούς.

Τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, που αφορούν τους θανάτους από συσκευές θέρμανσης και τζάκια, προκαλούν σοκ και συνάμα τρόμο για όσα μπορεί να συμβούν το 2013· μια χρονιά που έκανε... ποδαρικό με χιόνια και τσουχτερό κρύο, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες καθιστούν απαγορευτική τη χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής, λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι, αλλά και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη ελέω «πάταξης του λαθρεμπορίου» καυσίμων.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: εξήντα επτά νεκροί και πέντε τραυματίες τα τελευταία 6 χρόνια. Και συγκεκριμένα: 17 νεκροί το 2012, εννέα το 2011 και το 2010, τέσσερις το 2009, 16 το 2008 και 13 το 2007.

«Θύτες» τα τζάκια (23 περιπτώσεις), οι ηλεκτρικές θερμάστρες (στις 16 περιπτώσεις), οι ξυλόσομπες (10 περιπτώσεις), οι σόμπες πετρελαίου (επτά περιπτώσεις), οι σόμπες υγραερίου (τρεις περιπτώσεις) και τα πυρά θέρμανσης (τέσσερις περιπτώσεις).

Με τραγική εξαίρεση τα ανήλικα παιδιά, ηλικίας 5, 7 και 15 ετών, που κάηκαν ζωντανά στο σπίτι των παππούδων τους, στη Μεσορόπη Καβάλας, από ξυλόσομπα -το τελευταίο στην προσπάθειά του να σώσει τα μικρότερα αδέλφια του, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη- τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι.

Στην περιφέρεια

Γυναίκες και άνδρες, ηλικίας από 80 ετών και πάνω, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές εκτός Αττικής (Λακωνία, Αρτα, Κόρινθο, Εύβοια, Ιωάννινα, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Σάμο, Μακρακώμη).

Θάνατοι που ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει:

* Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα.

* Αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγκάλια κ.ά.

* Τηρείτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

*Προτιμάτε επώνυμες κατασκευές, πιστοποιημένες από αναγνωρισμένα εργαστήρια.

* Μην αμελείτε τη συντήρηση, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

* Τηρείτε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου από καυστά υλικά (κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κ.λπ.).

*Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά, σε πόρτες-εξόδους κινδύνου και γενικώς σημεία που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα σας «κλείσουν» την έξοδο.

Επιλέγετε πάντα θέσεις από τις οποίες δεν μπορεί να πέσει η συσκευή.

* Κρατήστε μακριά από φλόγες υγρά καθαρισμού, και αποφύγετε χώρους όπου υπάρχει βενζίνη και εύφλεκτα αέρια. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

* Μην ανοίγετε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση καθαριστικών υγρών, καθώς ο κίνδυνος να υπάρχουν στο χώρο ακόμη ατμοί τους ελλοχεύει.

* Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.

* Μη λησμονείτε να έχετε πάντα έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι σας και διαβάστε τις οδηγίες χρήσης, πριν συμβεί το κακό.

* Η εγκατάσταση έστω και φορητών πυρανιχνευτών (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί) θα σημάνει συνεργό σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα είναι εξίσου σημαντική στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

του Α. ΜΩΡΟΥ
enet.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...